Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HAGYMALEVESEK 8.

2019.09.29

LEVESEK LEXIKONJA

HAGYMALEVES A PUSZTÁRÓL
Hozzávalók:
3 fej vöröshagyma, 3 ek olaj, 6 dkg liszt, 2 babér, 2 ek cukor, paprika, só, bors, ecet

Elkészítése:
Az olajból és a lisztből rántást készítünk, beletesszük a vékony karikákra szelt hagymát, és üvegesre pároljuk.
Megszórjuk paprikával és felöntjük vízzel.
Sóval, borssal, cukorral, babérral ízesítjük, és gyenge tűzön fél órát főzzük.
Ecettel savanykásra ízesítjük.

HAGYMALEVES CIPÓBAN 01.
Hozzávalók:
4 db kis rozscipó, 30 dkg burgonya, 4 fej vöröshagyma, 1 l húsleves, só, őrölt bors, 1 dl tejszín, 1 csomó snidling

Elkészítése:
A burgonyát megtisztítjuk, kockára vágjuk, és a húslevessel felöntve felforraljuk. Beletesszük a megtisztított, cikkekre vágott vöröshagymát és lassú tűzön, fedő alatt addig főzzük, míg a burgonya és a hagyma is megpuhul. A tűzről levéve mixerrel pépesítjük, őrölt borssal és, ha szükséges sóval ízesítjük, majd a tejszínnel simára keverjük. Amíg a leves fő, a cipók tetejéről egy-egy szeletet levágunk, és a belsejüket kikaparjuk.
A forró levest a kistányérra állított cipókba merjük, a tetejét finomra vagdalt snidlinggel meghintve máris tálaljuk.
(Metélőhagyma helyett reszelt sajttal is megszórhatjuk.)

HAGYMALEVES CIPÓBAN 02.
Hozzávalók 4 személyre:
3 fej vöröshagyma, 15 dkg vaj, 15 dkg liszt, ½ liter tej, 1 dl száraz fehérbor, só, őrölt fehérbors, 1 dl száraz fehérbor, 1,5 dl tejszín, 1 szál póréhagyma, 1 csokor snidling, 4 db cipó, 10 dkg sajt

Elkészítése:
A vöröshagymákat felszeleteljük, és habzásig hevült vajon megfuttatjuk. Sózzuk, és alaposan megpároljuk. Sózzuk, fehér borssal fűszerezzük. Hozzáadjuk a fehérbort, és hagyjuk kiforrni. Kevés vizet adunk hozzá, és összeturmixoljuk. Turmixolás közben hozzáadjuk a tejszínt.
Visszatesszük a tűzre, és újra felforraljuk. Felkarikázott póréhagymát teszünk a levesbe, illetve snidlinget aprítunk hozzá.
A félkilós cipók tetejét levágjuk, belsejét kiszedjük.
A cipó tetejére reszelt sajtot olvasztunk.
Tálaláskor a hagymalevest a "kibelezetett" cipóba merjük, és ráhelyezzük a sajtos cipótetőt.

HAGYMALEVES ÉVA MÓDRA
Elkészítése:
2-3 fej vöröshagymát félbe-negyedbe vágok (nagyságtól függően), és vékonyra felszeletelem. Egy jó fakanálnyi margarint megolvasztok, ráteszem a hagymát, és kicsit dinsztelem. Nem szabad pirítani, inkább üveges legyen.
Felöntöm 3-4 bögre vízzel, felforralom, beleteszek egy-két húsleveskockát, pici borsot, és takarékon puhára főzöm. A tányéron mindenki megszórja a levesét reszelt sajttal.

Van, aki utálja a levesben úszkáló hagymát, annak össze is lehet turmixolni, krémlevesnek.

Lehet rátenni pirított zsemlekockát, vagy sajtos pirított zsemlekockát.

HAGYMALEVES FÜSTÖLT VIRSLIVEL
(NDK)
Hozzávalók:
1-1 fej közepes vörös- és lila hagyma, 1 kis szál póréhagyma, 2 evőkanál olaj, 6 dl húsleves, só, őrölt fehér bors, 2 pár füstölt bőrös virsli, 1 dl száraz fehérbor

Elkészítése:
A hagymákat megtisztítjuk, és kockákra vágjuk, majd a fazékban az olajon aranysárgára pirítjuk. A húslevessel felöntjük, sózzuk, borsozzuk, és 10 percig fűzzük. Közben a virslit apróra daraboljuk. A levest mixerrel pürésítjük, és ismét felforraljuk.
A virsli darabokat beleszórjuk, a bort belecsorgatjuk és friss pirítóssal forrón tálaljuk.

HAGYMALEVES ÍNYESMESTER MÓDRA
Elkészítése:
Olajban, zsírban vagy vajban megpirítunk személyenként 1 szelet nagy kockára vágott kenyeret, majd mindkét oldalukat erősen bedörzsöljük fokhagymával. Lábasba vagy tűzálló edénybe rakjuk őket. Egy középnagyságú lereszelt hagymát olajban, zsírban, vajban megpirítunk kis liszttel behintve, majd húslével föleresztjük, belekeverünk egy-két tojássárgáját, és kis konyakkal fél deci ízesítjük.
A tűzálló tálba rakott kenyérre ráöntjük a leves egy részét, hogy ne lepje el teljesen a kenyeret, sajtot reszelünk a tetejére és a megmaradt levessel, forrón tálaljuk.

HAGYMALEVES KÉTFÉLE SAJTTAL
Hozzávalók:
2 nagy fej vöröshagyma, 2 evőkanál olaj, 3 dkg vaj, 1 csapott evőkanál finomliszt, 2 dl fehérbor,1 l szűrt húsleves (leveskockából is lehet), 4 kisebb szelet kenyér, 10 dkg reszelt trappista sajt, só, őrölt bors, 4 evőkanál reszelt parmezán

Elkészítése:
A szép, ízes vöröshagyma igazi szezonja a tél.
Ekkor könnyebben jut eszünkbe, hogy ne csak hagyományos ízesítőként használjuk, hanem önálló ételként is.
Már a magyar vöröshagyma messze földön híres zamata is erre csábít.
A hagymát megtisztítjuk, kb. félcentis kockákra vágjuk, majd az olaj és az olvasztott vaj keverékében közepes lángon kevergetve 6-8 percig pirítjuk.
Ekkor a liszttel meghintjük. 1 percig együtt sütjük, azután a borral és a levessel fölöntjük.
Nagy lángon fölforraljuk, és néha megkeverjük, mert könnyen leég. Kis lángon 20 percig főzzük.
Közben a kenyeret egycentis kockákra vágjuk, sütőben megpirítjuk, mélytányérokba elosztjuk, és a trappista sajttal összekeverjük.
A forró levest megkóstoljuk, ha kell, sózzuk, borsozzuk. A tányérokba merjük és a tetejére reszelt parmezánt szórunk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - HAGYMALEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.