Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HÚSGOMBÓCLEVESEK 6.

2019.06.16

LEVESEK LEXIKONJA

HÚSGOMBÓCLEVES KORPACIBERÉVEL 02.
Hozzávalók:
2 l húsleves, 3 szál sárgarépa, 1 gyökér, egy kis zeller, 25 dkg darált sertéshús, 10 dkg rizs, 2 tojás, 1 dl tejföl, só, bors, paprika, 1 paradicsom, 1 zöldpaprika, 1 fej vöröshagyma, fél liter korpacibere

Elkészítése:
A húslevesbe tesszük a darabolt répaféléket és zellert. A finomra vágott hagymát és a darált húst összedolgozzuk a tojásokkal, a rizzsel, sózzuk, borsozzuk, paprikázzuk.
Apró gombócokat formálunk belőle, és lisztbe hempergetjük őket.
A fövő levesben megfőzzük, ha kész fél liter ciberével és tejföllel felöntjük.
A tetejét finomra vágott petrezselyemmel megszórjuk.

BÚZAKORPA-CIBERE
Egy üvegkannába, vagy cserépfazékba 50 dkg búzakorpát és egy marék kukoricamálé lisztet teszünk és összekeverjük. Hozzáadunk egy szelet barna kenyeret, 2-3 szelet citromot, egy vékonyabb meggyfa ágacskát levelestül, és feltöltjük, 5 liter, forró vízzel, miközben fakanállal kavargatjuk.
A kannát vagy fazekat lefödjük, és meleg helyen tartjuk, ügyelvén arra, hogy még legalább kétszer felkeverjük. 24 óra múlva a korpacibere savanyú lesz.
Ekkor leszűrjük, 8 napig üvegekben, hideg helyen tartjuk.
A következő adaghoz egy csészényi erjesztett alapanyagot tartunk vissza kovászként.

KORPACIBERE 01.
Hozzávalók:
15 dkg kenyérkovász, 60 dkg korpa, 3 dl tejföl, 1 dkg liszt, 2 dkg zsír, só, 2 zsömle

Elkészítése:
A kovászt belemorzsoljuk 1 liter langyos vízbe, és hozzá adjuk a korpát is.
Meleg helyen savanyodásig állni hagyjuk, ekkor még felöntjük langyos vízzel, és 2-3 napig erjesztjük.
Átszűrjük és felforraljuk.
Belerakjuk a rizst, sózzuk, és lassú tűzön főzzük.
Ha a rizs puha, a tejfölt elkeverjük a liszttel, és behabarjuk a levest, és még egyszer jól kiforraljuk.
A zsírban megpirítjuk a szeletekre vágott zsemléket, majd egy leveses tálba tesszük és ráöntjük a forró levest.

KORPACIBERE 02.
Elkészítése:
Egy nagy befőttesüvegben összekeverünk 25 dkg búzakorpát és 15 dkg kukoricalisztet. 1 szelet barnakenyeret teszünk bele, valamint 2-3 szelet citromkarikát. Öntsük fel 2 liter, forró vízzel, kavarjuk össze és fedjük be. 3 napig tartsuk meleg helyen, többször is kavarjuk át.
Szűrjük le, és pár napig hideg helyen érleljük.

HÚSGOMBÓCLEVES MÁSKÉPP
Hozzávalók 4 személyre:
2 sárgarépa, 2 fehérrépa, 2 fej vöröshagyma, 2 krumpli, 2 gerezd fokhagyma, 10 dkg füstölt sonka vagy füstölt tarja, 30 dkg darált sertéshús, 2 dl tejföl, 2 tojás, 2 dkg zsír, vegeta, bors, mustár, babérlevél, pirospaprika

Elkészítése:
A finomra vágott vöröshagymát zsíron lepirítjuk, felét félretesszük, a maradékhoz hozzátesszük a csíkokra vágott füstölt sonkát vagy tarját, fűszerpaprikát, sót, borsot, babérlevelet, a szintén vékony csíkokra vágott sárgarépát, fehérrépát, és puhára pároljuk saját levében.
Esetleg kevés vizet vagy húslét tehetünk alá. Közben elkészítjük a húsgombócot: a darált húst, dinsztelt, apró kockára vágott vöröshagymát, egész tojást, sót, borsot, összetört fokhagymát összekeverjük, és diónyi gombócokat formálunk belőle.
Amikor a zöldség már majdnem puha, felöntjük vízzel vagy húslével, hozzáteszünk egy evőkanál mustárt, a kockára vágott burgonyát és a húsgombócokat, és készre főzzük kb. 15 perc alatt.
Tálaláskor egy kevés tejföllel dúsítjuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - HÚSGOMBÓCLEVES
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.