Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HÚSGOMBÓCLEVESEK 8.

2019.08.28

LEVESEK LEXIKONJA

HÚSGOMBÓCLEVES RIZZSEL
- KOLOLIK
Hozzávalók:
50 dkg birkahús, 12 dkg rizs, 2 tojás, 15 dkg hagyma, 4 evőkanál olaj, 4 dkg tárkony, 1 csomag petrezselyem, só, bors

Elkészítése:
A húst kicsontozzuk, kétszer ledaráljuk, hozzátesszük a rizs felét, tojást, hagymát, petrezselyem zöldjét, sót, borsot, összedolgozzuk, kis gombócokat formálunk belőle. A csontból levest főzünk. A leszűrt, forró húslébe tesszük a dinsztelt hagymát, a húsgombócokat, a rizs másik felét, az apróra vágott tárkonyt, és addig főzzük, míg nem puhul a rizs.
A felvert tojásokhoz teszünk egy kis vizet.
Tálalás előtt a tojást belecsurgatjuk a levesbe, és együtt felforraljuk.

HÚSGOMBÓCLEVES SPENÓTTAL
(KÍNA)
Hozzávalók 4 személyre:
20 dkg friss zsenge spenót, 40 dkg darált pulyka- vagy csirkemell, 1 púpozott kk szerecsendió, őrölt bors, 4 ek étkezési keményítő, 2 l húsleves alaplé, 4 ek sötét szójaszósz, só, 2 tojásfehérje, chili

Elkészítése:
A darált pulyka- vagy csirkemellet botmixerrel még finomabbra pépesítjük. Sózzuk, borsozzuk, frissen reszelt szerecsendióval ízesítjük. A tojásfehérjét elkeverjük a keményítővel és a húshoz adjuk. Alaposan összedolgozzuk. Az alaplevet felforraljuk. Hozzáadjuk a szójaszószt.
Vizes kézzel kicsi gombócokat formázunk a húsból
(kb. 2 - 3 cm-eseket) és a levesben kb. 10 perc alatt megfőzzük.

A spenót szárait lecsipegetjük, vékony csíkokra vágjuk és az elkészült levesbe dobjuk. Azonnal le is húzzuk a tűzről.
Chilivel tálaljuk.

HÚSGOMBÓC LEVES (KIJMA-SURPA) ÜZBÉG MÓDRA
Hozzávalók 4 személyre:
30 dkg burgonya, 25 dkg marhahús, 4 dkg margarin, 10 dkg rizs, 1 szál sárgarépa, 1 fej vöröshagyma, 1 tojás, 1 dl aludttej, törött bors és só

Elkészítése:
A marhahúsból levest főzünk, a húst félretesszük.
A levesbe beletesszük a kockákra vágott burgonyát, és amikor a burgonya már félig megpuhult, apróra vágott, margarinban megpárolt vöröshagymával és sárgarépával ízesítjük.
A levesbe belefőzzük a húsgombócokat, amelyeket a következő módon készítünk el:
a húst kétszer ledaráljuk, hozzáadunk nyers tojást, rizst, és sóval, törött borssal ízesítjük.

HÚSGOMBÓCOS LENCSELEVES
Hozzávalók:
20 dkg lencse, 20 dkg vegyes zöldség, 1 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, babérlevél, só, 30 dkg marhacsont, 25 dkg darált marhahús, 1 zsemle, 1 tojás, petrezselyem, 1 dl tejszín, citromlé, bors

Elkészítése:
A csontot hideg vízben tesszük fel főni, a habját leszedjük.
Fél óra gyöngyöztetés után hozzáadjuk a lencsét, a darabolt zöldséget, az egészben hagyott hagymákat. Ízlés szerint fűszerezzük. Lassú tűznél a lencsét puhára főzzük. Közben a darált húst az áztatott zsemlével, a vagdalt petrezselyemmel, a tojással, sóval és borssal alaposan összedolgozzuk, és apró gombócokat formálunk belőle.
Ha a lencse megfőtt, kivesszük a levesből a csontot, és belefőzzük a gombócokat.
Végül elkeverjük benne a tejszínt és kevés citromlevet.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - HÚSGOMBÓCLEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.