Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LEVESEK LEXIKONJA - HÚSOS LEVESEK 13.

2018.10.26

LEVESEK LEXIKONJA

ÖKÖRUSZÁLY-LEVES 01.
Hozzávalók 8 személyre:
kb. 2,5 kg ököruszály (ökörfarok), 50-60 dkg csont, 1-1 közepes sárgarépa és petrezselyemgyökér, 1 kisebb zellergumó, 1 csapott evőkanál só, 8-10 szem fekete bors, 3-4 gerezd fokhagyma, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 közepes krumpli, 3,5 l víz

Elkészítése:
A 2-3 cm-es darabokra vágott ököruszályt és a csontokat hideg vízben feltesszük főni. Amikor felforrt, a habját leszedjük, megsózzuk. A borsot és a fokhagymát teatojásba tesszük, a levesbe engedjük. A vöröshagymát megmossuk, egészben tesszük bele. A zöldségeket megtisztítjuk, a sárgarépát és a petrezselyemgyökeret hosszában 2-3 darabra vágjuk. A zellert kettéhasítjuk, a krumplit egyben hagyjuk. 30-40 perc múlva adjuk a leveshez, és lassú tűzön főzzük végig.
Levesbetétként apró zsemlegombócokat adunk hozzá.

APRÓ ZSEMLEGOMBÓCOK
Hozzávalók:
2 szikkadt zsemle, 2 evőkanál liszt, 2 tojás, 1 csokor petrezselyem, 1 kávéskanál őrölt bors, 1 kis fej vöröshagyma, 2 evőkanál zsír vagy olaj

Elkészítése:
Az apró kockákra darabolt zsemlét zsírban vagy olajban megpirítjuk. A vöröshagymát szintén finomra vágjuk, zsíron megpároljuk. Finomra vágjuk a petrezselymet is. A zsemlekockákat a felvert tojásba forgatjuk, megsózzuk, borsozzuk, majd a liszttel és a petrezselyemmel összekeverjük.
Jól összedolgozzuk és apró, fürjtojásnyi gombócokat formálunk belőle.
Enyhén sós, olajos forró vízben kifőzzük, leszűrjük, hideg vízben tartjuk tálalásig.

ÖKÖRUSZÁLY LEVES 02.
Hozzávalók:
60 dkg ököruszály, 4 krumpli, 1 kávéskanál köménymag, 1/2 kávéskanál ánizsmag, 1 kávéskanál koriandermag, 1 darabka fahéjkéreg, 1 nagy hagyma négyfelé vágva, só

Elkészítése:
Daraboljuk fel apróra az ököruszályt. Törjük apróra az ánizsmagot és koriandert, majd kössük gézbe.
Főzzük majdnem egész puhára az ökörfarkat elegendő vízzel, a hagymával, a gézbe kötött fűszerekkel és a fahéjjal.
Adjuk hozzá a négybe vágott krumplit és főzzük puhára.
Tálaláskor díszítsük sült hagymakarikákkal és újhagymával, adhatunk hozzá kenyeret vagy rizst.

ÖKÖRUSZÁLY LEVES 03.
Hozzávalók:
1 kg ököruszály, 1 l húsleves, 30 dkg leveszöldség, késhegynyi kakukkfű, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 babérlevél, 8-10 szem bors, 1 kupica konyak, 1 kanál zsír, 1 kanál liszt, 1 kanál vaj, 1 tojás, só

Elkészítése:
A farkat az ízeknél feldarabolom és a zsírral és a hagymával tepsiben sárgára, pirítom. Felöntöm a húslevessel, beleteszem a fűszereket és a sót és puhára főzöm, utána leszűröm. Lezsírozom, a konyakkal megbolondítom, utána sózom.
A vajból, a lisztből és a tojásból galuskát készítek és a levesben tálalom.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - HÚSOS LEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.