Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HAGYMALEVESEK 7

2019.07.27

LEVESEK LEXIKONJA

HAGYMALEVES 07.
Elkészítése:
A kockára vágott hagymát zsíron megpirítjuk, kevés vizet öntünk rá, beleszórunk pirospaprikát és a tészta kifőző levével feleresztjük.

HAGYMALEVES 08. -
ANGOL-FRANCIA
Elkészítése:
45 dkg hagymát nagyon vékonyra felkarikázunk, és 15-20 percig pirítjuk, majd felöntjük 6 cup*** csirkelevessel. Kicsit sózzuk, és vékony levestésztát főzünk bele.
Metélőhagymával megszórva tálaljuk.

***1cup= cca. 2,5 dl

HAGYMALEVES 09.
Hozzávalók 4 személyre:
4 nagy vöröshagyma, 2 ek vaj, 1/2 l húsleves, 1/4 l fehérbor, 1/2 tk őrölt kömény, só, őrölt bors, 60 g napraforgómag, 8 szelet baguette vagyis francia kenyér, 100 g reszelt sajt.

Elkészítése:
Vágjuk vékony szeletekre a hagymát. Olvasszuk fel vajat, és pároljuk benne üvegesre a hagymát. Öntsük fel húslevessel és borral, fűszerezzük köménnyel, és főzzük 5 percig. Fűszerezzük sóval, borssal. Pirítsuk meg egy zsiradék nélküli serpenyőben a napraforgómagot. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
Merjük a levest négy tűzálló tálkába.
Tegyünk mindegyikre 2-2 szelet bagettet, szórjuk meg napraforgómaggal és reszelt sajttal.
Süssük a sütőben pirosra.

HAGYMALEVES 10.
Hozzávalók:
80 dkg hagyma, 5 dkg vaj, 1 evőkanál liszt, 1,5 liter húsleves, 1 gerezd fokhagyma, 1 babérlevél, só, bors, 10 dkg reszelt sajt, 4 szelet pirított kenyér

Elkészítése:
Az apróra vágott hagymát üvegesre pároljuk a vajban, megszórjuk liszttel, fölengedjük a húslevessel, megfűszerezzük, és lefedve egy órán át főzzük.
Amikor elkészül, megszórjuk reszelt sajttal és kockára vágott pirított kenyérrel.

HAGYMALEVES 11.
Hozzávalók:
3 fej hagyma, 4 evőkanál olaj, 3 evőkanál liszt, só, 2 dl tejfel, 5 dkg reszelt sajt

Elkészítése:
A hagymát olajon üvegesre pároljuk, meghintjük liszttel, megsózzuk, s rövid ideig főzzük.
Összekeverjük a tejföllel, s pirított zsemlekockával és reszelt sajttal tálaljuk.

HAGYMALEVES 12.
Hozzávalók:
25 dkg erős ezüsthagyma, 5 dkg vaj, 2 evőkanál kukorica olaj, 3 evőkanál liszt, 1-1 liter csirke- és marhahúsleves, 8 szelet francia kenyér, 10 dkg ementáli sajt, 5 dkg parmezán, 1 csomó snidling

Elkészítése:
A vékonyan felkarikázott hagymát a vajon párolja üvegesre, de ne hagyja megbarnulni. Hintse rá a lisztet és keverje csomómentesre. Öntse fel a levesekkel.

(Kézi habverővel keverje közben, hogy sima levest kapjon.)

Forralja össze, majd ossza nyolc leveses tálkába. A felcsíkozott ementáli sajtot rendezze el a grillsütőben mindkét oldalukon zsemleszínűre pirított kenyérszeleteken, majd helyezze ezeket a leves adagokra. Tegye forró sütőbe a tálkákat, míg a sajt ráolvad a kenyerekre.
Reszelt parmezán sajttal és finomra vagdalt snidlinggel meghintve, forrón tálalja.

HAGYMALEVES 13.
Hozzávalók: egy negyed fej vöröshagyma, 50 gramm póréhagyma, egy gerezd fokhagyma, 5 gramm liszt, fél dl natúr joghurt, kevés olaj, fél darab leveskocka

Elkészítése:
a vöröshagymát kockára vagy vékony szeletekre, a póréhagymát vékony karikákra vágjuk, a fokhagymát pedig fokhagymanyomón átnyomjuk. Az olajat teflonlábasba tesszük és felmelegítjük, majd a hagymákat megpirítjuk benne. Vízzel felengedve megpároljuk, majd átturmixoljuk, felengedjük a leveskockából készített levessel, felforraljuk, szükség szerint sózzuk, és az időközben a liszttel elkevert joghurtot is hozzáadjuk.
Összeforraljuk, hogy a liszt íze eltűnjön.

HAGYMALEVES 14.
Hozzávalók:
3 nagy fej vöröshagyma, 1 evőkanál cukor, 1 kávéskanál olaj, 1 babérlevél, 1 mokkáskanál só és őrölt bors, 1 kávéskanál mustár, 1 kávéskanál citromlé, 1 kávéskanál liszt, 1 dl tejföl, 1 l marhahúsleves, 10 dkg főtt sonka

Elkészítése: A forró olajon pirítsa világosbarnára a cukrot, majd öntse fel a levessel. Tegye hozzá a vékonyra karikázott hagymát. Ízesítse a fűszerekkel és a mustárral. Fedő alatt gyöngyözve főzze 25-30 percen át. Dobja ki a babérlevelet, és mixerrel pépesítse simára. Habarja be a tejföllel. Szórja bele a durvára lereszelt sonkát.
Néhány csepp citrommal tegye pikánssá.
Forrón tálalja.

HAGYMALEVES 15.
(IRÁNI)
Hozzávalók:
1.5 kg vöröshagyma, 2 l erőleves, 1 babérlevél, 1 dl tejszín, só, fehérbors, 3 ek olaj, 2 szegfűbors, 5 dkg liszt, 1 ek kapor

Elkészítése:
Pároljuk az olajban a szeletekre vágott hagymát kis lángon, 15 percig. Vigyázzunk, puha és üveges legyen, de ne égjen meg! Mikor az erőleves forr, tegyük bele a hagymát, sót, fűszereket, és főzzük 1.5 órát. Ezután szitán törjük át a hagymát, keverjük bele a lisztet egy kevés vízzel elhabarva, keverjük össze a levessel. Főzzük, míg meg nem sűrűsödik.
Tálalás előtt öntsük bele a tejszínt, ezzel már csak melegítsük, ne forraljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - HAGYMALEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.