Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LEVESEK LEXIKONJA - HÚSGOMBÓCLEVESEK 3.

2018.12.07

LEVESEK LEXIKONJA

CSIRKE - HÚSGOMBÓCLEVES(ARGANAK)
Hozzávalók:
70 dkg csirke, 1 szál sárgarépa, 20 dkg vöröshagyma, 2-3 evőkanál olaj, 1/4 pohár rizs, 2 tojás, fél citromnak a leve, só, bors, koriander zöldje

Elkészítése:
A csirkét egészben megfőzzük a sárgarépával, és az egészben hagyott vöröshagymával. A levet leszűrjük. A húst feldaraboljuk, kétszer ledaráljuk, hozzáadjuk a félig megfőtt rizst, az apróra vágott pirított vöröshagymát, a koriander zöldjét, sót, borsot, jól összekeverjük, majd kis gombócokat formálunk belőle. A gombócokat újra főzzük a húslében. Külön tálban szétdörzsöljük a tojássárgáját, hozzáadjuk a citromlevet, jól kikeverjük.
Ezután fokozatosan beleöntjük a levesbe, együtt melegítjük, de nem forraljuk fel.
Tálaláskor apróra vágott zöldpetrezselyemmel megszórjuk.

EGRI HÚSGOMBÓCLEVES
Hozzávalók:
1 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál zsír, 25 dkg sertésdagadó, só, törött bors, 1 teáskanál pirospaprika, 1 mokkáskanál kakukkfű, 5 dkg búzadara, 2 tojás, 1,5 liter húsleves

Elkészítése:
Az apróra vágott hagymát és fokhagymát zsíron megfuttatom.
A húst ledarálom, és a kihűlt hagymát, kevés sót, borsot, a pirospaprikát, a kakukkfüvet, a búzadarát és a tojást hozzákeverem. 10 percig hideg helyen pihentetem.
Dió nagyságú gömböket formálok belőle, és sós vízben vagy húslében kifőzöm.

ERDÉLYI HÚSGOMBÓCLEVES
Hozzávalók - A gombóchoz:
fél kg darált hús, 1 tojás, 2 gerezd fokhagyma, 1 szelet fehér kenyér só, bors
A leveshez:
4 sárgarépa, 2 petrezselyem, maréknyi zöldborsó, kisebb karalábé, 1 zöldpaprika, 1 fej hagyma, só, bors, vegeta

Elkészítése:
A zöldségeket apró kockára vágjuk, kis zsiradékon megdinszteljük, majd feltöltjük vízzel, fűszerezzük, és puhára főzzük. A húst a tojással, apróra vágott fokhagymával, az áztatott kenyérrel, és a főszerekkel jól összegyúrjuk, olajos kézzel kis gombócokat formálunk, lisztbe forgatjuk és belefőzzük a levesbe.
Jól összefőzzük, petrezselyemzöldet teszünk rá.
Tálalásnál tejfölt kínálunk hozzá!

GÖRÖGÖS CITROMLEVES HÚSGOMBÓCCAL
Hozzávalók:
50 dkg darált hús, 15 dkg búzadara, 1 tojás, 2 fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál bazsalikom, bors, 1 teáskanál oregánó, só, 2 evőkanál menta, zellerszál, petrezselyem, 1 citrom, 2 evőkanál mustár, 2 dl főzőtejszín, 4 evőkanál étkezési keményítő, 2 liter víz, 2 zöldségleveskocka, 2 húsleves kocka, 25 dkg sárgarépa, 25 dkg zöldhüvelyű zöldbab

Elkészítése:
A leveskockákkal tegyük fel a sárgarépát és zöldbabot főni. Ez alatt készítsük el a gombóchoz a masszát: ízlés szerinti sót, a felkockázott hagymát, aprított fokhagymát a búzadarával, hússal, tojással, aprított zellerrel és petrezselyemmel, borssal, oregánóval és bazsalikommal, mentával gyúrjuk össze. Tegyünk fel fazékban vizet. Amíg a víz melegszik, addig a főzőtejszínből, a mustárból, a citrom levéből és az étkezési keményítőből készítsünk habarást. Amikor a zöldség már megpuhult, a habarással sűrítsük be a levest.
Az időközben felforrt vízbe pici gombócokat rakunk a húsos masszából, és kifőzzük.
A kifőtt gombócokat azonnal a levesbe tesszük, egyszer összeforraljuk, és azonnal tálalhatjuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - HÚSGOMBÓCLEVES
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.