Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HAGYMALEVESEK 10.

2020.03.13

LEVESEK LEXIKONJA

KÍNAI HAGYMALEVES
Hozzávalók:
10 dkg sertéshús, 3 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 4 tojás, 2 evőkanál olaj, egy evőkanál Vegeta

Elkészítése:
A megmosott, vékony csíkokra metélt húst az olajban kissé megpirítjuk, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, meg a Vegetát és felengedjük 1,2 liter vízzel. Lefedve, kis lángon puhára főzzük, végül belecsorgatjuk a felvert tojásokat, és jól összeforraljuk.
Egy leveses tálba tesszük a megtisztított, apróra vágott hagymát, rámerjük a tűzforró levest és azonnal tálaljuk.

KORHELY-HAGYMALEVES
Hozzávalók:
10 dkg füstölt szalonna, 4 fej vöröshagyma, egy csapott evőkanál liszt, só, késhegynyi pirospaprika, ecet

Elkészítése:
Az apróra vágott szalonnát kiolvasztjuk, a pörcöt félretesszük, zsírjában megpirítjuk a lisztet, pirospaprikával megszórjuk, és azonnal feleresztjük másfél liter vízzel.
Megsózzuk, a megtisztított karikára vágott hagymát is beletesszük,
Addig főzzük, amíg a hagyma megpuhul, de vigyázzunk, mert nem szabad szétfőnie.
Végül a pörcöt is beletesszük, és egy kevés ecettel savanyítjuk.

KÜLÖNLEGES HAGYMALEVES
Hozzávalók:
50 dkg vöröshagyma, 3 evőkanál vaj, 1 evőkanál étolaj, 1-1 teáskanál cukor és só, 2 l húsleves A habaráshoz: 1 teáskanál kukoricakeményítő, 1 tojássárgája, 1 teáskanál Worchester mártás, 3 evőkanál konyak
A feltéthez:
4 szelet fehér kenyér, 4 kávéskanál olívaolaj, 5 dkg parmezán sajt

Elkészítése:
A habzásig melegített olajas vajon 15 percet párolja a vékonyan felszeletelt hagymát.
Szórja meg a sóval és a cukorral, majd párolja tovább 30-40 percet, mialatt a hagyma szépen aranybarnára pirul.
Ekkor öntse fel a húslevessel, és forralja fel.
Közben a habaráshoz valókat keverje csomómentesre, majd kanalanként adjon hozzá a levesből, míg teljesen elkeveredik.
Végül öntse a leveshez, és forralja össze.
Amíg hűl a leves, vagdalja egy centis kockákra a kenyérszeleteket.
Locsolja meg a kockákat olívaolajjal, forgassa bele a reszelt sajtba, majd sütőlemezen, vagy grillrácson süsse aranybarnára.
Ezzel megszórva tálalja a levest.

LYONI HAGYMALEVES
(SOUPE LYONNAISE)
Hozzávalók:
60 dkg vöröshagyma, csomóba kötött fűszerzöldség (1 babér, 4 szál petrezselyem, 1 szál kakukkfű), 15 dkg vaj, 2 ek liszt, 25 dkg reszelt trappista sajt, 4 tojássárgája, só, bors, 6 szelet szikkadt (esetleg gyengén pirított) zsemlekenyér

Elkészítése:
Nagyon vékonyra felszeleteljük a hagymát, olvasztott vajon jól megpirítjuk.
Szórjuk meg liszttel, keverjük össze, pirítsuk még 1-2 percig.
Öntsük fel 2,5 l hideg vízzel, jól keverjük össze, sózzuk, borsozzuk, beletesszük a fűszercsomót.
Csendes tűzön főzzük 30 percig.
Hőálló levesestálba fektetjük a kenyérszeleteket, majd ráöntjük az átpasszírozott, szükség esetén utána ízesített levest.
Tetejét bőven szórjuk meg reszelt sajttal, tegyük előmelegített sütőbe, míg a sajt aranysárgára sül.
Cseréptálkában alaposan dolgozzuk el a tojássárgákat, keverjük össze 1 merőkanálnyi forró lével, kevergessük bele a levesbe.
Azonnal tálaljuk.

MAGYAROS HAGYMALEVES
Hozzávalók:
10 dkg húsos füstölt szalonna, 2 nagy fej vöröshagyma, 2 dl tejföl, 1 cső hegyes (csípős) zöldpaprika, 1 púpozott evőkanál finomliszt, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, 1 tyúkhús-leveskocka, 1 teáskanál citromlé, csipetnyi porcukor, ízlés szerint só, és törött bors

Elkészítése:
A füstölt szalonnát nagyon apró kockákra vágom, és zsírját kiolvasztom.
A pörcöt leszűrve, félreteszem.
A hegyes paprikát vékonyra karikázom, és a felét ugyancsak félreteszem.
A másik felét a megtisztított és karikára vágott hagymával a szalonnazsíron megfonnyasztom, ezután a tűzről félrehúzva, belekeverem a pirospaprikát.
Felöntöm 8 dl vízzel, és felforralom. Beleteszem a húsleveskockát, és sóval, borssal fűszerezem.
5 percnyi főzés után belekeverem a liszttel simára kevert tejfölt, valamint a citromlevet.
Kevergetve jól kiforralom, végül csipetnyi porcukrot, a félretett szalonnapörcöt és a zöldpaprika karikákat is hozzáadom.
Jól összekeverem, és a tűzről lehúzva, befedve hagyom állni 10 percig.

Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - HAGYMALEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.