Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LEVESEK LEXIKONJA - A HAGYMALEVESEK 1.

2017.04.20

LEVESEK LEXIKONJA

A vöröshagyma - Allium cepa - az amarilliszfélék családjába tartozó növényfaj.
Közép-Ázsiából került Magyarországra; ősrégi konyhai fűszer, amely a főtt és sült ételeink legkedveltebb ízesítője.

Elnevezései
A magyar tájnyelvi elnevezései közül a
- hajma, a
- vereshagyma, a
- zsidó-szalonna és a
- mózes-pecsenye a legismertebbek.

Jellemzése
Hagymával áttelelő, fajtától függően kétéves vagy évelő növények. Levelei és tőkocsánya üregesek, a levelek hengeresek. Virágzata gömb alakú ernyő, melyet korai állapotban világoszöld színű fellevél takar. A virágok 3 tagúak, leplesek. A termés tok, magjai feketék.

Gyógyhatása
Illóolajat, B-, és C-vitaminból 30 mg/100 g-ot - de a zöldhagyma még ennél is többet -, pektint, guvertint is tartalmaz. A jellegzetes csípős ízét és illatát egy kéntartalmú vegyület, az allilszulfid adja.
Ennek a hatóanyagnak baktériumölő hatása van, ezért a meghűléses időkben a fertőzések megelőzésére is használták.
Gyógyhatású szerként bélféregűzésre, vizelethajtásra, étvágygerjesztésre, megfázásos tünetek, és köhögés enyhítésére, illetve vércukor csökkentésére is használják.
A fertőzéses orrmelléküreg-gyulladás (sinusitis) tüneteit is csökkenti.
Szoptatós anyák kerüljék az erősen hagymás ételek fogyasztását, mert az illóolaj-aromák átmennek a tejbe.

Hagyma (nyers)
Tápanyagtartalom 100 g-ban

Felhasználása
Tavasszal zöldhagymaként fogyasztjuk, ilyenkor feltöltögetjük.
A hagymahéj a hagyma külső levelei, amik az érés során elszáradnak, megbarnulnak, ezt a barna héjat vízben felforralva használják, elsősorban gyógyteaként.
Húsvétkor a húsvéti tojások festésére, miközben a tojások is keményre főnek. Egyes helyeken éles késsel mintázatokat kaparnak a tojásra, majd zsírral, szalonnabőrrel fényesítik azt. Más helyeken vékony írópálcával, viasszal rajzolják meg a díszítéseket, amelyet a főzés közben nem festi meg a hagymahéj főzete (tojáshéjszínű marad).

Tárolása
Kiszedése után tovább szárítjuk, a gyökerektől, fellevelektől megszabadítjuk, felfűzve, vagy csak száraz szellős (padlástérben) hosszú ideig tárolható, így egész évben használhatjuk, de szeletelt szárítmányként akár évekig is eltartható.

Fajtái
Nagyon sok fajtája van, de a nálunk és az egész világon is híres a makói vöröshagyma, amely kellemes aromája és kevésbé csípős íze miatt kedvelt.

Magyarországon termesztett hagymafajták, lásd a WIKIPÉDIA oldalán a táblázatot.

A hagymalekvár a francia konyha egyik körete, egy sűrű, karamelles lekvár-állagú körítés, ami édeskés ízével kiváló sült húsokhoz.
Recept: (így is lehet csinálni, és másképp is): A lila hagymát összeaprítjuk, és felhevített vajon, vagy olajon, olívaolajon megfonnyasztjuk. Aztán mézet adunk hozzá; némi türelem után pedig balzsamecetet.
Megfűszerezzük például kakukkfűvel, sózzuk, borsozzuk, és felöntjük vörösborral. Főzzük lassan, sokáig, kavargatjuk, szemmel tartjuk.
A hagymalekvár akkor van kész, amikor a lekvár állagú lesz.

Fontosabb kártevők és betegségek
- hagymalégy
- fuzáriumos betegség
- hagyma peronoszpóra
- hagyma botrítiszes betegsége

Jegyzetek
- Balázs Sándor: Zöldségtermesztők kézikönyve (1989, 1994), Kempelen Farkas Digitális Tankönytár
- Feltöltögetés: a növény körüli földből a növény töve köré emelt földkupac. Egyes növények (például hagyma, saláta, burgonya, földimogyoró) termesztésénél elhagyhatatlan művelési forma. Elhagyásával kevesebb, vagy egyáltalán nem szüretelhető, illetve rosszabb minőségű lesz a termés. Ugyanazt jelenti a halványítjuk, itt a halványítjuk szó a szakkifejezés, de ezt hajtatásnak is nevezik. Ez azt jelenti, hogy amikor már majdnem teljesen kifejlődött növény köré földet raknak, a további növekedés folyamán (a föld alatti rész) fehér színűvé válik. Így a felhasználás szempontjából megfelelőbb, kívánatosabb élvezeti érték érhető el, mert a hajtatással a nagyobb fehér rész elérése a cél.

További információk
- Hagymaleves
- Így kell elűzni a hagymaszagot: sírásmentes szeletelés
- Hagyma a házipatikában: mitől egészséges?
- Gyógynövények
- Fűszernövények
- Nemzetközi katalógusok
- GND: 4073850-4

Kategória:
- Növényfajok
- Hagymák
- Fűszerek
- Gyógynövények
- Zöldségek
- Festőnövények

wikipedia

BELGA HAGYMALEVES
Hozzávalók:
35 dkg vöröshagyma, 5 dl tej, 5 dkg vaj, 4 szelet száraz zsúrkenyér, só, őrölt bors; a tetejére 10 dkg reszelt sajt

Elkészítése:
A megtisztított és vékony karikára vágott hagymát a vajon megpárolunk. Felengedjük a tejjel és a félliternyi vízzel, beleaprítjuk a kenyeret, sózzuk, borsozzuk, és fedő alatt kb. 20 percig főzzük. Ezután áttörtjük, és ha levét elfőtte, vízzel kiegészítjük bő egy liternyire.
Utána ízesítjük, és forrón, reszelt sajttal meghintve tálaljuk.

BELGA HAGYMALEVES - SÖRREL, SÁFRÁNNYAL
Hozzávalók:
80 g zsiradék, 800 g hagyma, 100 g Liszt, 1 l világos sör, 1/2 l húsleves (kockából), 4 uborka nagyságú cukkini, 150 g krumpli, 200 g hámozott paradicsom, 1 húsos zöldpaprika, 1 mk őrölt sáfrány, só, bors

Elkészítése:
A zsiradékon megfonnyasztjuk a megtisztított, vékonyan felkarikázott hagymát, megszórjuk liszttel, apránként felöntjük sörrel és a húslevessel, majd jól elkeverjük. Amikor forrni kezd, beletesszük a megtisztított, csíkokra, vagy kockára vágott zöldségféléket, és lassú tűzön, fedő alatt az egészet puhára főzzük, de a zöldségnek nem szabad szétfőnie! A főzés befejezése előtt 10 perccel, hozzáadjuk a felkarikázott paradicsomot és a sáfrányt, szükség szerint sózzuk, borsozzuk. Forrón tálaljuk.
Pirított szemleszeleteket tálalhatunk mellé.

BOROS HAGYMALEVES 01.
Hozzávalók:
50 dkg vöröshagyma, 3 dkg vaj, 1 db piros húsú paprika, 2 evőkanál sima liszt, só, törött bors, 1 l zöldséglé, 1 dl száraz fehérbor, 8 szelet zsúrkenyér, olaj, 10 dkg reszelt sajt

Elkészítése:
A lehámozott hagymát vékony szeletekre vágjuk, s folyamatosan kevergetve a vajon aranysárgára pirítjuk. Azután hozzátesszük a metéltre vágott paprikát, megszórjuk liszttel, megsózzuk, megborsozzuk, s felöntjük forró zöldséglével, borral és tizenöt percig lassú tűzön főzzük.
Közben felhevített olajon mindkét oldalról megpirítjuk a nyolc szelet zsúrkenyeret, a tányérokba rakjuk, megszórjuk reszelt sajttal és erre szedjük a forró levest.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
LEVESEK A NAGYVILÁGBÓL - HAGYMALEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.