Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LEVESEK LEXIKONJA - HÚSGOMBÓCLEVESEK 4

2019.01.21

LEVESEK_LEXIKONJA

GÖRÖG HÚSGOMBÓCLEVES (JUVÁRLÁKJÁ)
Hozzávalók:
1 kg darált marhahús, 1 marék rizs, 1 felvert tojás, 1 apróra vágott hagyma, fél kávéscsésze olívaolaj, fél kötés petrezselyemzöld, só, bors, kevés liszt, A tojásos citromöntethez: 2 közepes citrom, 2 tojás

Elkészítése:
A hozzávalókat (a liszten kívül) összedolgozzuk a fasírthoz hasonló masszába. Feszes kis golyókat formálunk belőlük, majd egy tányéron lisztbe forgatjuk őket. Egy lábosban felfőzünk körülbelül 1.3 dl vizet (5-6 csésze), csepp olajat vagy egyéb zsiradékot teszünk bele, majd beleengedjük a húsgolyókat, és puhára főzzük, miközben arra is figyelünk, hogy csak egy kevés híg mártás maradjon a lábosban.
Elkészítjük a citromos tojásos öntetet, leöntjük vele az ételt és melegen tálaljuk.
Ha kimondottan levesnek akarjuk, akkor nem forgatjuk lisztbe a gombócokat, több vízben főzzük ki, amibe miután leszedjük a habját, rizst öntünk. Egy kanál rizst számolhatunk tányéronként, tehát egy nagy fazék, 1 kiló húsból készülő leveshez körülbelül 6 kanál rizst számolhatunk.
Megfőzzük, besavanyítjuk a tojásos-citrom öntettel.

HÚSGOMBÓCLEVES 01.
Hozzávalók:
20 dkg darált borjúhús, 1 db tojás, 1 tk burgonya vagy kukoricaliszt, 2 l víz, 1 db burgonya, 1 db sárgarépa, 1 db kisebb póréhagyma, só, bors, kapor, petrezselyem

Elkészítése:
A darált húst a tojással és a liszttel összegyúrjuk. Tegyünk fel egy fazékban vizet forralni, és a darált húsból formált kis gombócokat dobjuk bele. Adjuk hozzá a reszelt sárgarépát, a kockára vágott burgonyát. Sózzuk, borsozzuk meg a levest és főzzük fel.
Végül adjuk hozzá a póréhagymát, a kaprot és a petrezselymet.

HÚSGOMBÓCLEVES 02. (CALDO DE ALBONDIGAS)
Hozzávalók:
2 l marhahúsleves (leveskockából), 1 burgonya kockákra vágva, 1 szál sárgarépa vékony karikákra vágva. 1 cukkini kockákra vágva, 1 kis hagyma finomra vágva, 2 paradicsom meghámozva és kockákra vágva, oregánó, só, bors A húsgombóchoz: 20 dkg darált sertéshús, 20 dkg darált marhahús, 5 dkg füstölt sonka, 1 tojás, 1 zsemle vízbe áztatva, kinyomkodva és ledarálva, 1/2 fej hagyma finomra vágva, 1/2 kk. őrölt koriander, só, bors

Elkészítése:
Egy nagyobb lábosban felforraljuk a húslevest, beletesszük a burgonyát, a hagymát, a sárgarépát, a cukkinit és a paradicsomot, megsózzuk, borssal és oregánóval ízesítjük. 20 percig főzzük. A darált húsokat összekeverjük. Hozzáadjuk a hagymát, a tojást, az őrölt koriander, a zsemlét, a borsot és a sót. Az egészet jól összedolgozzuk, majd vizes kézzel apró gombócokat formálunk belőle.
Egyenként a levesbe eresztjük a húsgombócokat.
Kis lángon, további 1 órán át, főzzük.

HÚSGOMBÓCLEVES 03.
Hozzávalók - A leveshez:
2-3 sárgarépa, 1-2 petrezselyem, 1 pasztinák, 1 kis fej hagyma, 2-3 közepes gerezd fokhagyma, 1 tk ételízesítő, csipetnyi őrölt bors, só
A húsgombócokhoz:
20 dkg darált hús, 1 tojás, 2 ek zsemlyemorzsa, 1 tk reszelt hagyma, 1 gerezd fokhagyma, só, bors, 1 kk ételízesítő, 1 kk. pirospaprika

Elkészítése:
A zöldségeket a hagyma kivételével felkarikázom, a fokhagymát alaposan elkaparom. A fazék aljára kevéske olajat öntök és kissé megpirítom benne a zöldségeket és a fokhagymát. Megszórom az ételízesítővel, kevés vizet öntök rá, dinsztelem, majd beleengedem a többi fűszert és a hagymát. Pár percig dinsztelem, majd felöntöm 1,5- 2 l vízzel. Ha a zöldségek már majdnem megpuhultak, a gombócok alkatrészeit alaposan összekeverem, majd a mogyorónyi gombócokat belerakom a levesbe.
Megszórom apróra vágott petrezselyem zölddel és készre főzöm.

HÚSGOMBÓCLEVES 04.(VERMICELLISOEP MET BALLETJES)
Hozzávalók:
1 l csontleves, 2 csipet majoránna, 1 marék cérnametélt
A húsgombóchoz:
15 dkg darált hús, só, őrölt bors, reszelt szerecsendió, 1 tojás

Elkészítése:
A levesbetét hozzávalóit kézzel alaposan dolgozza össze, majd tegye félre. A csontlevest forralja fel. Fűszerezze ízlése szerint, és tegye bele a rövidre tördelt tésztát. Amikor felforr, óvatosan adja hozzá a mintegy centisre formázott, és előzőleg lisztben megforgatott húsgombócokat.
Lassú melegen 15 perc alatt főzze készre.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
ELŐÉTELEK - ZÖLDSÉGES ELŐÉTELEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA HÚSGOMBÓCLEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.