Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HÚSGOMBÓCLEVESEK 1

2021.06.27

ALGÍRI HÚSGOMBÓCLEVES
Hozzávalók:
125 g darált hús, 1 fej vöröshagymahagyma, 1 ek reszelt vöröshagyma a darált húsba, 3 ek olaj, 1 tyúkhúsleveskocka, késhegynyi fahéj és sáfrány, csipetnyi bors, 1 kisebb tojás, citrom karikákra vágva, apróra vágott petrezselyem, 2–3 ek cérnametélt

Elkészítése:
Az apróra vágott hagymát a felhevített olajban megfonnyasztjuk, hozzáadjuk az elmorzsolt leveskockát a fűszerekkel együtt, felöntjük egy liter vízzel. Az egészet felforraljuk. Néhány perces főzés után belerakjuk a húsgombócokat és a főzést tovább folytatjuk.

GOMBÓCKÉSZÍTÉS
Elkészítése:
A darált húst sózzuk, borsozzuk. Hozzáadunk egy kisebb tojást, a reszelt hagymát és egy kevés zöldpetrezselymet. Az egészet összedolgozzuk és a masszából mogyoró nagyságú gombócokat formálunk. Végezetül a cérnametéltet főzzük bele, megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel és citromkarikákkal tálaljuk.

BAKONYI BETYÁRLEVES HÚSGOMBÓCCAL
Hozzávalók:
30 dkg füstölt kolozsvári szalonna, 20 dkg lángolt kolbász, 10 dkg zsír, 50 dkg szegfűgomba vagy vargányagomba, 10 dkg liszt, 5 dkg tisztított vöröshagyma, 5 dl tejföl, 21 csontié, 1 db babérlevél, 1 cs. metélőhagyma, só, őrölt bors, zsályalevél, friss kakukkfű, kalocsai csemege fűszerpaprika

Elkészítése:
A füstölt kolozsvári szalonnát apró kockákra vágjuk, és megpirítjuk. A szalonnát zsírjától leszűrjük, a tepertőt félretesszük. A visszamaradt zsíron lepároljuk a megmosott, szeletekre vágott szegfű- vagy vargányagombát, sózzuk, és állandó keverés mellett hozzáadjuk a fűszereket: őrölt bors, finomra vágott zsályalevél, kakukkfű, babérlevél. 15 perces párolás után csontlével felengedjük, beletesszük a lepirított kolozsvári szalonnát, felforraljuk (zsírból, lisztből rántást készítünk, melybe finomra vágott vöröshagymát, késhegynyi kalocsai fűszerpaprikát teszünk), és berántjuk. Beletesszük a karikákra vágott lángolt kolbászt, és tejföl hozzáadásával készre főzzük. Betétnek húsos derelyét vagy húsgombócot adunk.

Húsos derelye készítése:
lisztből, tojásból, sóval két levél gyúrt tésztát készítünk, melyet a következő töltelékkel töltünk: finomra darált sertés- vagy borjúhúst vajon finomra vágott vöröshagymával lepirítunk, sóval, szerecsendióval, finomra vágott petrezselyemzölddel ízesítjük. Kb. 10 percig pirítjuk, ezután keverőedénybe tesszük, és két tojás sárgájával összedolgozzuk.
A kinyújtott tészta egyik lapjára, egyenlő távolságra mokkáskanálnyi tölteléket teszünk, beborítjuk a másik levél tésztával, derelyevágóval kiformázzuk, és forrásban levő sós vízben kifőzzük.

BÖLLÉRLEVES KOLBÁSZGOMBÓCOKKAL
Hozzávalók 4 személyre:
60 dkg bekevert kolbászhús, 1 egész tojás, 1 nagy fej vöröshagyma, 4-5 gerezd fokhagyma, 2 nagy sárgarépa, 2 nagy petrezselyem, 3-4 szem burgonya, 1 üveg szeletelt gomba, sertésvelő (ízlés szerint), 4 dl tejföl, 3-4 evőkanál mustár, babérlevél, só, ételízesítő

Elkészítése:
A bekevert kolbászhúsból a tojás hozzáadásával apró gombócokat gyúrunk (lisztezett kézzel készítsük, akkor nem ragad).
A vöröshagymát lereszeljük, a fokhagymát megtörjük és egy kevés zsíron megdinszteljük.
Felöntjük vízzel és beletesszük az 1x1 cm kockákra vágott zöldségeket, illetve a húsgombócokat, majd sóval, ételízesítővel és babérlevéllel ízesítjük.
Ezt lassú tűzön kb. 30 percig főzzük.
Ezután tesszük a levesbe az apró kockákra vágott burgonyát, a szeletelt gombát és a velőt, végül készre főzzük (kb. 20 perc).
Végül a tejfölt összekeverjük a mustárral, a levesbe öntjük és az első forrást megvárva, elzárjuk alatta a gázt.

BUGACI HÚSGOMBÓCLEVES
Hozzávalók:
30 dkg darált sertéshús, 2 zsemle, só, bors, 2 tojás, 1 fej vöröshagyma, 2 ek zsír, 20 dkg füstölt sonka, 30 dkg vegyes zöldség, 15 dkg burgonya, 2 dl tejföl, babér, tárkony, sáfrány

Elkészítése:
A zsemléket beáztatjuk, kicsavarjuk és összemorzsoljuk.
Elkeverjük a darált hússal, a tojásokkal, sóval, borssal. Jól összegyúrjuk, és apró gombócokat formálunk belőle. Zsírban apróra vágott vöröshagymát fonnyasztunk, hozzáadjuk a vékony metéltre vágott sonkát és a szintén metéltre vágott zöldségeket.
Sózzuk, borsozzuk babérral, tárkonnyal, csipet sáfránnyal ízesítjük. Húslével felöntjük, és lassú tűzön főzzük.
Félidőben az apróra vágott burgonyát és a gombócokat is hozzáadjuk.
Puhára főzzük, és tejfölt keverünk bele tálaláskor.

CSABAI HÚSGOMBÓCLEVES
Hozzávalók:
10 - 10 dkg sertéshús, füstölt hús, sárgarépa és gyökér, 20 dkg krumpli, 5 dkg zeller, 1 fej vöröshagyma, 5 dkg füstölt szalonna, 2 dl tejföl, 1 tojás, olaj, babér, só, bors, paprika

Elkészítése:
A finomra vágott hagymát olajban megpirítjuk, hozzáadjuk a kockákra vágott szalonnát és a csíkokra vágott füstölt húst.
Pirítjuk és megszórjuk paprikával. Vízzel felöntjük, ha felforrt beletesszük a feldarabolt krumplit és zöldséget.
Sóval, babérral ízesítjük.
A sertéshúst ledaráljuk és összedolgozzuk a liszttel, a tojással, sóval, borssal.
A levesbe főzzük a formált gombócokat, végül hozzáadjuk a tejfölt és fölforraljuk még egyszer.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - HÚSGOMBÓCLEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.