Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HAGYMALEVESEK 11.

2020.07.19

LEVESEK LEXIKONJA

MEDVEHAGYMA LEVES
Elkészítése:
500 g medvehagyma levelet finomra vágunk, 3-4 evőkanálnyi napraforgóolajban megpároljuk, sózzuk.
Kb. 1 l víz hozzáadásával 1/2 óra hosszat főzzük.
Két kávéskanálnyi keményítőt egy üvegnyi borban feloldunk, hozzáöntjük, végül 4-5 tojássárgáját keverünk bele.
Tálaláskor frissen pirított kenyérkockákat hintünk a tetejére.

METÉLŐHAGYMÁS LEVESBETÉT
Hozzávalók:
2 tojás, 2 evőkanál liszt, 1 kiskanál vaj, só, őrölt bors, 1 csokor metélőhagyma; a tepsi kikenéséhez diónyi vaj, 1 evőkanál liszt

Elkészítése:
A tojások sárgáit a vajjal habosra keverjük, megsózzuk, megborsozzuk, majd hozzáadjuk a lisztet meg az apróra vágott metélőhagymát.
Végül a habbá vert tojásfehérjéket is belekeverjük.
Egy kis tepsit kikenünk vajjal, kilisztezzük, és a metélőhagymás masszát beleöntjük.
Előmelegített sütőben megsütjük, és ha kihűlt, kis kockákra vádjuk.
Tálaláskor tányérokba elosztjuk, és forró húslevest merünk rá.

NORMANN HAGYMAKRÉMLEVES
Hozzávalók 2 személyre:
30 dkg vöröshagyma, 4 dl húsleves (kockából is készülhet), 2 evőkanál vaj vagy főzőmargarin, 1 piros színű csöves paprika, 4 dkg Gouda, edami vagy trappista sajt, 3 szál friss, vagy 1/2 teáskanál szárított, morzsolt kakukkfű, só, fehér bors

Elkészítése:
A vöröshagymát megtisztítjuk, és nagyobb kockákra vágjuk.
A hagymakockát a vaj- vagy a margarinforgácsokkal együtt speciális műanyag vagy üvegtálba tesszük, és mikró-hullámú készülékbe toljuk.
Az edényt saját tetejével vagy mikró-hullámú fóliával lefedjük, és a hagymakockát 600 watt teljesítményen 5 percig pároljuk.
Közben a levest tűzhelyen felforraljuk.
A paprikát vékonyan felkarikázzuk, a sajtot lereszeljük.
A friss kakukkfüvet megmossuk, lerázzuk, és leveleit lecsipkedjük.
A párolt hagymát összetörjük vagy pürésítjük, majd a paprikával együtt a forró levesbe tesszük.
A kakukkfű felével, és ha szükséges, sóval, fehér borssal ízesítjük.
A levest adagonként porceláncsészékbe merjük, és 1-1 evőkanál reszelt sajttal gazdagítjuk.
Visszatesszük a mikró-hullámú készülékbe, és a sajtot 20 másodperc alatt megolvasztjuk.
A félretett kakukkfűvel megszórva, toast kenyérrel kínáljuk.
Ötletünk:
Ínyencek 1-1 cikk almát is párolhatnak a hagymalevesben.
Elkészítési idő kb. 20 perc

OLASZ HAGYMALEVES
Hozzávalók:
10 dkg házi sonka (nem baj, ha kicsit kövéres), 4 nagy vöröshagyma, 1 liter csirkehúsleves (lehet kockából is), 1 kifli, 6 dkg Cheddar sajt, 2 gerezd fokhagyma, vaj, só, bors

Elkészítése:
A sonkát kis kockákra daraboljuk, a hagymákat tisztítás után megfelezzük, majd szépen felszeleteljük.
Száraz teflonserpenyőben átpirítjuk a sonkakockákat, hogy a kövér részük is megsüljön.
A sonkatepertőt kiszedjük, a zsiradékhoz kanálnyi vajat keverünk, majd rátesszük a hagymát, és folyamatos kevergetés mellett megfonnyasztjuk.
Az egészen apróra összevágott fokhagymát is hozzáadjuk.
Amikor elkezd pirulni a hagyma, forró leves-lével felöntjük, körülbelül 10 percen keresztül forraljuk, és sóval, borssal ízlés szerint fűszerezzük.
Közben a kiflit felkarikázzuk, és a kifli karikákat megpirítjuk.
A sajtot durvára lereszeljük, és a meleg kifli karikákra halmozzuk.
A forró levest kis tálkákba kanalazzuk, majd mindegyik tetejére 2-2 sajtos kifli karikát rakunk, és megszórjuk sonkatepertővel.
Forrón tálaljuk.
Jó tanács:
A kiflik hamar eláznak, csak a tálalás pillanatában tegyük őket a leves tetejére.
Elkészítési idő: 30 perc

Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - HAGYMALEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.