Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LEVESEK LEXIKONJA - HÚSGOMBÓCLEVESEK 1

2018.10.15

LEVESEK LEXIKONJA

ALGÍRI HÚSGOMBÓCLEVES
Hozzávalók:
125 g darált hús, 1 fej vöröshagymahagyma, 1 ek reszelt vöröshagyma a darált húsba, 3 ek olaj, 1 tyúkhúsleveskocka, késhegynyi fahéj és sáfrány, csipetnyi bors, 1 kisebb tojás, citrom karikákra vágva, apróra vágott petrezselyem, 2–3 ek cérnametélt

Elkészítése:
Az apróra vágott hagymát a felhevített olajban megfonnyasztjuk, hozzáadjuk az elmorzsolt leveskockát a fűszerekkel együtt, felöntjük egy liter vízzel. Az egészet felforraljuk.
Néhány perces főzés után belerakjuk a húsgombócokat és a főzést tovább folytatjuk.

GOMBÓCKÉSZÍTÉS
Elkészítése:
A darált húst sózzuk, borsozzuk. Hozzáadunk egy kisebb tojást, a reszelt hagymát és egy kevés zöldpetrezselymet. Az egészet összedolgozzuk és a masszából mogyoró nagyságú gombócokat formálunk.
Végezetül a cérnametéltet főzzük bele, megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel és citromkarikákkal tálaljuk.

BAKONYI BETYÁRLEVES HÚSGOMBÓCCAL
Hozzávalók:
30 dkg füstölt kolozsvári szalonna, 20 dkg lángolt kolbász, 10 dkg zsír, 50 dkg szegfűgomba vagy vargányagomba, 10 dkg liszt, 5 dkg tisztított vöröshagyma, 5 dl tejföl, 21 csontié, 1 db babérlevél, 1 cs. metélőhagyma, só, őrölt bors, zsályalevél, friss kakukkfű, kalocsai csemege fűszerpaprika

Elkészítése:
A füstölt kolozsvári szalonnát apró kockákra vágjuk, és megpirítjuk. A szalonnát zsírjától leszűrjük, a tepertőt félretesszük. A visszamaradt zsíron lepároljuk a megmosott, szeletekre vágott szegfű- vagy vargányagombát, sózzuk, és állandó keverés mellett hozzáadjuk a fűszereket: őrölt bors, finomra vágott zsályalevél, kakukkfű, babérlevél. 15 perces párolás után csontlével felengedjük, beletesszük a lepirított kolozsvári szalonnát, felforraljuk (zsírból, lisztből rántást készítünk, melybe finomra vágott vöröshagymát, késhegynyi kalocsai fűszerpaprikát teszünk), és berántjuk. Beletesszük a karikákra vágott lángolt kolbászt, és tejföl hozzáadásával készre főzzük. Betétnek húsos derelyét vagy húsgombócot adunk.
Húsos derelye készítése: lisztből, tojásból, sóval két levél gyúrt tésztát készítünk, melyet a következő töltelékkel töltünk: finomra darált sertés- vagy borjúhúst vajon finomra vágott vöröshagymával lepirítunk, sóval, szerecsendióval, finomra vágott petrezselyemzölddel ízesítjük. Kb. 10 percig pirítjuk, ezután keverőedénybe tesszük, és két tojás sárgájával összedolgozzuk.
A kinyújtott tészta egyik lapjára, egyenlő távolságra mokkáskanálnyi tölteléket teszünk, beborítjuk a másik levél tésztával, derelyevágóval kiformázzuk, és forrásban levő sós vízben kifőzzük.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - HÚSGOMBÓCLEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.