Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HAGYMALEVESEK 1

2021.07.18

BELGA HAGYMALEVES
Hozzávalók:
35 dkg vöröshagyma, 5 dl tej, 5 dkg vaj, 4 szelet száraz zsúrkenyér, só, őrölt bors; a tetejére 10 dkg reszelt sajt

Elkészítése:
A megtisztított és vékony karikára vágott hagymát a vajon megpárolunk. Felengedjük a tejjel és a félliternyi vízzel, beleaprítjuk a kenyeret, sózzuk, borsozzuk, és fedő alatt kb. 20 percig főzzük. Ezután áttörtjük, és ha levét elfőtte, vízzel kiegészítjük bő egy liternyire.
Utána ízesítjük, és forrón, reszelt sajttal meghintve tálaljuk.

BELGA HAGYMALEVES - SÖRREL, SÁFRÁNNYAL
Hozzávalók:
80 g zsiradék, 800 g hagyma, 100 g Liszt, 1 l világos sör, 1/2 l húsleves (kockából), 4 uborka nagyságú cukkíni, 150 g krumpli, 200 g hámozott paradicsom, 1 húsos zöldpaprika, 1 mk őrölt sáfrány, só, bors

Elkészítése:
A zsiradékon megfonnyasztjuk a megtisztított, vékonyan felkarikázott hagymát, megszórjuk liszttel, apránként felöntjük sörrel és a húslevessel, majd jól elkeverjük. Amikor forrni kezd, beletesszük a megtisztított, csíkokra, vagy kockára vágott zöldségféléket, és lassú tűzön, fedő alatt az egészet puhára főzzük, de a zöldségnek nem szabad szétfőnie! A főzés befejezése előtt 10 perccel, hozzáadjuk a felkarikázott paradicsomot és a sáfrányt, szükség szerint sózzuk, borsozzuk.
Forrón tálaljuk.
Pirított szemleszeleteket tálalhatunk mellé.

BOROS HAGYMALEVES 01.
Hozzávalók:
50 dkg vöröshagyma, 3 dkg vaj, 1 db piros húsú paprika, 2 evőkanál sima liszt, só, törött bors, 1 l zöldséglé, 1 dl száraz fehérbor, 8 szelet zsúrkenyér, olaj, 10 dkg reszelt sajt

Elkészítése:
A lehámozott hagymát vékony szeletekre vágjuk, s folyamatosan kevergetve a vajon aranysárgára pirítjuk. Azután hozzátesszük a metéltre vágott paprikát, megszórjuk liszttel, megsózzuk, megborsozzuk, s felöntjük forró zöldséglével, borral és tizenöt percig lassú tűzön főzzük.
Közben felhevített olajon mindkét oldalról megpirítjuk a nyolc szelet zsúrkenyeret, a tányérokba rakjuk, megszórjuk reszelt sajttal és erre szedjük a forró levest.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - HAGYMALEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta