Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HÚSOS LEVESEK 17.

2019.08.04

LEVESEK LEXIKONJA

BÁRÁNY
BÁRÁNYLEVES 04.

Hozzávalók:
2 evőkanál olaj, három fej vöröshagyma szeletelve, 50-60 dkg báránycomb, 2 paradicsom darabokra vágva, 2 kávéskanál só, 1/2 kávéskanál törött bors, 5 dkg levestészta

Elkészítése:
A forró olajban süssük meg a hagymát, majd adjuk hozzá a húst, a paradicsomot, a sót és a borsot, öntsünk rá 2 l vizet, fedjük be és főzzük 1-1,5 óra hosszat, míg a hús meg nem puhult. Ha a hús megfőtt, szedjük le a csontról, vágjuk apró darabokra, tegyük vissza a levesbe a tésztával együtt.
Kb. 15 perc múlva, ha a tészta megfőtt, tálalhatjuk.

BÁRÁNYLEVES 05.
Elkészítése:
Kevés forró olajban pirítsuk meg a finomra vágott hagymát, adjuk hozzá a báránycombot, a sót, szemes borsot, paradicsomot és öntsük fel személyenként 4 dl vízzel. Lassú tűzön, lefedve főzzük kb. 1 1/2 órát. Amikor a hús megpuhult, akkor vágjuk kockákra, tegyük vissza a levesbe, és finommetéltet főzzünk ki benne.
Finomra vágott petrezselyemmel meghintve tálaljuk.

BÁRÁNYLEVES KAPROSAN
Hozzávalók:
1 kg csontos bárányhús, 1 fej vöröshagyma, 2 dl tejföl, 2 evőkanál olaj, 2 evőkanál liszt, 3 gerezd fokhagyma, 1 kiskanál pirospaprika, őrölt bors, só, 1 csomó kapor, citrom

Elkészítése:
A bárányhúst megtisztítjuk, és kisebb darabokra vágjuk. A felforrósított olajon üvegesre pirítjuk a felaprított vöröshagymát, majd a húsdarabokat átforgatjuk rajta. Megszórjuk pirospaprikával, és felöntjük másfél liter vízzel. Sóval, őrölt borssal, zúzott fokhagymával ízesítjük, és puhára főzzük.
Ha a hús megpuhult, a levest besűrítjük a liszttel elkevert tejföllel, beleszórjuk a vagdalt kaprot, és még egyszer átforraljuk.
Citrommal ízesítjük.

BÁRÁNYLEVES KARALÁBÉVAL
Hozzávalók:
bárányhús eleje, lapocka 1 kg, vegyes zöldség 1/4 kg, karalábé 2 db, zsír 5 dkg, liszt 3 dkg, zsír 2 dkg, víz 1,5 l, kevés só és cukor

Elkészítése:
A bárányhúst zöldséggel, sóval levesnek megfőzni. Ez alatt gyenge karalábét apró kockára vágni, és zsírban kevés cukorral megpárolni. Fehér rántást készítünk, és feleresztjük a kész levessel.
Ha szebb színűre akarjuk, fél szál sárgarépát zsírban megpirítunk, és áttörve a levesbe tesszük.

BIRKA

BIRKALEVES
Hozzávalók 6 személyre:
kb. fél kg sovány báránynyak, negyed kg felkockázott sárgarépa, 1 fej hagyma felkockázva, 2 felaprított póréhagyma, 1 felkockázott fehérrépa, 1 evőkanál gersli (árpagyöngy), 2-2,5 liter víz, só, bors, petrezselyem

Elkészítése:
Vágjuk fel a húst kis darabokra, a petrezselymet kivéve minden hozzávalót tegyünk egy nagyobb edénybe. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Öntsük fel a vízzel, fedjük le és forraljuk fel, majd pedig főzzük másfél-két órán keresztül, amíg a hús megpuhul.
Amikor kész, adjuk hozzá a petrezselymet és melegen tálaljuk.

BIRKARAGU
Hozzávalók:
60 dkg birka lapocka, 50 dkg burgonya, 10 dkg gomba, 1 közepes nagyságú hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 zöldpaprika, 2 paradicsom, 1 nagy sárgarépa, 1 nagy sárgarépa, 10 dkg császárhús, 1 evőkanál olaj, só, őrölt bors, pirospaprika, kakukkfű, 1 babérlevél, 1 dl, száraz fehérbor

Elkészítése:
A kb. 3 x 3 cm-s darabokra vágott húst az olajon az apróra vágott hagymával, zöldpaprikával, paradicsommal puhára pároljuk.
Hozzáadjuk a csíkokra vágott császárhúst.
Tovább sütjük 10 percig.
Beletesszük a szeletekre vágott gombát, a karikára vágott sárgarépát, a szétnyomott fokhagymát, hozzáadunk 1 evőkanál pirospaprikát (aki szereti erőset), 1-1 késhegynyit a fűszerekből, 2 kávéskanál sót.
Felöntjük 1 liter vízzel és a borral. Belerakjuk a meghámozott, felkockázott burgonyát és a babérlevelet.
Ha kell, még fűszerezzük, és készre főzzük. Olyan legyen, mint egy sűrű leves.
Friss, fehér kenyérrel és vörösborral kínáljuk, mélytányérban.

CSÁRDÁS LEVES
Hozzávalók:
birkahús 8 dkg, marhafelsál 8 dkg, sertés apró 8 dkg, csirke 8 dkg, vegyes zöldség 10 dkg, só 24 g, bors 2 g, burgonya 20 dkg, kelkáposzta 16 dkg, paprika 5 g, fokhagyma 4 dkg, nagy kocka tészta 6 dkg, delikát 1 dkg

Elkészítése:
A birkahúst, marhahúst, csirkehúst kockára vágjuk, hagymás zsíron megdinszteljük, csont alaplével felengedjük. Kelkáposztát, burgonyát, vegyes zöldséget teszünk bele, sóval, borssal, csípős paprikával, delikáttal ízesítjük.
Betétként nagy kockatésztát főzünk bele.

CSORDÁS LEVES 01.
Hozzávalók:
40 dkg csirkehús, 20-20 dkg marha és birkahús, 1-1 szál sárgarépa és gyökér, 1 fej vöröshagyma, egynegyed kisebb kelkáposzta, 1 gerezd fokhagyma, 10 dkg lebbencstészta, olaj, rozmaring, borsmenta, bors, kömény, só

Elkészítése:
A marhahúst hideg vízben feltesszük főni, ha felforrt lehabozzuk, és lassú tűzön főzzük tovább. Sózzuk, borsozzuk s a többi fűszerből is ízlés szerint adunk hozzá. Jó fél óra múltán a birkát és a csirkét is a leveshez adjuk, a zöldségeket szintén.
Mikor majdnem megfőtt, a kevés olajban megpirított tésztát is beleadjuk, és készre főzzük.

CSORDÁS LEVES 02.
Hozzávalók:
20 dkg birkahús, 20 dkg marhahús, 30 dkg jércehús, 40 dkg vegyes leves zöldség, 10 dkg kelkáposzta, 1 fej közepes vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 8 -10 szem bors, 2 késhegynyi pirospaprika, só, 25 dkg szárított lebbencstészta, 1 evőkanál olaj

Elkészítése:
A húsféléket hideg vízbe teszem fel főni.
Ha felforrt, lehabozom, és mérsékelt tűzön tovább főzöm.
Bezöldségelem és fűszerezem levest.
Ha a húsok majdnem megpuhultak, az olajon aranysárgára pirított lebbencstésztát is belefőzöm.
Tálaláskor ügyelek arra, hogy az apró kockára vágott és kicsontozott húsfajtából mindenkinek egyenlő arányba jusson.

MARHA

BAKONYI BETYÁRLEVES 01.
Hozzávalók:
35 dkg marhaszegy, 1 pár csirkecomb, 20 dkg vegyes zöldség, 1 fej hagyma, só, egész bors, csípős paprika, csuszatészta

Elkészítése:
A marhahúst felvágjuk 4 szeletre, és hideg vízben feltesszük főni.
Sóval, egész borssal ízesítjük.
Amikor majdnem puha, hozzáadjuk a csirkecombokat, a metéltre vágott zöldséget, a felaprított hagymát, az erős paprikát, majd készre főzzük.
A lisztből és a tojásból vékony, kemény tésztát gyúrunk, a levesbe tépkedjük és megfőzzük.

BAKONYI BETYÁRLEVES 02
Hozzávalók 6 személyre:
50 dkg marhaszegy, fél leves-tyúk, 5 dkg vegyes zöldség, 10 dkg zeller, 5 dkg laskatészta, 5 dkg vöröshagyma, só, pár szem fekete bors

Elkészítése:
A marhahúst nagyobb kockákra, a tyúkot 5 darabba vágjuk és feltesszük főni.
Ha a hús félig megfőtt, hozzátesszük a csíkokra vágott zöldséget, a fűszert és készre főzzük.
Tálaláskor csuszavékonyságú laskát főzünk bele.
Elkészítési idő: 1 óra

BAKONYI BETYÁRLEVES 03.
Hozzávalók:
50 dkg borjúcomb vagy lapocka, 2-3 fej vöröshagyma, 15 dkg füstölt (kolozsvári) szalonna, 20 dkg sampinyon gomba, 30 dkg vegyes zöldség, 2-2 db zöldpaprika, és paradicsom, 2 dl tejföl és tejszín, 1 evőkanál liszt, ízlés szerint só, őrölt bors, pirospaprika és apróra vágott kapor

Elkészítése:
A szalonnát zsírjára pirítjuk, majd hozzáadjuk az apró kockára vágott vöröshagymát és megdinszteljük.
Pár perc múlva a kockázott borjúhúst is beletesszük, és fehéredésig pirítjuk.
Közben sóval, borssal ízesítjük, és félpuhára pároljuk.
A zöldséget megtisztítjuk, karikázzuk és a zöldpaprikával, paradicsommal együtt hozzáadva tovább pároljuk.
Amikor megpuhult belerakjuk a kockázott gombát, pirospaprikával meghintjük és felengedjük vízzel, hogy közepes sűrűségű levest kapjunk.
Tejfölös, tejszínes lisztes habarással behabarjuk.
Ha felforrt ízlés szerint friss zöld kaporral meghintjük, és csipetkét szaggatunk bele, együtt forraljuk, míg a csipetke a tetejére feljön.
Kiváló egytálétel friss kenyérrel és bográcsban is készíthető.

BARNA LEVES
Hozzávalók:
80 dkg marhahátszín, 20 dkg vegyes zöldség, 20 dkg marhamáj, 1 fej vöröshagyma, 1 evőkanál zsír, 3 szem kockacukor, só, bors

Elkészítése:
A húst másfél liter vízben, fedő alatt, puhára főzzük. Közben egy kanál zsírban megpároljuk a megtisztított, szeletekre vágott zöldségeket, hozzáadva a darabokra vágott májat és mindig csak kevés húslét öntünk alá. Ha a zöldség puha, beletesszük a kockacukrot, s barnára pirítjuk, felengedjük a húslével, belerakjuk a kockákra vágott húst és egy hámozatlan hagymát, megsózzuk, megborsozzuk, és kis lángon tíz percig főzzük.
Tálalás előtt a hagymát kivesszük belőle, s betétként májgombócot, vagy csak egyszerű galuskát adunk hozzá.

SERTÉS

ARATÓLEVES 01.
Elkészítése:
4-6 darab sertéslábat a mosás után kettévágjuk, és kb. 3 liter vízben, 5 gerezd fokhagymával, megsózva puhára főzünk. Egy tálban jól elkeverünk 1 tojást, 5 dkg lisztet és 2-3 dl tejfolt, majd behabarjuk vele a levest.
A csontról leszedett húst kisebb darabokra vágjuk, rászűrjük a forró levest és ízlés szerint ecetezzük.

ARATÓLEVES 02.
Hozzávalók:
40 dkg savanyú káposzta, 20 dkg sertéshús, 10-10 dkg füstölt kolbász és füstölt szalonna, 1-1 paprika, paradicsom és vöröshagyma, 6 dkg árpagyöngy, 2 dl tejföl, babér, só, bors

Elkészítése:
A szalonnát apróra vágjuk, kiolvasztjuk és megpirítjuk rajta a finomra vágott hagymát. A sertéshúst felkockázzuk és a karikára vágott kolbásszal, paprikával és paradicsommal együtt a hagymához adjuk. Fűszerezzük, és félpuhára pároljuk.
A savanyú káposztát a húshoz keverjük, felengedjük vízzel, belekerül az árpagyöngy és a tejföl is.
Puhára főzzük.

ARDENNEKI SONKALEVES
Hozzávalók 4 személyre:
6-8 dl húslé, 15 dkg zöldborsó, 1 fej vöröshagyma, 10 cm póré (vagy két csomag újhagyma), 1 csomag zeller zöld, 15 dkg füstőlthús (sonka), 1 dl tejszín, 1 mokkáskanál mustár, kakukkfű, só, bors

Elkészítése:
A húslében a zöldségeket és a sonkát a fűszerekkel, körülbelül három órát főzzük. A sonkát kivesszük, a zöldségeket átpasszírozzuk (vagy elturmixoljuk).
Hozzákeverjük a tejszínt, és összeforraljuk.
Az apróra kockázott sonkával tálaljuk.

ASZALT-SZILVÁS SONKALEVES
Hozzávalók:
20 dkg főtt, füstölt sonka vagy tarja, 25 dkg aszalt szilva, 1 dl tejföl, 1 evőkanál Vegeta, 1 teáskanál liszt, 1 szem összetört szegfűszeg, csipetnyi cukor

Elkészítése:
Előző este az aszalt szilvát jól megmosom, szitán lecsöpögtetem, majd annyi hideg vízbe áztatom, amennyi jól ellepi.
Másnap leszűröm, kimagozom, majd csíkokra vágom. A füstölt sonkát ugyancsak vékony csíkokra vágom, és fazékba téve saját zsírján megpirítom, közben kevergetem, hogy le ne égjen.
Ezután rádobom a szilvacsíkokat, és azonnal felöntöm 1 l vízzel.
Beleszórom a Vegetát, és felforralom
Kis lángon 10 percig főzöm. Közben a lisztet simára keverem a tejföllel és a szegfűszeget is beleszórva, besűrítem vele a forrásban lévő levest.
Jól összeforralom, és ízlés szerint kevés cukorral ízesítem.
Kellemesen pikánsnak kell lennie.
Ha szükséges, citromlével savanyítom.

BABÉROS SONKALEVES
Hozzávalók:
25 dkg füstölt tarja vagy sonka, 25 dkg burgonya, 2 dl tejföl, 2 babérlevél, 1 fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 2 evőkanál olaj, 1 teáskanál pirospaprika, 1 teáskanál liszt, ecet, só, cukor, ízlés szerint, 2 mokkáskanál őrölt fekete bors, 1 kupica konyak, 2 szegfűszeg

Elkészítése:
A felhevített olajon üvegesre futtatom a megtisztított és apróra vágott vöröshagymát, majd a tűzről lehúzva elkeverem benne a pirospaprikát.
Ezután ráöntök 2 evőkanál vizet és beleteszem a hámozott, apró kockákra vágott burgonyát, meg az ugyancsak apróra vagdalt főtt sonkát.
Néhány percig pirítom, majd felöntöm 1 liternyi vízzel.
Beleteszem a babérlevelet, megsózom, megborsozom, fűszerezem a szegfűszeggel és puhára főzöm.
A tejfölbe belekeverem a lisztet és behabarom vele a levest.
Ezután ízesítem ecettel, cukorral, és a finomra vágott petrezselyemzölddel meghintem. Jól kiforralom, végül beleöntöm a konyakot, és azonnal tálalom.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - HÚSOS LEVESEK
Szerző:

Recepteket fordította:
Barna Aladár, Ferenczy Amanda,
Fidel Benitez Corales,
Józef Tita Protasiewicz, Klement Diana és Szabó Béla
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.