Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


VEGYES GYÜMÖLCSLEVESEK 3

2019.08.11

 

LEVESEK LEXIKONJA

Gyümölcsleves Jutka módra
Almaleves, illetve meggy-, vegyes gyümölcs (szilva, meggy, cseresznye) leves
A megmosott almát (Kb. 1 kg, de nálunk nagyon fogy!) meghámozom, cikkekre vágom, és cukros vízben megfőzöm.
Szegfűszeget és pici citromlevet teszek bele.
Majd 1-2 evőkanál lisztet, kikeverek 1-2 doboz tejföllel, (ez mindig a mennyiségtől függ).
Ezt a lisztes tejfölt én összekeverem a gyümölcsleves forró levével, (így nem kap össze), majd beleöntöm, és az egészet jól összeforralom, miközben állandóan kevergetem.
A többi gyümölcsöt is így készítem el, csak a meggyet, cseresznyét, szilvát, kimagozom.
Tudom, hogy ez nem szakszerű leírás, de ez nálam jól bevált recept, és szerintem nem bonyolult.
(Lehet dúsítani tejszínnel, tojássárgájával, kinek-kinek ízlése és súlya szerint!)

 

 

Gyümölcsleves Yvette módra
Mindenféle gyümölcsöt összevágok (narancs, mandarin, banán, kivi), néhányat befőtt formájában teszek bele - persze levével együtt! (cseresznye, meggy, ananász).

Ha almát vagy körtét is akarok beletenni, akkor azt előtte megfőzöm fahéjjal, szegfűszeggel, cukorral. Szóval ezeket beleöntöm egy nagy tálba, megcukrozom és beteszem a hűtőbe, hogy egy kicsit összeérjen.

(Szerintem egy kis sherry sokat lendít az ízén, de ki is maradhat)

Végül 1-2 dl tejszínt öntök hozzá és felöntöm őszi- vagy sárgabaracklével.
Minél többféle gyümölcs van benne, annál jobb, de szerintem a banán és a meggy kihagyhatatlanul finom benne!

Hideg görög gyümölcsleves
Hozzávalók:
2 l. narancs juice (100%), 0.5 l. tejszín friss gyümölcsök :narancs, szőlő, banán, kókusz, eper stb. ízléstől függően, de lehet konzerv is. 5-8 cl Triple Sec (ha nem teszel bele, akkor gyümölcsszirupot vagy valamilyen édesítőt) Elkészítés:
A juice-t, a tejszínt, a Triple Sec-et összekeverjük, majd beletesszük a kockára vágott gyümölcsöket.
1-2 órára a hűtőbe tesszük.
Tálaláskor tejszínhabot teszünk a tetejére, és megszórhatjuk egy kis fahéjjal.

Hideg vegyes gyümölcsleves
Hozzávalók:
1 dl vörös bor, 1 darabka fahéj, 3 szem szegfűszeg, 8 dl narancs juice, 2 dl vegyes (vagy egyéb, tetszés szerinti) gyümölcslé, 1 dl tejszín, 1/2 dl triple sec, 10 dkg málna vagy eper, 10 dkg őszibarack, 10 dkg narancs, 10 dkg mandarin, 10 dkg szőlő, fél citrom, 10 dkg körte, 1 mokkáskanál só.

Elkészítése:

A borba beletesszük a fahéjat, a szegfűszeget és a sót; legalább 5 percig forraljuk.
Leszűrjük, és a levet az előhűtött narancsléhez öntjük.
Belecsorgatjuk a gyümölcslevet, a tejszínt, a likőrt, a citrom átszűrt levét és jól összekeverjük.
Az összes gyümölcsöt megmossuk, kicsumázzuk, kimagozzuk és egyforma, apró kockákra vágjuk.
Előhűtött leveses csészékben elosztjuk a gyümölcsöt, majd ráöntjük a levet.
Jéghidegen tálaljuk, esetleg egy-két jégkockát teszünk minden adagba.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
GYÜMÖLCSLEXIKON - VEGYES GYÜMÖLCSLEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.