Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HÚSOS LEVESEK 16.

2019.05.19

LEVESEK LEXIKONJA

BÁRÁNY
BÁRÁNYLEVES 04.

Hozzávalók:
2 evőkanál olaj, három fej vöröshagyma szeletelve, 50-60 dkg báránycomb, 2 paradicsom darabokra vágva, 2 kávéskanál só, 1/2 kávéskanál törött bors, 5 dkg levestészta

Elkészítése:
A forró olajban süssük meg a hagymát, majd adjuk hozzá a húst, a paradicsomot, a sót és a borsot, öntsünk rá 2 l vizet, fedjük be és főzzük 1-1,5 óra hosszat, míg a hús meg nem puhult. Ha a hús megfőtt, szedjük le a csontról, vágjuk apró darabokra, tegyük vissza a levesbe a tésztával együtt. Kb. 15 perc múlva, ha a tészta megfőtt, tálalhatjuk.

BÁRÁNYLEVES 05.
Elkészítése:
Kevés forró olajban pirítsuk meg a finomra vágott hagymát, adjuk hozzá a báránycombot, a sót, szemes borsot, paradicsomot és öntsük fel személyenként 4 dl vízzel. Lassú tűzön, lefedve főzzük kb. 1 1/2 órát. Amikor a hús megpuhult, akkor vágjuk kockákra, tegyük vissza a levesbe, és finommetéltet főzzünk ki benne.
Finomra vágott petrezselyemmel meghintve tálaljuk.

BÁRÁNYLEVES 04.
Hozzávalók:
2 evőkanál olaj, három fej vöröshagyma szeletelve, 50-60 dkg báránycomb, 2 paradicsom darabokra vágva, 2 kávéskanál só, 1/2 kávéskanál törött bors, 5 dkg levestészta

Elkészítése:
A forró olajban süssük meg a hagymát, majd adjuk hozzá a húst, a paradicsomot, a sót és a borsot, öntsünk rá 2 l vizet, fedjük be és főzzük 1-1,5 óra hosszat, míg a hús meg nem puhult. Ha a hús megfőtt, szedjük le a csontról, vágjuk apró darabokra, tegyük vissza a levesbe a tésztával együtt. Kb. 15 perc múlva, ha a tészta megfőtt, tálalhatjuk.

BÁRÁNYLEVES 05.
Elkészítése:
Kevés forró olajban pirítsuk meg a finomra vágott hagymát, adjuk hozzá a báránycombot, a sót, szemes borsot, paradicsomot és öntsük fel személyenként 4 dl vízzel. Lassú tűzön, lefedve főzzük kb. 1 1/2 órát. Amikor a hús megpuhult, akkor vágjuk kockákra, tegyük vissza a levesbe, és finommetéltet főzzünk ki benne.
Finomra vágott petrezselyemmel meghintve tálaljuk.

BIRKA
BIRKARAGU
Hozzávalók:
60 dkg birka lapocka, 50 dkg burgonya, 10 dkg gomba, 1 közepes nagyságú hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 zöldpaprika, 2 paradicsom, 1 nagy sárgarépa, 1 nagy sárgarépa, 10 dkg császárhús, 1 evőkanál olaj, só, őrölt bors, pirospaprika, kakukkfű, 1 babérlevél, 1 dl, száraz fehérbor

Elkészítése:
A kb. 3x3 cm-es darabokra vágott húst az olajon az apróra vágott hagymával, zöldpaprikával, paradicsommal puhára pároljuk. Hozzáadjuk a csíkokra vágott császárhúst. Tovább sütjük 10 percig. Beletesszük a szeletekre vágott gombát, a karikára vágott sárgarépát, a szétnyomott fokhagymát, hozzáadunk 1 evőkanál pirospaprikát (aki szereti erőset), 1-1 késhegynyit a fűszerekből, 2 kávéskanál sót. Felöntjük 1 liter vízzel és a borral. Belerakjuk a meghámozott, felkockázott burgonyát és a babérlevelet. Ha kell, még fűszerezzük, és készre főzzük.
Olyan legyen, mint egy sűrű leves.
Friss, fehér kenyérrel és vörösborral kínáljuk, mélytányérban.

CSÁRDÁS LEVES
Hozzávalók:
birkahús 8 dkg, marhafelsál 8 dkg, sertés, apró hús 8 dkg, csirke 8 dkg, vegyes zöldség 10 dkg, só 24 g, bors 2 g, burgonya 20 dkg, kelkáposzta 16 dkg, paprika 5 g, fokhagyma 4 dkg, nagy kocka tészta 6 dkg, delikát 1 dkg

Elkészítése:
A birkahúst, marhahúst, csirkehúst kockára vágjuk, hagymás zsíron megdinszteljük, csont alaplével felengedjük. Kelkáposztát, burgonyát, vegyes zöldséget teszünk bele, sóval, borssal, csípős paprikával, delikáttal ízesítjük.
Betétként nagy kocka tésztát főzünk bele.

MARHA
ÁNGÁDSÁBUR 01. (ÖRMÉNY FÜLLEVES)

Az ángádsábur levest óhazájukból hozták magukkal az örmények. A Galíciában lakók egy négyszögletes derelyét is belefőztek a levesbe. Úgy hitték, hogy aki megtalálja a tányérjában, még az évben megházasodik. Erdélyben kis gombócokat formáztak a megmaradt töltelékből, ezt dolváth-nak, szerencsének nevezték. A leves változatait a világ minden részén főzik a hagyománytisztelő családok.
Nincs olyan vigasság, esküvő vagy családi ünnep, ahol ne kerülne az asztalra.

Hozzávalók 4 személyre:
2 evőkanál churut, 2 dl tejföl, 2 evőkanál margarin, 1 csokor petrezselyem zöld, 20 dkg gomba, egész bors, só, gyömbér, 2 vöröshagyma, 1 adag leveszöldség, 60 dkg marhahús
Levesbetét:
10 dkg darált borjúhús, őrölt bors, só, 1 tojás, 1/2 dl víz, 5 dkg vaj, 20 dkg finomliszt, 1 vöröshagyma

Elkészítése:
A húst a megtisztított vöröshagymával bő, hideg vízben feltesszük főni. Sóval, borssal és egy darabka friss gyömbérrel ízesítjük. Amikor felforrt, leszedjük a habját, majd lassú tűzön, gyöngyözve főzzük. Egy óra múlva hozzáadjuk a megtisztított, hasábokra vágott zöldségeket, és a levest bő másfél óra alatt készre főzzük.
A gombát megmossuk, nagyon vékonyra felszeleteljük, majd a finomra vágott petrezselyem zöldjével együtt a margarinon megpirítjuk.
A húslevest leszűrjük, majd a levesben kifőzzük a tésztabatyukat. Hozzáadjuk a pirított gombát, és visszatesszük a benne főtt zöldségeket, kisebb darabokra vágva. A tejfölt összekeverjük a churuttal, és a leveshez keverjük. Ez adja a különleges, savanykás ízét. Végül az egészet összeforraljuk és forrón tálaljuk.
Közben elkészítjük a levesbetétet: a lisztből, a vajból, a tojásból meg a vízből egy csipet só hozzáadásával derelyetésztát gyúrunk. A darált húst a finomra vágott hagymával összedolgozzuk, sóval és őrölt borssal ízesítjük. A tésztát nagyon vékonyra kinyújtjuk, 3 × 3 cm nagyságú darabokra vágjuk, és a közepükre egy kevés tölteléket halmozunk.
A derelyéket fül alakúra hajtogatjuk: előbb téglalap alakúra, majd az átlósan szemben álló sarkokat egymásra hajtjuk.
Elkészítési idő: 180 perc

ÁNGÁDSÁBUR 02.
Hozzávalók:
80 dkg marhacsont, 30 dkg darált marhahús, 20-20 dkg sárgarépa, zeller, és gyökér, 10-10 dkg gomba és kelkáposzta, 2 tojásfehérje, szemes bors, 1 fej vöröshagyma, 1 ek paradicsompüré
A habaráshoz:
1 fej vöröshagyma, 20 dkg gomba, vaj, só, bors, petrezselyem, rozmaring, 2 dl tejszín

Elkészítése:
4 nappal a leves elkészítése előtt a habarással kezdjük - a finomra vágott hagymát és gombát vajban átpirítjuk, fűszerezzük sóval, borssal, rozmaringgal, vágott petrezselyemmel és ezt egy üvegbe töltjük. Ráöntjük a tejszínt és érleljük. A leves főzés napján a csontot leforrázzuk, a darált húst összekeverjük a tojásfehérjével és a paradicsompürével. A húst 3 liter hideg vízben feltesszük főni. Megtisztítjuk a zöldségeket, és a csonttal együtt a leveshez adjuk. Szemes borssal fűszerezzük, és lassú tűzön jó két órán át, főzzük. Tálaláskor a levest átszűrjük, és a tejszínes habarással összekeverjük.
Adhatunk hozzá levesbetétnek füstölt sonkás derelyét, vagy valamilyen (hús, máj stb.) gombócot is.

APRÓLÉKLEVES
Elkészítése:
30 dkg borjú- vagy sertéstüdőt, szívet és májat kb. két liter vízzel puhára főzünk. Kiszedjük a levéből, és 1 keményre főtt tojással megdaráljuk. Ha a világos rántással berántott le felforrt, ráöntjük/rászedjük a tányérokba rakott darált húsra és metélőhagymára.
Ha savanyúan szeretjük, citrommal ízesítjük, lehet tejfölt és fűszert is használni.

SERTÉS
AGYAS LEVES HÁROMSZÉKIESEN 01.

Hozzávalók 4 személyre:
6 dkg finomliszt, pirospaprika, 1 dl étolaj, 30 dkg sertésvelő, 35 dkg sertéscomb, 10 dkg rizs, 1 vöröshagyma, 50 dkg savanyú-káposzta-levél, őrölt bors, só, 3-4 babérlevél, 2 liter savanyú-káposzta-lé, 1 dl tejföl

Elkészítése:
Ha túl savanyú a káposztalé, felhígítjuk vízzel, és a nagyobb kockákra vágott káposztával együtt feltesszük főni. Amikor felforrt, hozzáadjuk a kockákra vágott sertéshúst, a finomra aprított vöröshagymát és a babérlevelet. Lassú tűzön fedő alatt főzzük. Amikor a hús majdnem puha, beletesszük a megtisztított, lehártyázott velőt és a megmosott rizst. Az olajban megpirítjuk a lisztet, félrehúzzuk a tűzről, és megszórjuk pirospaprikával.
Elkeverjük benne a hideg tejfölt, és berántjuk a levest. Lassan főzzük még egy darabig, amíg a rizs is megpuhul.
A végén sóval és borssal ízlés szerint utána ízesítjük.

Elkészítési idő: 60 perc

AGYAS LEVES HÁROMSZÉKIESEN 02.
Hozzávalók:
1 dl tejföl, 1-1,5 liter káposztalé, 50 dkg-os káposzta, 1 fej vöröshagyma, 35 dkg disznóhús, 30 dkg sertésvelő vagy borjúvelő, babérlevél, 5 dkg liszt, 5 dkg rizs, paprika, só, bors, zsiradék

Elkészítése:
Ha túl savanyú a káposztalé, felhígítjuk vízzel, majd a káposztával együtt főni tesszük. Mikor felforrt, hozzáadjuk az apró kockákra vágott húst és a babérlevelet. Egy fej hagymát finomra vágunk, és a fövő léhez adjuk. Ha a hús megpuhult, beletesszük a velőt, és egy liter léhez számítva adunk bele egy kanál rizst. Kevés rántást keverünk hozzá, melybe paprikát és borsot tettünk. Lassan főzzük még egy ideig, hogy a rizs szét ne főjön.
Tálalás előtt kivesszük a babérleveleket.
Tejföllel ízesítjük.

ANCIKA KEDVENCE
Hozzávalók:
mélyhűtőben talált maradék húsvéti sonka, fehérrépa, sárgarépa, zeller, 1 fej vöröshagyma, 5 gerezd fokhagyma, gyömbér, tárkony, színes borskeverék, száraz vörösbor, burgonya, csipetkéhez: liszt, tojás
Habaráshoz:
citrom, tejföl, liszt

Elkészítése:
A sonkát hideg vízben felteszem főni. Egy óra múlva beleteszem a zöldséget, fűszereket, hagymát, fokhagymát. Lassan puhára főzöm.

Kiszedem a zöldséget, és turmix gépbe teszem, egy fél citrom levével, tejföllel, egy evőkanál lisztel, addig pörgetem, amíg kiírja, hogy game over.

Közben beleteszem a levesbe a kockára vágott krumplit, majd amikor majdnem megfőtt beleszaggatom a csipetkét. Félúton száraz vörösborral bolondítom. Kiveszem a sonkát, kockára vágom, és visszateszem.
Majd a fenti extrém habarással besűrítem és apróra vágott petrezselyemmel szórom meg.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - HÚSOS LEVESEK
Szerző:

Recepteket fordította:
Barna Aladár, Ferenczy Amanda,
Fidel Benitez Corales,
Józef Tita Protasiewicz, Klement Diana és Szabó Béla
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.