Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HÚSGOMBÓCLEVESEK 1

2020.07.02

LEVESEK LEXIKONJA

B
BAKONYI BETYÁRLEVES HÚSGOMBÓCCAL

Hozzávalók:
30 dkg füstölt kolozsvári szalonna, 20 dkg lángolt kolbász, 10 dkg zsír, 50 dkg szegfűgomba vagy vargányagomba, 10 dkg liszt, 5 dkg tisztított vöröshagyma, 5 dl tejföl, 21 csontié, 1 db babérlevél, 1 cs. metélőhagyma, só, őrölt bors, zsályalevél, friss kakukkfű, kalocsai csemege fűszerpaprika

Elkészítése:
A füstölt kolozsvári szalonnát apró kockákra vágjuk, és megpirítjuk.
A szalonnát zsírjától leszűrjük, a tepertőt félretesszük.
A visszamaradt zsíron lepároljuk a megmosott, szeletekre vágott szegfű- vagy vargányagombát, sózzuk, és állandó keverés mellett hozzáadjuk a fűszereket:
őrölt bors, finomra vágott zsályalevél, kakukkfű, babérlevél. 15 perces párolás után csontlével felengedjük, beletesszük a lepirított kolozsvári szalonnát, felforraljuk (zsírból, lisztből rántást készítünk, melybe finomra vágott vöröshagymát, késhegynyi kalocsai fűszerpaprikát teszünk), és berántjuk. Beletesszük a karikákra vágott lángolt kolbászt, és tejföl hozzáadásával készre főzzük. Betétnek húsos derelyét vagy húsgombócot adunk.
Húsos derelye készítése: lisztből, tojásból, sóval két levél gyúrt tésztát készítünk, melyet a következő töltelékkel töltünk: finomra darált sertés- vagy borjúhúst vajon finomra vágott vöröshagymával lepirítunk, sóval, szerecsendióval, finomra vágott petrezselyemzölddel ízesítjük.
Kb. 10 percig pirítjuk, ezután keverőedénybe tesszük, és két tojás sárgájával összedolgozzuk.
A kinyújtott tészta egyik lapjára, egyenlő távolságra mokkáskanálnyi tölteléket teszünk, beborítjuk a másik levél tésztával, derelyevágóval kiformázzuk, és forrásban levő sós vízben kifőzzük.

BORBA FOJTOTT HÚSGOMBÓC
Hozzávalók 4 személyre:
30 dkg darált sovány sertéshús, 5 dkg nyers rizs, 2 tojás, 1 fej vöröshagyma, 2 dkg margarin, 1 evőkanál piros fűszerpaprika, só; a mártáshoz 2 paradicsom, 3 dl száraz/félszáraz vörösbor, 1 evőkanál finomliszt, 1 dkg margarin, 1 darabka zellergumó, 2 gerezd fokhagyma, só, törött bors

Elkészítése:
A rizst térfogatának megfelelő, kétszeres mennyiségű vízben addig főzöm, amíg az összes levét beszívja.
A darált húst összedolgozom a nyers tojásokkal, a nagyon finomra vágott hagymával, a margarinnal, a pirospaprikával, sóval, végül a majdnem puha rizst is hozzáadom.
Ráöntök néhány evőkanál bort, majd addig gyúrom a masszát, amíg az összes levet felveszi, és formázhatóvá válik. 15 percig hagyom állni.
Közben a mártáshoz a margarinon megpirítom a tisztított és finomra vágott (vagy megreszelt) zellert, hozzáadom a zúzott fokhagymát, meghintem a liszttel, és egy-két percig kevergetve pirítom.
Ezután felöntöm a borral és még 3 dl vízzel, simára keverem, megsózom, megborsozom, és beleteszem a paradicsomszeleteket is.
A mártást kiforralom.
Nedves tenyeremben nyolc gombócot gömbölyítek a húsos masszából, majd a mártásba egyenként beleteszem a gombócokat. Az edényt befedem, és kis lángon 30 percig párolom.
A gombócokat időnként megforgatom.
Ha a mártás idő előtt elfőne, forró vízzel apránként pótolom.

BÖLLÉRLEVES
Hozzávalók 4 személyre:
60 dkg bekevert kolbászhús, 1 egész tojás, 1 nagy fej vöröshagyma, 4-5 gerezd fokhagyma, 2 nagy sárgarépa, 2 nagy petrezselyem, 3-4 szem burgonya, 1 üveg szeletelt gomba, sertésvelő (ízlés szerint), 4 dl tejföl, 3-4 evőkanál mustár, babérlevél, só, ételízesítő

Elkészítése:
A bekevert kolbászhúsból a tojás hozzáadásával apró gombócokat gyúrunk (lisztezett kézzel készítsük, akkor nem ragad).
A vöröshagymát lereszeljük, a fokhagymát megtörjük és egy kevés zsíron megdinszteljük.
Felöntjük vízzel és beletesszük az 1x1 cm-es kockákra vágott zöldségeket, illetve a húsgombócokat, majd sóval, ételízesítővel és babérlevéllel ízesítjük.
Ezt lassú tűzön kb. 30 percig főzzük. Ezután tesszük a levesbe az apró kockákra vágott burgonyát, a szeletelt gombát és a velőt, végül készre főzzük (kb. 20 perc). Végül a tejfölt összekeverjük a mustárral, a levesbe öntjük és az első forrást megvárva, elzárjuk alatta a gázt.

BUGACI HÚSGOMBÓC LEVES
Hozzávalók:
30 dkg darált sertéshús, 2 zsemle, só, bors, 2 tojás, 1 fej vöröshagyma, 2 ek zsír, 20 dkg füstölt sonka, 30 dkg vegyes zöldség, 15 dkg burgonya, 2 dl tejföl, babér, tárkony, sáfrány

Elkészítése:
A zsemléket beáztatjuk, kicsavarjuk és összemorzsoljuk.
Elkeverjük a darált hússal, a tojásokkal, sóval, borssal.
Jól összegyúrjuk, és apró gombócokat formálunk belőle.
Zsírban apróra vágott vöröshagymát fonnyasztunk, hozzáadjuk a vékony metéltre vágott sonkát és a szintén metéltre vágott zöldségeket.
Sózzuk, borsozzuk babérral, tárkonnyal, csipet sáfránnyal ízesítjük.
Húslével felöntjük, és lassú tűzön főzzük.
Félidőben az apróra vágott burgonyát és a gombócokat is hozzáadjuk.
Puhára főzzük, és tejfölt keverünk bele tálaláskor.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - HÚSGOMBÓCLEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.