Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HÚSOS LEVESEK 21.

2020.03.21

LEVESEK LEXIKONJA

BÁRÁNY
TAVASZI BÁRÁNYCSORBA

(CIORBA DE MIEL)
Hozzávalók:
70 dkg bárányhús, 2 murok, 1 zeller, 2 evőkanál rizs, 3 ek zsír, só, ecet, 10 szál zöldhagyma, 1 dl tejföl, 1 ek liszt, 5 szál tárkony, 5 szál petrezselyemzöldje

Elkészítése:
A megmosott és felszeletelt zöldséget a hagymával zsiradékban megpároljuk, vízzel felöntjük, és főni tesszük.
Hozzáadjuk a megmosott és földarabolt húst, és tovább főzzük, amíg majdnem kész.
Beletesszük a szemelt, megmosott, külön kissé keményre megfőzött rizst - hogy ne sűrítse be nagyon a csorbát - és fazékba töltjük, majd beletesszük az apróra vágott tárkonyt, és a tűzről levesszük.
Sóval, ecettel utána ízesítjük, s apróra vágott zöldpetrezselyemmel meghintjük, majd tejföllel összekeverjük, egyszer meglobbantjuk.

TÁRKONYOS BÁRÁNYLEVES 01.
Hozzávalók 4 személyre:
25 dkg báránycomb, 1 kisebb vöröshagyma, 20 dkg vegyes zöldség (sárgarépa, zöldség, zöldborsó), 1 kisebb fehér paprika, 1 dl tejszín, 1 citromkarika, só, bors, morzsolt tárkony

Elkészítés:
Az 1x1 cm-es kockára vágott báránycombot, zöldséget, sárgarépát, fehér - (zöld)paprikát, valamint a zöldborsót lassú tűzön világos ragulevesnek megfőzzük, közben fűszerezzük.
Eperlevél tésztát teszünk bele.
A kész levesbe végül lassú keverés mellett beleöntjük a tejszínt.
Forrón tálaljuk, citromkarikát teszünk rá.
A leves borjúhúsból, és fiatal birkahúsból is elkészíthető

BIRKA
CSORDÁS-LEVES 01.

Hozzávalók:
40 dkg csirkehús, 20-20 dkg marha és birkahús, 1-1 szál sárgarépa és gyökér, 1 fej vöröshagyma, egynegyed kisebb kelkáposzta, 1 gerezd fokhagyma, 10 dkg lebbencstészta, olaj, rozmaring, borsmenta, bors, kömény, só

Elkészítése:
A marhahúst hideg vízben feltesszük főni, ha felforrt lehabozzuk, és lassú tűzön főzzük tovább.
Sózzuk, borsozzuk s a többi fűszerből is ízlés szerint adunk hozzá.
Jó fél óra múltán a birkát és a csirkét is a leveshez adjuk, a zöldségeket szintén.
Mikor majdnem megfőtt, a kevés olajban megpirított tésztát is beleadjuk, és készre főzzük.

CSORDÁS-LEVES 02.
Hozzávalók:
20 dkg birkahús, 20 dkg marhahús, 30 dkg jércehús, 40 dkg vegyes leves zöldség, 10 dkg kelkáposzta, 1 fej közepes vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 8 -10 szem bors, 2 késhegynyi pirospaprika, só, 25 dkg szárított lebbencstészta, 1 evőkanál olaj

Elkészítése:
A húsféléket hideg vízbe teszem fel főni.
Ha felforrt, lehabozom, és mérsékelt tűzön tovább főzöm.
Bezöldségelem és fűszerezem levest.
Ha a húsok majdnem megpuhultak, az olajon aranysárgára pirított lebbencstésztát is belefőzöm.
Tálaláskor ügyelek arra, hogy az apró kockára vágott és kicsontozott húsfajtából mindenkinek egyenlő arányba jusson.

MARHA
BORSÓPÜRÉ LEVES

Hozzávalók:
500 gr feles-borsó, 100 gr ököruszály, vagy marhacsont, 100 gr borjú darált-hús, 4 l víz, só, bors, babérlevél, 300 gr póréhagyma, 100 gr zellergyökér és levél

Elkészítése:
Egy nagy edényben feltesszük a vizet, sót, szemes borsót, babérlevelet és a marhacsontot főni (csülökkel is kitűnő, de készítettem már füstölt pulykahússal is, ilyenkor a főzési idő rövidebb),
Két óra múlva beletesszük a sárga vagy zöld feles (téli) borsót.
Figyelem, rendszeresen kell keverni, esetleg vizet önteni hozzá, különben leég.
Három óra múlva hozzáadjuk az apróra vágott zöldségeket, és amikor újra felforrt, a darált húsból készült gombóckákat is.
Még negyedóráig főzzük együtt.
Barna vagy fekete kenyérrel tálaljuk a sűrű tartalmas levest.
A hollandok egytálételként fogyasztják.

BOUILLON
Elkészítése:
Egy kiló marhafartőből vagy hátszínből, egy kiló ritka marhacsontból, egy csomó csirkelábból és nyakból, 6 petrezselyemgyökérből, 4 közép vastagságú sárgarépából, 2 zellerből, 1 kis fej, egészben hagyott vöröshagymából, 2 szelet kelkáposztából, 1 kis fej karfiolból vagy karalábéból, néhány szem borssal, megfelelő sóval rendes húslevest főzünk.
A zöldségféléket csak akkor tesszük bele, mikor a hús már fél órája lassan fő.
Összesen kb. 4 óráig kell főni a levesnek.
Egy másik fazékban összekeverünk 40 deka megdarált marhahúst, 4-5 tojásfehérjét, 1 evőkanál sűrű paradicsomot és fél liter hideg vizet.
Ehhez lassan hozzáöntjük a már kész, le-szűrt húslevest és folytonosan keverve, fölforraljuk.
Most aztán a tűzhely szélén, nagyon lassan még egy óra hosszat forraljuk.
Tiszta vászonruhán esetleg sűrű szitán átszűrjük, és kis idő múlva leszedjük róla a tetején összegyűlt zsírt.
Csészében szolgáljuk fel, s beletehetünk személyenként egy-két vékony szeletke zsemlét vagy gombát, esetleg mind a kettőt.
Hidegen is felszolgálhatjuk.

BRASSÓI HÚSLEVES
Hozzávalók:
60 dkg marhalábszár, 30 dkg ritka-csont, 20 dkg vegyes zöldség, zeller, karalábészelet, 10 dkg kelkáposzta, 10 szem fekete-bors, 1 fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 zsemle, 1 csomó petrezselyemzöld, metélőhagyma, kapor, zeller-zöld, 1 dl tejföl, 2 tojássárgája, citromlé, lestyánlevél

Elkészítése:
A húsból, csontból és a zöldségekből 1 l vízzel, kis lángon, gyöngyözve, húslevest főzünk, majd leszűrjük.
A tejfölben elkeverjük a tojások sárgáját, a fűszernövényeket, és állandó keverés mellett, lassan a leszűrt levesbe csurgatjuk.
A zsemlékből, egy kevés vajon, pirított kockát készítünk.
A levest ráöntjük, és forrón tálaljuk.

SERTÉS
BABLEVES LAPOCKÁVAL

Hozzávalók:
50 dkg fehérbab, 60 dkg sertéslapocka, 1 evőkanál paprika, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, 1 fej vöröshagyma, 2 evőkanál zsír, só, bors, tejföl, 1 csokor snidling

Elkészítése:
A beáztatott babot és a csülköt puhára főzöm.
Külön főzök a sertéslapockából, a hagymából, a paprikából és paradicsomból pörköltet a szokásos módon.
Ha puha a hús, akkor rámerem a bab felét.
A másik felét átpasszírozom, és ha a leves felforrt, azt is hozzáteszem.
Összeforraljuk és tálalom.
Tejfölt, és finomra vagdalt snidlinget adok hozzá.

BÁCSKAI GOMBÓCLEVES 01.
Hozzávalók:
fél kiló nyers, füstölt dagadó, 1,5 kg krumpli, 2 tojás, liszt, só, bors, 2 babérlevél, ecet, 2 dl tejföl

Elkészítése:
A húst 3 liter hideg vízben feltesszük főni. Ha már félig puha, kivesszük a léből, feldaraboljuk és ledaráljuk.
A krumplit lereszeljük, belekeverjük a tojásokat, a húst és annyi lisztet hogy könnyen formázható tésztát kapjunk.
A hús főzőlevét felforraljuk, kicsit sózzuk, és a tésztából evőkanálnyi gombócokat szaggatunk bele.
Negyed órát főzzük, majd kiszedjük őket egy levesestálba.
A léhez borsot és babért adunk és forraljuk.
Lisztből a tejföllel habarást készítünk, és kevergetés közben a leveshez adjuk.
Ízlés szerint ecettel savanykásra ízesítjük, és a tálban csücsülő gombócokra öntjük.

BÁCSKAI GOMBÓCLEVES 02.
Hozzávalók:
25 dkg füstölt tarja szelet, 1 kg burgonya, 30 dkg liszt, 1 evőkanál Vegeta, ízlés szerint bors (szemes), 2 db babérlevél, 2 dl tejföl, ízlés szerint tárkonyos ételecet

Elkészítése:
A húst megmossuk, ledaráljuk. A burgonyát meg- tisztítjuk, lereszeljük, a húst hozzáadjuk, majd annyi liszttel gyúrjuk össze, hogy könnyen dolgozhassunk vele. Kb. 1,5 liter vizet az ételízesítővel felforralunk.
A krumplis-húsos masszából nedves kézzel diónyi gombócokat formálunk, az ételízesítős vízben kb. 10-15 percig főzzük.
Ha kész szűrőlapáttal kiszedjük.
A főzőlevet a borssal meg a babérlevéllel fűszerezve 2-3 percig forraljuk.
A tejfölt 1 púpozott evőkanál liszttel simára keverjük, egy kevés levest a forró léből belemerünk, simára keverjük, majd a leves-alaphoz öntjük. 2-3 percig forraljuk, ez alatt kissé besűrűsödik.
Végül egy másik lábosba átszűrjük, a gombócokat belerakjuk, átforrósítjuk, pár csepp tárkonyos ecettel kellemesen pikánsra ízesítjük, s ha kell, sózzuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - HÚSOS LEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.