Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HÚSOS LEVESEK 19.

2019.12.15

LEVESEK LEXIKONJA

BÁRÁNY
BÁRÁNYLEVES KAPROSAN

Hozzávalók:
1 kg csontos bárányhús, 1 fej vöröshagyma, 2 dl tejföl, 2 evőkanál olaj, 2 evőkanál liszt, 3 gerezd fokhagyma, 1 kiskanál pirospaprika, őrölt bors, só, 1 csomó kapor, citrom

Elkészítése:
A bárányhúst megtisztítjuk, és kisebb darabokra vágjuk.
A felforrósított olajon üvegesre pirítjuk a felaprított vöröshagymát, majd a húsdarabokat átforgatjuk rajta.
Megszórjuk pirospaprikával, és felöntjük másfél liter vízzel.
Sóval, őrölt borssal, zúzott fokhagymával ízesítjük, és puhára főzzük.
Ha a hús megpuhult, a levest besűrítjük a liszttel elkevert tejföllel, beleszórjuk a vagdalt kaprot, és még egyszer átforraljuk.
Citrommal ízesítjük.

BÁRÁNYLEVES KARALÁBÉVAL
Hozzávalók:
bárányhús eleje, lapocka 1 kg, vegyes zöldség 1/4 kg, karalábé 2 db, zsír 5 dkg, liszt 3 dkg, zsír 2 dkg, víz 1,5 l, kevés só és cukor

Elkészítése:
A bárányhúst zöldséggel, sóval levesnek megfőzni.
Ez alatt gyenge karalábét apró kockára vágni, és zsírban kevés cukorral megpárolni.
Fehér rántást készítünk, és feleresztjük a kész levessel.
Ha szebb színűre akarjuk, fél szál sárgarépát zsírban megpirítunk, és áttörve a levesbe tesszük.

BIRKA
DOROZSMAI ÜRÜLEVES

Hozzávalók:
25 dkg ürühús, 2 kg ürücsont, 15 dkg szárazbab, 10-10 dkg sárgarépa, gyökér és paprika, 1-1 paradicsom és vöröshagyma, gerezd fokhagyma, 2 ek olaj, paprika, só

Elkészítése:
A babot előző este beáztatjuk.
A csontból és a zöldségekből levest főzünk.
A babot sós vízben megfőzzük.
A finomra aprított hagymát olajban üvegesre pirítjuk, megszórjuk paprikával, beletesszük a kockázott ürühúst, sózzuk, és mindig csak kevés víz hozzáadásával pároljuk.
Amikor a hús már majdnem puha, a babot a levével együtt hozzáöntjük.
Beletesszük a feldarabolt paprikát és paradicsomot, majd a csontlével felöntjük.
Készre főzzük, csipetkét is főzhetünk bele.

GULYÁS
Hozzávalók:
125 dkg juhhús, 25 dkg vegyes zöldség, 1 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 10 szem egész bors, 1 fej kelkáposzta, 60 dkg burgonya, majoránna, köménymag, 2 babérlevél, 1 evőkanál finomra vágott zöldpetrezselyem, 2 dkg só

Elkészítése:
A birkahúsról minden hártyát, faggyút eltávolítunk, és mosás után forrásban lévő vízzel leforrázzuk, 6-8 percig forró vízben tartjuk, utána leöblítjük, és kis kockákra vágjuk.
Két l hideg vízben főni tesszük.
Amint felforrt, a gézbe kötött fűszereket és a megtisztított hagymát, fokhagymát beletesszük a levesbe.
Közben a zöldséget megtisztítjuk, és ujjnyi hasábokra szeleteljük, majd a leveshez adjuk.
Amikor a hús és a zöldség félpuha, beletesszük a szintén hasábokra vágott, megtisztított burgonyát és a megmosott 8 cikkre vágott kelkáposztát.
A levest nem szabad keverni.
Amint puhára főtt, a fűszerzacskót kiemeljük, a levest óvatosan tálba szedjük, meghintjük

ÍR BIRKAGULYÁS FELVIDÉKI MÓDRA
Hozzávalók:
30 dkg birkahús, 1 fej vöröshagyma, 3 evőkanál olaj, só, törött bors, 2 db babérlevél, 2 gerezd fokhagyma, 20 dkg fejes káposzta, 1 szál sárgarépa, 30 dkg burgonya, 2 szál póréhagyma

Elkészítése:
A faggyútól és hártyáitól megtisztított húst kockákra vágjuk, majd a felhevített olajon megfuttatott apróra vágott hagymára dobjuk, megsózzuk, megborsozzuk és megdinszteljük.
Azután hozzátesszük a babérlevelet meg az áttört fokhagymát, s vízzel felöntve félpuhára főzzük.
Később belerakjuk a legyalult fejes káposztát és a felaprított sárgarépát meg burgonyát, és felforraljuk.
Azután hozzákeverjük a karikákra vágott póréhagymát, szükség szerint felöntjük vízzel, és puhára főzzük.
Főzés közben ne kevergessük, csak rázogassuk a wokot!
Végül ízlés szerint megsózzuk.

MARHA
BECSINÁLTLEVES

Elkészítése:
1 kis fej hagymát finomra vágunk, 1 kanál zsírba tesszük, és üvegesre pároljuk.
Beleteszünk 1/2 kg borjúlapockát feldarabolva és együtt felsütjük.
Pirospaprikával, sóval lehintjük, és fedő alatt pároljuk.
Kevés citromhajat is teszünk bele.
Mikor a hús megpuhul, 1 evőkanál liszttel meghittjük, összekeverjük és felengedjük vízzel.
Apró galuskákat szaggatunk a levesbe.
Tálaláskor citromlével, ecettel vagy tejfellel savanyítjuk.
Ugyanígy készítjük el a csirkebecsináltat is.

BOGRÁCSGULYÁS
Hozzávalók:
50 dkg marhahús, 5 dkg zsír, 80 dkg burgonya, 1 fej vöröshagyma, pirospaprika, só, paradicsom, zöldpaprika, erős paprika, fokhagyma, gulyáskrém, Piros arany, magyaros fűszerkeverék, csipetke, csontlé

Elkészítése:
A húst 2 cm-es kockákra vágom.
A hagymát a zsíron megdinsztelem, majd a húst hozzáadom. 20-25 percig sütöm, ez után annyi csontlét öntök hozzá, hogy a húst ellepje.
Forrás után fűszerezem.
Amikor a hús már majdnem puha, csontlével bőven felengedem.
(A bográcsgulyás főleg a sűrűségében különbözik a gulyáslevestől.)
Kockára vágott burgonyát teszek bele, amellyel csendesen tovább főzöm.
Befejezés előtt néhány perccel, csipetkével gazdagítom.

BOLGÁR PACALLEVES
Hozzávalók:
Fél kg előfőzött, csíkokra vágott pacal, fél pohár tejföl, 1 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 4-5 apróra vagdalt fefferoni, 1 ek olaj, 2 ek paradicsompüré, 2 ek liszt, 1 liter erőleves, 1 babérlevél, só, bors, 2 ágacska friss majoránna

Elkészítése:
Az olajon aranysárgára pirítom az apróra vágott hagymát, beledobom a zúzott fokhagymát, az erőspaprikát, majd a paradicsompürét, és kevergetve a lisztet.
Beleteszem a csíkozott pacalt, majd felöntöm a levessel. Babérlevéllel, borssal, sóval ízesítem és fedő alatt fél óráig főzöm.
Mikor kész, elkeverem a tejföllel és megszórom a finomra vágott majoránnával.

BORJÚBECSINÁLT
Hozzávalók:
25 dkg borjúhús, só, 1 fej vöröshagyma, olaj, 2 dkg sima liszt, 1 kis fej karfiol, 5 dkg friss zöldborsó - esetleg konzerv -, 1 db tojássárgája, 1 dl tej, őrölt szerecsendió-virág, finomra vágott zöldpetrezselyem

Elkészítése:
A húst és a vöröshagymát egészben, sós vízben puhára főzzük, majd a vöröshagymát kivesszük a levesből.
Közben felhevített olajon megpirítjuk a sima lisztet, és kihűlt húslével felengedjük, rántást készítünk, majd a levesbe szűrjük.
Azután belerakjuk a rózsáira szedett karfiolt meg a friss zöldborsót és összefőzzük, s belekeverjük a tejben elkevert tojássárgáját.
Végül a húst apró kockákra vágjuk és visszarakjuk a levesbe, s megízesítjük őrölt szerecsendió-virággal meg finomra vágott zöldpetrezselyemmel.

BORJÚ CSORBA
(CIORBA DE MINZAT)
Hozzávalók:
60 dkg borjúszegy, 1 borjúlábszár, 2 közepes burgonya, 1 nagy fej hagyma, 1 dl tejföl, 3 murok, 1 zeller, 1 paszternák, 5 dkg vaj, 1 ek zöldkapor, 2 citrom leve, só, bors

Elkészítése:
Helyezzük a falatokra vágott borjúhúst nagy fazékba. Adjunk hozzá vizet, sót és borsot ízlés szerint. Fedjük be a fazekat és főzzük alacsony lángon, kb. egy fél óra hosszat.
Adhatunk még hozzá 1-2 csésze vizet, ha a leves túl vastag lett.
Egy nagy serpenyőben melegítsünk vajat, adjuk hozzá az apróra vágott hagymát, sárgarépát, paszternákot, burgonyát és zellert. Pároljuk meg, amíg félig puha lesz.
Tegyük a levesbe és főzzük tovább még egy óráig. Két citrom levével, sóval és borssal ízesítsük.
Tálaljuk a hússal és csontokkal együtt, hintsük meg kaporral és tetőzzük 1-2 evőkanál tejföllel.

SERTÉS
ARATÓLEVES 01.

Elkészítése:
4-6 darab sertéslábat a mosás után kettévágjuk, és kb. 3 liter vízben, 5 gerezd fokhagymával, megsózva puhára főzünk.
Egy tálban jól elkeverünk 1 tojást, 5 dkg lisztet és 2-3 dl tejfolt, majd behabarjuk vele a levest.
A csontról leszedett húst kisebb darabokra vágjuk, rászűrjük a forró levest és ízlés szerint ecetezzük.

ARATÓLEVES 02.
Hozzávalók:
40 dkg savanyú káposzta, 20 dkg sertéshús, 10-10 dkg füstölt kolbász és füstölt szalonna, 1-1 paprika, paradicsom és vöröshagyma, 6 dkg árpagyöngy, 2 dl tejföl, babér, só, bors

Elkészítése:
A szalonnát apróra vágjuk, kiolvasztjuk és megpirítjuk rajta a finomra vágott hagymát.
A sertéshúst felkockázzuk és a karikára vágott kolbásszal, paprikával és paradicsommal együtt a hagymához adjuk.
Fűszerezzük, és félpuhára pároljuk.
A savanyúkáposztát a húshoz keverjük, felengedjük vízzel, belekerül az árpagyöngy és a tejföl is.
Puhára főzzük.

ARDENNEKI SONKALEVES
Hozzávalók 4 személyre:
6-8 dl húslé, 15 dkg zöldborsó, 1 fej vöröshagyma, 10 cm póré (vagy két csomag újhagyma), 1 csomag zellerzöld, 15 dkg füstölthús (sonka), 1 dl tejszín, 1 mokkáskanál mustár, kakukkfű, só, bors

Elkészítése:
A húslében a zöldségeket és a sonkát a fűszerekkel, körülbelül három órát főzzük.
A sonkát kivesszük, a zöldségeket átpasszírozzuk (vagy elturmixoljuk).
Hozzákeverjük a tejszínt, és összeforraljuk.
Az apróra kockázott sonkával tálaljuk.

ASZALTSZILVÁS SONKALEVES
Hozzávalók: 20 dkg főtt, füstölt sonka vagy tarja, 25 dkg aszalt szilva, 1 dl tejföl, 1 evőkanál vegeta, 1 teáskanál liszt, 1 szem összetört szegfűszeg, csipetnyi cukor

Elkészítése:
Előző este az aszalt szilvát jól megmosom, szitán lecsöpögtetem, majd annyi hideg vízbe áztatom, amennyi jól ellepi.
Másnap leszűröm, kimagozom, majd csíkokra vágom.
A füstölt sonkát ugyancsak vékony csíkokra vágom, és fazékba téve saját zsírján megpirítom, közben kevergetem, hogy le ne égjen.
Ezután rádobom a szilvacsíkokat, és azonnal felöntöm 1 l vízzel.
Beleszórom a vegetát, és felforralom.
Kis lángon 10 percig főzöm.
Közben a lisztet simára keverem a tejföllel és a szegfűszeget is beleszórva, besűrítem vele a forrásban lévő levest.
Jól összeforralom, és ízlés szerint kevés cukorral ízesítem.
Kellemesen pikánsnak kell lennie.
Ha szükséges, citromlével savanyítom.

BABÉROS SONKALEVES
Hozzávalók:
25 dkg füstölt tarja vagy sonka, 25 dkg burgonya, 2 dl tejföl, 2 babérlevél, 1 fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 2 evőkanál olaj, 1 teáskanál pirospaprika, 1 teáskanál liszt, ecet, só, cukor, ízlés szerint, 2 mokkáskanál őrölt fekete bors, 1 kupica konyak, 2 szegfűszeg

Elkészítése:
A felhevített olajon üvegesre futtatom a megtisztított és apróra vágott vöröshagymát, majd a tűzről lehúzva elkeverem benne a pirospaprikát.
Ezután ráöntök 2 evőkanál vizet és beleteszem a hámozott, apró kockákra vágott burgonyát, meg az ugyancsak apróra vagdalt főtt sonkát.
Néhány percig pirítom, majd felöntöm 1 liternyi vízzel.
Beleteszem a babérlevelet, megsózom, megborsozom, fűszerezem a szegfűszeggel és puhára főzöm.
A tejfölbe belekeverem a lisztet és behabarom vele a levest.
Ezután ízesítem ecettel, cukorral, és a finomra vágott petrezselyemzölddel meghintem.
Jól kiforralom, végül beleöntöm a konyakot, és azonnal tálalom.
Elkészítési idő: 45 perc

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - HÚSOS LEVESEK
Szerző:

Recepteket fordította:
Barna Aladár, Ferenczy Amanda,
Fidel Benitez Corales,
Józef Tita Protasiewicz, Klement Diana és Szabó Béla
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.