Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HAGYMALEVESEK 9.

2019.12.16

LEVESEK LEXIKONJA

HAGYMALEVES MAMUS MÓDJÁN
Hozzávalók:
1 ek liszt, 1 ek olaj, 2 nagy vöröshagyma, 1 kk cukor, 1 mk ecet, 1 kk só, 1 mk pirospaprika, 1 dl tejföl

Elkészítése:
Az olajból és lisztből rántást készítünk, amibe belekarikázzuk a hagymát, és kicsit megpirítjuk.
Rászórjuk a pirospaprikát, a sót, és feleresztjük 1 liter hideg vízzel. 15-20 percig, kis lángon főzzük. Ha kész, az ecettel és aranysárgára pirított cukorral kellemesen pikánsra ízesítjük.
Tejfölt adunk hozzá, majd pépesítjük.
Pirított zsemlekockát adunk hozzá.

HAGYMALEVES RÓMAI TÁLBAN
Hozzávalók:
50 dkg hagyma, 8 dkg vaj, 2 dl száraz fehérbor, 2 erőleveskocka, 3 szelet fehér kenyér, 20 dkg parmezán sajt, 2 evőkanál konyak, só, őrölt bors

Elkészítése:
Az előzőleg beáztatott római tálat a vaj egy részével kikenjük, és beletesszük a megtisztított, vékony karikára vágott hagymát.
Sózzuk, borsozzuk, és a lefedett tálban kb. 30 percig pároljuk.
Ez után levesszük a fedelét, beleöntjük a bort és jó egy liternyi vizet, amiben már előzőleg feloldottuk a húsleveskockát.
A maradék vajban megpirítottuk a kenyérszeleteket, a leves felszínére fektetjük, rászórjuk a reszelt sajtot, és a tálat a sütőbe visszatolva fedő nélkül még 25 percig sütjük.
Tálalás előtt konyakkal meglocsoljuk, meggyújtjuk, és lángolva tesszük az asztalra.

HAGYMALEVES SAJTGOMBÓCCAL
Hozzávalók:
2 nagy fej vöröshagyma, 2 evőkanál olaj, 3 evőkanál liszt, 2 húsleveskocka, 5 dkg reszelt sajt, 1 tojás, 1 dl tejföl, 1 nagy csokor petrezselyem, só és törött fehér bors, ízlés szerint, késhegynyi őrölt szerecsendióvirág

Elkészítése:
A vöröshagymát megtisztítjuk, és nagyon finomra vágjuk.
A forró olajon sárgára fonnyasztjuk, majd megszórjuk 2 evőkanálnyi liszttel. Együtt pirítjuk néhány percig, ezután felengedjük kb. 1 liter vízzel. Beletesszük a húsleveskockákat, és a levest felforraljuk.
Közben a tojást habosra verjük, hozzáadjuk a maradék lisztet, a reszelt sajtot, 1 evőkanál tejfölt, a törött borsot és a szerecsendióvirágot.
Jól összedolgozzuk, majd vizes kézzel apró gombócokat formálunk belőle.
A forrásban lévő levesbe belefőzzük a gombócokat, 10 percig kis lángon forraljuk, végül beleszórjuk a nagyon finomra vágott zöldpetrezselymet.
A lángot eloltjuk, lefedve 10 percig állni hagyjuk, csak ezután tálaljuk.

HAGYMALEVES SAJTTAL
Hozzávalók:
25 dkg vöröshagyma, 5 dkg vaj, 3 dkg liszt, 1 db tojás, 15 dkg reszelt Pannónia sajt, őrölt bors, só

Elkészítése:
Az apróra vágott vöröshagymát vajban megpároljuk, liszttel beszórjuk, világosbarnára pirítjuk, és állandó keverés mellett vízzel felengedjük.
Megsózzuk, megborsozzuk, és tíz percig főzzük.
A levest nagyon forrón kis tűzálló tálakba merjük, minden személynek külön-külön.
Egy tojást felverünk, belekeverjük a reszelt sajtot.
Minden tál leves tetejére kis halmot rakunk a sajtos keverékből.
Rögtön ezután, nagyon forró sütőbe tesszük kb. 5 percre, hogy a keverék a leves tetején aranyszínű legyen.
Azonnal tálaljuk.

HAGYMALEVES STILTON SAJTTAL
(ANGOL)
Hozzávalók fejenként:
2 közepes hagyma, 25 g vaj v. 1 ek olaj, só, bors, csipet kakukkfű, Stilton sajt, 300 ml húslé (fele sörrel, v. borral)

Elkészítése:
Egy serpenyőben forrósítsuk fel az olajat és süssük meg benne az apróra vágott hagymát.
Sózzuk, borsozzuk.
Öntsük fel a húslével és forraljuk fel. Adjuk hozzá a kakukkfüvet, fedjük le és 30-40 percig főzzük.
Ha félig kész, adjuk hozzá a reszelt vagy felaprított sajtot.
Ha bort vagy sört is adunk hozzá, azt 10 perccel azelőtt, hogy elkészül.
Zsemlekockával tálaljuk.

HAGYMALEVES SÜLT SAJTTAL
Hozzávalók:
2 fej vöröshagyma, 4 evőkanál olaj, 1 liter csontlé vagy húslé (vagy 3 húsleveskocka), 1 zsemle, 2 tojásfehérje, 1 mokkáskanál só, 1 mokkáskanál törött fehér bors, 5 dkg reszelt sajt

Elkészítése:
Az olajon üvegesre fonnyasztjuk a vékony szeletekre vágott vöröshagymát, majd rátesszük a kis kockákra vágott zsemlét és felöntjük 1 liter húslével (vagy vízzel és húsleveskockával).
Sóval, borssal fűszerezzük, és addig forraljuk, amíg a zsemle egészen szétfő.
Átöntjük egy tűzálló tálba. Közben a tojásfehérjéből kemény habot verünk, és beleforgatjuk a reszelt sajtot.
A sajtos habot a leves tetejére rakjuk.
A tálat betesszük a forró sütőbe, és addig pirítjuk, amíg a hab szép világosra sül rajta.

HAGYMALEVES SZALÁMI-GALUSKÁVAL
Hozzávalók:
10 dkg szalámi, 6 szelet toast kenyér, 2 tojás, 3 kiskanál étkezési keményítő, 2 dl tejszín, 1 szál póréhagyma, 3 evőkanál olaj, 1 húsleveskocka, só, őrölt bors, petrezselyem

Elkészítése:
A szalámit, a petrezselymet és a kenyerek felét nagyon apróra vagdaljuk.
Ezeket összedolgozzuk két tojás fehérjével, egy sárgájával, a keményítővel.
Ízesítjük sóval és borssal, majd állni hagyjuk.
A tejszínt 7,5 deci vízzel feltesszük forrni.
Beledobjuk a leveskockát és a póréhagyma felkarikázott fehér részét.
Öt percig főzzük, majd néhány karikát kiveszünk, a többit pépesítjük.
A megmaradt tojássárgájához keverjünk pár kanál levest, majd apránként öntsük a leveshez, de már nem forraljuk.
Sóval, borssal ízesítjük, és beleszaggatjuk a mokkáskanállal beleszaggatott szalámi galuskákat.
A megmaradt toast kenyérből vágott és megpirított kockákkal, és a félretett hagymakarikákkal tálaljuk.

HIDEG HAGYMA-KRÉMLEVES
(MAKEDÓN-ALBÁN)
Hozzávalók:
2 fej vöröshagyma, 2 szál póréhagyma, 4-5 gerezd fokhagyma, 1 csokor metélőhagyma, 2 uborka, 4 paradicsom, 6-7 dl joghurt, só, bors, citromlé, petrezselyem, oregánó, kevés olaj

Elkészítése: Az olajban megpároljuk az apróra vágott vöröshagymát, és a karikára vágott pórét. (a póré zöldjét félretesszük).
Felöntjük 2 dl vízzel, és puhára főzzük.
A leszűrt hagymaféléket összeturmixoljuk a kockára vágott uborkával, a finomra vágott póré zölddel, a zúzott fokhagymával, és a hámozott-negyedelt paradicsomokkal.
Ráöntjük a joghurtot, a citromlét, ízesítjük, sóval, borssal, oregánóval, és simára turmixoljuk.
Jégbe hűtjük és tálaláskor finomra vágott petrezselyemmel, és metélőhagymával díszítjük.

HIDEG HAGYMÁS KRÉMLEVES
Hozzávalók:
2 fej hagyma, 1-2 uborka, 4 szem paradicsom, 4 gerezd fokhagyma, 6 dl joghurt, só, őrölt bors, 1 citrom leve, 1 csokor petrezselyem, 1 csokor metélőhagyma

Elkészítése:
A hagymát és az uborkát kis kockákra vágjuk, a szétnyomott fokhagymagerezdekkel és a négyfelé vágott paradicsomokkal együtt turmixgépbe tesszük.
Ráöntjük a joghurtot meg a citromlét, sózzuk, borsozzuk, és simára turmixoljuk.
Jégbe hűtve, apróra vágott petrezselyemmel és metélőhagymával megszórva csészékben kínáljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - HAGYMALEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.