Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LEVESEK LEXIKONJA - HAGYMALEVESEK 5.

2018.10.25

LEVESEK LEXIKONJA

GOMBÁS HAGYMALEVES
Hozzávalók:
200 g gomba, 2 nagy fej vöröshagyma, 3 ek olaj, ecet, 1,5 l húslé (kockából), majoránna, petrezselyem, 1 dl tejföl, tejszín

Elkészítése:
A felforrósított olajban világosra pirítjuk a felszeletelt hagymát, hozzáadjuk a felszeletelt gombát, és tovább pirítjuk. Felöntjük a húslével és majoránnával, ecettel ízesítve kis lángon készre főzzük.
Tejföllel/tejszínnel gazdagítva, petrezselyemmel meghintve, pirított zsemlekockával tálaljuk.

GOMBÁS ÚJHAGYMA-LEVES
Hozzávalók:
1 nagy csomó újhagyma, 15 dkg sampinyon gomba, 5 dkg vaj, 1 csapott ek liszt, 1 húsleveskocka, 1 dl tejszín, 5 dkg reszelt sajt, só, reszelt szerecsendió

Elkészítése:
Az újhagymát megtisztítjuk, a zöldjét apró karikákra vágjuk. Diónyi vajon megfuttatjuk, majd szűrőlapáttal kiszedjük. A visszamaradt vajon a megmosott, felszeletelt gombát a saját levében megpároljuk, és a zsírjára sütjük. Az újhagymák zöldjét beleforgatjuk, és tálalásig melegen tartjuk.
A maradék vajon a karikára vágott újhagymát üvegesre pároljuk, a liszttel
Megszórjuk, és néhányszor megkevergetjük. A húsleveskockát belemorzsoljuk, és 15 percig forraljuk. Sóval és szerecsendióval fűszerezzük, majd turmixoljuk és hozzáöntjük a tejszínt. A tűzre visszatéve beleszórjuk a reszelt sajtot, és tovább kevergetve most már csak addig főzzük, amíg a sajt teljesen felolvad.
A pirított gombával meg a hagyma-zölddel megszórva tálaljuk.

HAGYMAGALUSKA LEVES
Hozzávalók:
2 fej hagyma, 2 evőkanál olaj, 2 dl tejföl, 1 egész tojás, meg egy sárgája, 4-5 evőkanál liszt, só, őrölt bors, késhegynyi pirospaprika

Elkészítése:
A kis kockára vágott hagymát olajon megfuttatjuk, majd pirospaprikával megszórjuk, és fél liter vízzel felengedjük. Fedő alatt tíz percig forraljuk, majd a levét leszűrjük. A megfőtt hagymát egy tojással, csipetnyi sóval meg őrölt borssal és annyi liszttel keverjük össze, hogy galuska keménységű tésztát kapjunk. A hagyma főzővizét bő egy liternyire kiegészítjük, megsózzuk, és ha forr, a tésztából kis galuskákat szaggatunk bele.
A levesestálban a tejfölt a tojássárgájával simára keverjük, és állandó kevergetve ráöntjük a már nem túlságosan forró levest.
Azonnal tálaljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - HAGYMALEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.