Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LEVESEK LEXIKONJA - HÚSGOMBÓCLEVESEK 2.

2018.11.05

LEVESEK LEXIKONJA

BÖLLÉRLEVES KOLBÁSZGOMBÓCOKKAL
Hozzávalók 4 személyre:
60 dkg bekevert kolbászhús, 1 egész tojás, 1 nagy fej vöröshagyma, 4-5 gerezd fokhagyma, 2 nagy sárgarépa, 2 nagy petrezselyem, 3-4 szem burgonya, 1 üveg szeletelt gomba, sertésvelő (ízlés szerint), 4 dl tejföl, 3-4 evőkanál mustár, babérlevél, só, ételízesítő

Elkészítése:
A bekevert kolbászhúsból a tojás hozzáadásával apró gombócokat gyúrunk (lisztezett kézzel készítsük, akkor nem ragad). A vöröshagymát lereszeljük, a fokhagymát megtörjük és egy kevés zsíron megdinszteljük. Felöntjük vízzel és beletesszük az 1x1 cm- es kockákra vágott zöldségeket, illetve a húsgombócokat, majd sóval, ételízesítővel és babérlevéllel ízesítjük. Ezt lassú tűzön kb. 30 percig főzzük. Ezután tesszük a levesbe az apró kockákra vágott burgonyát, a szeletelt gombát és a velőt, végül készre főzzük (kb. 20 perc).
Végül a tejfölt összekeverjük a mustárral, a levesbe öntjük és az első forrást megvárva, elzárjuk alatta a gázt.

BUGACI HÚSGOMBÓCLEVES
Hozzávalók:
30 dkg darált sertéshús, 2 zsemle, só, bors, 2 tojás, 1 fej vöröshagyma, 2 ek zsír, 20 dkg füstölt sonka, 30 dkg vegyes zöldség, 15 dkg burgonya, 2 dl tejföl, babér, tárkony, sáfrány

Elkészítése:
A zsemléket beáztatjuk, kicsavarjuk és összemorzsoljuk. Elkeverjük a darált hússal, a tojásokkal, sóval, borssal. Jól összegyúrjuk, és apró gombócokat formálunk belőle. Zsírban apróra vágott vöröshagymát fonnyasztunk, hozzáadjuk a vékony metéltre vágott sonkát és a szintén metéltre vágott zöldségeket. Sózzuk, borsozzuk babérral, tárkonnyal, csipet sáfránnyal ízesítjük. Húslével felöntjük, és lassú tűzön főzzük.
Félidőben az apróra vágott burgonyát és a gombócokat is hozzáadjuk.
Puhára főzzük, és tejfölt keverünk bele tálaláskor.

CSABAI HÚSGOMBÓCLEVES
Hozzávalók:
10 - 10 dkg sertéshús, füstölt hús, sárgarépa és gyökér, 20 dkg krumpli, 5 dkg zeller, 1 fej vöröshagyma, 5 dkg füstölt szalonna, 2 dl tejföl, 1 tojás, olaj, babér, só, bors, paprika

Elkészítése:
A finomra vágott hagymát olajban megpirítjuk, hozzáadjuk a kockákra vágott szalonnát és a csíkokra vágott füstölt húst. Pirítjuk és megszórjuk paprikával. Vízzel felöntjük, ha felforrt beletesszük a feldarabolt krumplit és zöldséget.
Sóval, babérral ízesítjük.
A sertéshúst ledaráljuk és összedolgozzuk a liszttel, a tojással, sóval, borssal.
A levesbe főzzük a formált gombócokat, végül hozzáadjuk a tejfölt és fölforraljuk még egyszer.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - HÚSGOMBÓCLEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.