Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HAGYMALEVESEK 6

2019.05.09

LEVESEK LEXIKONJA

HAGYMAGOMBÓC LEVES
Hozzávalók:
30 dkg vegyes leveszöldség, 1 tyúkhús-leveskocka, 2 dl tejföl, 1 evőkanál liszt, 1 tojás, 1 fej vöröshagyma, 2 evőkanál búzadara, 1 teáskanál majoránna, 1 mokkáskanál őrölt szerecsendióvirág, 1 csokor petrezselyemzöld, kevés só

Elkészítése:
A hagymagombóchoz a tojást habosra felverem 1 evőkanál tejföllel, majd összekeverem a búzadarával és a nagyon apróra vágott hagymával. Megsózom, és állni hagyom 10 percig. Közben a megtisztított zöldséget vékony csíkokra aprítom. Bő egy liter vizet felforralok. Ezután beleteszem a zöldséget, a húsleveskockát és az összes fűszert, a petrezselyemzöld kivételével. Puhára főzöm. A lisztet 1/2 dl vízzel és a megmaradt tejföllel simára keverem, majd a forrásban lévő levesbe öntöm. Folytonosan kevergetve legalább 5 percig forralom.
A hagymás gombóc- masszából nedves kézzel diónyi gombócokat formálok, és a forrásban lévő levesbe teszem. Legalább 10 percig, kis lángon forralom. Egy gombócot próbaképpen kettévágok, hogy kiderüljön, jól átfőtt-e.
Végül a metélt petrezselyemzölddel meghintem, de már nem forralom.

HAGYMAKRÉM LEVES
Hozzávalók:
60 dkg vöröshagyma, 1 dl tejszín, 3 evőkanál olaj, 2 púpozott evőkanál liszt, 2 húsleveskocka, só, őrölt bors, 1 babérlevél, 2 szem szegfűbors, 1 csokor metélőhagyma

Elkészítése:
A karikára vágott hagymát az olajon megpároljuk. A húsleveskockát 1,2 liter vízben feloldjuk, sózzuk, borsozzuk, és a fűszert is hozzáadjuk. A megpárolt hagymát ebben a fűszeres lében főzzük teljes puhulásig. Ez után áttörjük. A lisztet két deci langyos levessel simára keverjük, hozzáöntjük a többihez, és kevergetve addig forraljuk, amíg kellemesen sűrű krémlevest nem kapunk.
A tejszínt közvetlenül tálalás előtt öntjük bele.

HAGYMALEVES 01.
Elkészítése:
Kisegítő levesnek néha ez is jó, egész egyszerű, de jól elkészítve elég ízletes. Úgymint a paprikáshoz, finomra vágott kis fej vereshagymát sárgára pirítunk, fél kávéskanál rózsapaprikát teszünk hozzá, és kevés liszttel behintjük, meleg vízzel felöntve, jó sokáig főni hagyjuk.

Ha nagyon sűrű lenne, akkor átszűrjük egy másik edénybe, megsózzuk, egy-két kanál jó tejfelt s tetszés szerint ecetet is tehetünk bele.

Ha savanyúra csináljuk, akkor lehet tojást beleütni a forró levesbe, így táplálóbb s megfelel böjti levesnek is.

Ha pedig nem szeretjük savanyúan, akkor apró galuskákat főzünk bele, fél kanál zsír, egy tojás, kis só és annyi lisztből, hogy könnyű tészta legyen belőle.

HAGYMALEVES 02.
Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg vöröshagyma, 10 dkg vaj, 2 liter húsleves, 3 dkg liszt, só, bors, 1 kifli, 5 dkg sajt

Elkészítése: A karikára vágott vöröshagymát szép aranysárgára pirítjuk a vajon. Meghintjük liszttel, azzal is kissé pirítjuk, feleresztjük húslevessel, és 10-15 percig forraljuk. A kiflit vékony karikákra vágjuk, sütőben szárazon megpirítjuk, tűzálló leveses tálba tesszük és ráöntjük a hagymalevest.

A tetejét megszórjuk reszelt sajttal, és forró sütőben megpirítjuk.

HAGYMALEVES 03.
Hozzávalók: 5 fej vöröshagyma, 1 ek vaj, 5 dkg szalonna, 1 gerezd fokhagyma, köménymag, só, bors, kakukkfű, 0.5 l húsleves, 2 dl fehérbor, 3 dkg reszelt sajt

Elkészítése: A kockára vágott szalonnát vajban kiolvasztjuk, hozzáadjuk a karikára vágott hagymát, fokhagymát, fűszereket. Húslevessel felengedjük. A hagymát puhára főzzük, majd beleöntjük a fehérbort.

Tálaláskor reszelt sajtot adunk hozzá.

HAGYMALEVES 04.
Elkészítése: Személyenként 10 dkg vöröshagymát számítunk. Az apró kockára metélt vöröshagymát zsiradékon üvegesre pároljuk, megszórjuk liszttel, és csontlével, fűszerezzük sóval, borssal, fokhagymával, babérlevéllel.

HAGYMALEVES 05.
Hozzávalók 4 személyre: 1 evőkanál liszt, 1 evőkanál olaj, 2 nagy vöröshagyma, 1 kanál cukor, 1 kanál ecet, 1 kávéskanál só, 1 kávéskanál pirospaprika

Elkészítése: Az olajból és lisztből rántást készítünk, amibe belekarikázzuk a hagymát, és kicsit megpirítjuk. Rászórjuk a pirospaprikát, a sót, és feleresztjük 1 liter hideg vízzel 1520 percig, kis lángon főzzük.

Ha kész, az ecettel és a cukorral kellemesen pikánsra ízesítjük.

Adhatunk hozzá pirított zsemle- vagy kenyérkockát, és tejföllel is ízesíthetjük.

HAGYMALEVES 06. (SOUPÉ Á L’OIGNON)
Hozzávalók: 75 dkg ezüsthagyma, 3 evőkanál vaj, 1 evőkanál étolaj, 1-1 teáskanál cukor és só, 3 evőkanál liszt, 2 l húsleves, 2 dl száraz fehérbor, 4 szelet fehér-kenyér, 4 kávéskanál konyak, 5 dkg parmezán sajt

Elkészítése: A vajat habzásig melegítse fel, öntse hozzá az olajat, majd fedő alatt, lassú tűzön, 15 percet párolja rajta a vékonyan felszeletelt hagymát. Szórja meg a sóval és a cukorral. (Ez utóbbi elősegíti a hagyma megbarnulását.) Párolja tovább 30-40 percet, mialatt a hagyma szépen aranybarnára pirul. Ekkor szórja meg a liszttel, és kevergetve pirítsa 3 percet.

Öntse fel a húslevessel, majd amikor forr, a borral.

Közben a kenyérszeletek mindkét oldalát pirítsa zsemleszínűre, és még forrón locsolja meg a konyakkal.

A tányérokba tálalt levest szórja meg reszelt sajttal, és tegyen rá egy-egy szelet kenyeret.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - HAGYMALEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.