Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HÚSOS LEVESEK 20.

2020.01.19

LEVESEK LEXIKONJA

BÁRÁNY
BÁRÁNYLEVES KOLOZSVÁRIASAN

Hozzávalók:
2 kg bárányeleje, 1 fej vöröshagyma, szemes bors, tárkony, 5 dkg vaj v. zsír, 5 dkg liszt, 2 dl tejföl, tárkonyecet, 2 tojássárgája, tejszín, só

Elkészítése:
A bárányelejét a karikára vágott hagymával, szemes borssal és tárkonnyal föltesszük főni 3 l vízbe.
Ha puhára főtt, leszedjük a húst a csontokról, a levest leszűrjük, és a húst visszatesszük bele.
Rántást készítünk, a leveshez adjuk, tejfölözzük és felforraljuk.
Tálalás előtt (tűzről már levéve) elkeverjük benne a tejszínnel összedolgozott tojássárgákat, és ecettel ízesítjük kellemesen savanyára.

BÁRÁNYLEVES TÁRKONNYAL
Hozzávalók 4 személyre:
A leveshez:
30 dkg bárány színhús, 1/2kg leves zöldség, 2 gerezd fokhagyma, 1 fej vöröshagyma, 1 db citrom, őrölt tárkonylevél, 1 l csontleves, 2 dl tejföl, 1 dl tejszín, liszt, vaj, só, őrölt fehér bors

Elkészítése:
A finomra vágott vöröshagymát és fokhagymát vajon üvegesre párolom, hozzáteszem az apró kockára vágott bárányhúst, sárgarépát, petrezselyemgyökeret.
Sóval, borssal, őrölt tárkony levéllel fűszerezem, és az egészet átpárolom.
Csontlével, felengedem, és készre főzöm.
Tejfölös habarást készítek, és a leveshez adom.
Ha szükséges kevés őrölt tárkonnyal, citromlével utána ízesítem, és jól átforralom.
Hozzáöntöm a tejszínt, de forralni már nem szabad, és tálalásig melegen tartom.
A gombócok valamelyikét adom a leveshez.

Az apró zsemlegombóchoz:
1 db tojás, 1 csomag petrezselyem zöldje, 2 zsemle, só, liszt, őrölt fehér bors

Elkészítése:
A zsemlét apró kockára vágom, és megpirítom.
Hozzáütöm az apróra vágott petrezselymet, tojást, lisztet, kevés vizet, sót, őrölt borsot, és jól összekeverem, majd rövid ideig pihentetem.
Utána a masszából gombócokat formálok, és forrásban lévő sós vízben kifőzöm.
Ha megfőtt, leöblítem, leves csészébe elosztom, ráöntöm a forró levest, citromkarikával és petrezselyem zölddel meghintve tálalom.

A burgonyagombóchoz:
30 dkg burgonya, 5 dkg szalonna, 1/2fej vöröshagyma, 2 db tojás, 15 dkg liszt, 1 evőkanál tejföl, olaj, só

Elkészítése:
A burgonyát héjában megfőzöm, majd megpucolom és áttöröm.
Hozzáadom a kevés olajon lepirított szalonnát, a vöröshagymát és a többi anyaggal összekeverem.
Apró gombócokat formálok, és a tésztát a levesben kifőzöm.

BIRKA
BÁRÁNYLEVES KOLOZSVÁRIASAN

Hozzávalók:
2 kg bárányeleje, 1 fej vöröshagyma, szemes bors, tárkony, 5 dkg vaj v. zsír, 5 dkg liszt, 2 dl tejföl, tárkonyecet, 2 tojássárgája, tejszín, só

Elkészítése:
A bárányelejét a karikára vágott hagymával, szemes borssal és tárkonnyal föltesszük főni 3 l vízbe.
Ha puhára főtt, leszedjük a húst a csontokról, a levest leszűrjük, és a húst visszatesszük bele.
Rántást készítünk, a leveshez adjuk, tejfölözzük és felforraljuk.
Tálalás előtt (tűzről már levéve) elkeverjük benne a tejszínnel összedolgozott tojássárgákat, és ecettel ízesítjük kellemesen savanyára.

BÁRÁNYLEVES TÁRKONNYAL
Hozzávalók 4 személyre:
A leveshez:
30 dkg bárány színhús, 1/2kg leves zöldség, 2 gerezd fokhagyma, 1 fej vöröshagyma, 1 db citrom, őrölt tárkonylevél, 1 l csontleves, 2 dl tejföl, 1 dl tejszín, liszt, vaj, só, őrölt fehér bors

Elkészítése:
A finomra vágott vöröshagymát és fokhagymát vajon üvegesre párolom, hozzáteszem az apró kockára vágott bárányhúst, sárgarépát, petrezselyemgyökeret.
Sóval, borssal, őrölt tárkony levéllel fűszerezem, és az egészet átpárolom.
Csontlével, felengedem, és készre főzöm.
Tejfölös habarást készítek, és a leveshez adom.
Ha szükséges kevés őrölt tárkonnyal, citromlével utána ízesítem, és jól átforralom.
Hozzáöntöm a tejszínt, de forralni már nem szabad, és tálalásig melegen tartom.
A gombócok valamelyikét adom a leveshez.

Az apró zsemlegombóchoz:
1 db tojás, 1 csomag petrezselyem zöldje, 2 zsemle, só, liszt, őrölt fehér bors

Elkészítése:
A zsemlét apró kockára vágom, és megpirítom.
Hozzáütöm az apróra vágott petrezselymet, tojást, lisztet, kevés vizet, sót, őrölt borsot, és jól összekeverem, majd rövid ideig pihentetem.
Utána a masszából gombócokat formálok, és forrásban lévő sós vízben kifőzöm.
Ha megfőtt, leöblítem, leves csészébe elosztom, ráöntöm a forró levest, citromkarikával és petrezselyem zölddel meghintve tálalom.

A burgonyagombóchoz:
30 dkg burgonya, 5 dkg szalonna, 1/2fej vöröshagyma, 2 db tojás, 15 dkg liszt, 1 evőkanál tejföl, olaj, só

Elkészítése:
A burgonyát héjában megfőzöm, majd megpucolom és áttöröm.
Hozzáadom a kevés olajon lepirított szalonnát, a vöröshagymát és a többi anyaggal összekeverem.
Apró gombócokat formálok, és a tésztát a levesben kifőzöm.

MARHA
BORJÚRAGU

Elkészítése:
A borjú legolcsóbb részét vesszük hozzá, és kockákra vágva, öt deka vajon fehéredésig sütjük.
Ezután hozzáadunk 1-1 csomó megtisztított, karikákra vágott sárgarépát meg petrezselyemgyökeret meg egy kb. 30 dekás rózsáira szedett karfiolfejet.
Megsózzuk, nagyon kevés vízzel az egészet jó puhára pároljuk.
Végül közékeverünk egy nagy csokor összevagdalt petrezselyemzöldet meg egy csapott kiskanállal simára kevert tejszínt, és ezzel már csak felforraljuk, úgy tálaljuk.
Párolt rizs illik hozzá.

BORJÚRAGU LEVES
Hozzávalók:
25 dkg borjúhús, 25 dkg borjúcsont, 1-1 szál sárgarépa és petrezselyemgyökér, 1 zellergumó, 1 kis fej kelkáposzta, 4-5 gomba, 1 fej hagyma, 1 zöldpaprika, só, bors, olaj, citromlé

Elkészítése:
A csontot főni tesszük a hagymával, zöldpaprikával és pár szem borssal.
A borjúhúst apróra vágjuk, a megtisztított zöldséget és a gombát, a kelkáposzta sárga közepét vékony szeletekre vágjuk, és mindezt olajon pároljuk.
Amikor megpuhult, megszórjuk liszttel, jól összekeverjük, rászűrjük a csontlevet, és tovább főzzük még tíz percig.
Aki szereti, citromlével savanyíthatja.

BORJÚ VAGY SERTÉS RAGULEVES
Elkészítése:
50 dkg borjú- vagy sertéshúst, 1 1/2 cm nagy kockára vágjuk, 5 dkg megtisztított és apróra vágott répa és petrezselyem gyökeret és zellert. 3 1/2 dl hideg vízben elkezdjük főzni, ha felforrt, megsózzuk, ha megpuhult, világos petrezselymes rántást készítünk 1 dkg lisztből, 1 dkg vajból vagy zsírból egy kevés vízzel simára keverjük, és ezzel berántjuk, 10 percig forraljuk.
Betétnek zsemlegombócot lehet belefőzni.

BABGULYÁS 01.
Babócsai recept
Elkészítése:
a kellő mennyiségű tarkababot beáztatjuk, s puhára főzzük.
Közben sertéshúsból pörköltet készítünk, és e kettőt összeöntjük. Igény szerint hagymát, fokhagymát, csípős paprikát, babérlevelet teszünk hozzá, és vékony rántás is kerül rá.

BABGULYÁS 02.
Heresznyei recept
Elkészítése:
fél kiló tarkababot és egy kiló sertéshúst külön-külön megfőzünk, az utóbbit úgy, mintha pörköltnek készítenénk.
Összeöntjük, és hagymát, fokhagymát, csípős paprikát, babérlevelet teszünk hozzá.
A babgulyás mellé jólesik a sörkifli.

BABGULYÁS 03.
Hozzávalók:
50 dkg sertéslapocka, 25 dkg füstölt hús, 30 dkg májbab, 1 fej hagyma, 3 gerezd fokhagyma, olaj, só, pirospaprika, 1 babérlevél, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, 1 tojás, 2 evőkanál liszt, tejföl

Elkészítése:
A babot és a füstölt húst előző este kell külön vízbe áztatni.
Másnap az olajon az apróra vágott hagymát üvegesre fonnyasztom, beleszórom a pirospaprikát, borsot, babérlevelet, feldarabolt paradicsomot, zúzott fokhagymát, és kissé felengedem.
Egy kicsit újra forralom.
Beleteszem a beáztatott babot és a felkockázott füstölt húst.
Annyi vízzel hígítom, hogy ellepje. Ha a bab félpuha, akkor kerül bele a kockára vágott lapocka.
Ezzel készre főzöm.
Amikor kész, vízzel felengedem, újra átfőzöm, hogy ne legyen túl sok leve.
A tojásból és a lisztből kemény tésztát készítek, és elcsipkedem, míg a leves fő.
A csipetkét a levesbe teszem, pár perc alatt megfő.
A zöldpaprikát karikákra vágom, és tálaláskor a gulyásra szórom.
Tejfölt külön kínálok mellé.

BABGULYÁS FÜSTÖLT OLDALASSAL
Hozzávalók:
bab 60 dkg, fokhagyma 5 dkg, só 8 dkg, csipetke 20 dkg, gyökér 50 dkg, tejföl 2 dl, sárgarépa 50 dkg, ecet 1,5 dl, zeller 10 dkg, füstölt oldalas 1 kg, vöröshagyma 10 dkg

Elkészítése:
A babot enyhén sós vízbe feltesszük főzni, bezöldségeljük.
Külön feltesszük az összevágott oldalast, amikor mindkettő fél fövésben van, összekeverjük, és csipetkével készre főzzük.
Tejföllel, sóval, kevés ecettel ízesítjük.

BABLEVES CSÜLÖKKEL
Hozzávalók:
1 kisebb füstölt csülök, 50 dkg zöldbab vagy 30 dkg fejtett-bab, 2 tojássárgája, 1 dl tejföl, 1 cs. petrezselyemzöld vagy kapor, zellerzöld, ecet

Elkészítése:
A csülköt puhára főzve, a csontról leszedve, bőrével együtt kisebb darabokra vágjuk.
Szükség szerint hígított levében puhára főzzük a babot, majd belerakjuk a csülökhúst.
A tojássárgákat elkeverve tejföllel, a forró levest behabarjuk vele.
Zöldbabot aprított petrezselyemzölddel, fejtett-babot aprított zellerzölddel, kaporral, kis ecettel ízesítve tálalunk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - HÚSOS LEVESEK
Szerző:

Recepteket fordította:
Barna Aladár, Ferenczy Amanda,
Fidel Benitez Corales,
Józef Tita Protasiewicz, Klement Diana és Szabó Béla
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.