Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LEVESEK LEXIKONJA - HÚSOS LEVESEK 14.

2018.11.22

LEVESEK LEXIKONJA

ÖRMÉNY TOROS LEVES
Az örmény halotti tor levese. Hasonló a román húsgombóc leveshez.
Hozzávalók:
Húsleves, finomfű, lestyán, kevés hagyma, borsment, petrezselyemzöldje A húsgombóchoz:
25 dkg marhahús, 25 dkg disznóhús, 2 tojás, 2 tojásos metélt tészta, só, majoránna, rozmaring, zsálya

Elkészítése:
Húslevest készítünk, és tovább ízesítünk lestyánnal. Húsgombócot főzünk bele, majd a külön kifőtt metélt tésztát is hozzáadjuk, mindkettőből sokat.
Húsgombóc készítése:
A levesből kivett főtt marha- és disznóhúst ledaráljuk, kevés reszelt hagymával, sóval, borsmentával, petrezselyemzölddel, kevés kaporral, majoránnával, rozmaringgal, zsályával kis gombócokat készítünk, és belefőzzük a levesbe.

PACALGOMBÓC LEVES
Hozzávalók:
40 dkg pacal, 10 dkg füstölt szalonna, 1 hagyma, 1 szikkadt zsemle, 1 csokor petrezselyemzöld, 3-4 gerezd fokhagyma, 10 dkg füstölt hús, 1 leveskocka, 1 ek ételízesítő, majoránna, őrölt bors, só

Elkészítése:
A megtisztított, jól megmosott pacalt félpuhára párolom, felcsíkozom. A kockákra vágott szalonnán megpirítom a hagymát, a petrezselymet és a fokhagymát, majd a pacalt. Mikor megpuhult, összegyúrom egy áztatott zsemlével, a darált füstölt hússal, az ételízesítővel, borssal, sóval, majoránnával.
Gombócokat formálok belőle és kifőzöm a leveskockából készült húslevesben.

PACAL-KRÉMLEVES
Hozzávalók:
15-20 dkg tisztított pacal, 5 dl erőleves, 10 dkg brokkoli, 1-2 fej hagyma, 4 szelet sonka, 1,5 ek sertészsír, 1,5 dl tejszín, 1,5 kk. só, 1,5 ek kukoricaliszt, fél kk öt fűszer keverék

Elkészítése:
A pacalt 5 percre forrásban lévő vízbe tesszük, utána 30 percre hideg vízbe. Vágjuk egészen apró darabokra. A brokkolit főzzük 3 percig forró vízben. A hagymát szeletekre, a sonkát apró kockákra vágjuk. Egy lábasban a zsíron megsütjük a hagymát, majd kivesszük az edényből. Belerakjuk a levest, a tejszínt, a sót, a brokkolit, a sonkát, a pacalt, és a fűszer-keveréket. Forraljuk fel.
Ezután csökkentsük a tüzet és főzzük 5-6 percig.
Keverjük el 3 ek vízben a lisztet, adjuk a leveshez és kevergessük, míg meg nem sűrűsödik.

PACALLEVES 01.
Elkészítése:
1 kg tisztított pacalt sós vízben felteszek főni. Mikor félig megpuhult, beleszelek egy csomó felkarikázott vegyes zöldséget, zellert, pirított hagymát, majd készre főzöm.
Belefőzök 4 ek rizst, belekeverek fél pohár tejfölt, vagy kefirt, citrommal tetszés szerint savanyítom.

PACALLEVES 02.
Hozzávalók:
40 dkg pacal, 1,5 l víz, 10 dkg leveszöldség, 4 dkg zsír, vagy olaj, 5 dkg hagyma, 2 gerezd fokhagyma, őrölt bors, majoránna, paprika, 1 ek liszt, só

Elkészítése:
A megtisztított, jól megmosott pacalt hideg vízben felteszem főni. Kb. félórai forralást követően a vizet leöntöm róla, és tiszta hideg vízre cserélem. Ezzel is fél órát forralom, lecserélem. A harmadik vízbe sót is teszek, és abban puhulásig forralom a pacalt. A forró zsírban aranysárgára pirítom az apróra vágott hagymát, hozzádobom a zúzott fokhagymát, a felkarikázott zöldséget és puhára párolom. Liszttel megstaubolom és kicsit megpirítom.
A megpuhult pacalt lecsurgatom, felcsíkozom.
A leszűrt pacallevet ráöntöm a párolt zöldségekre, beleteszem a pacalt, borsozom, majoránnát, paprikát szórok rá, és jól összeforralom.

PACALLEVES 03.
Hozzávalók:
40 dkg pacal, 1 liter víz, 1 pohár tejföl, 5 dkg zsír, vagy olaj, 2 gerezd fokhagyma, 1 mk őrölt bors, 1 kk. majoránna, paprika, 1 ek liszt. 1 ek só, 1 kk. pirospaprika, 1 babérlevél, 1 ek ecet, 1 ek mustár. 1 kk. cukor, 1 mk mustármag (őrölve), 1 mk koriander (őrölve)

Elkészítése:
A megtisztított, jól megmosott pacalt hideg vízben felteszem főni. Kb. félórai forralást követően, a vizet leöntöm róla, és tiszta hideg vízre cserélem. Ezzel is fél órát forralom, lecserélem. A harmadik vízbe sót is teszek, és abban puhulásig forralom a pacalt. A forró zsírban aranysárgára pirítom a lisztet, hozzádobom a zúzott fokhagymát, megszórom egy teáskanálnyi paprikával, majd folyamatos keverés mellett ráöntök 2 dl főzőlevet, utána a többi főzőlevet is.
Most jöhet a többi fűszer is.
A megpuhult pacalt lecsurgatom, felcsíkozom és beleteszem a lébe. Jól összeforralom, tejfölözöm, mustározom, ecettel és cukorral édesítem.

PACALLEVES 04. (MÓRA FERENCNÉ)
Hozzávalók:
pacal 1/2 kg, víz 1 1/2 l, zsír 8 dkg, liszt 2 dkg, rizs 5 dkg, vereshagyma 1/2 db, zöldpetrezselyem kis csomó, tejfel 2 dl.

Elkészítése:
A hófehérre tisztított pacalt apró metéltre vágjuk, megabáljuk, ezt a vizet leöntjük, másik forró vízbe tesszük, és puhára főzzük.
Ha ecet nem jön hozzá, kevés rizst tehetünk bele, sót, igen vékony rántást készítünk, finomra vágott vereshagymával, petrezselyemmel, ezt feleresztjük a megfőtt pacal levével, tálaláskor pedig tejfelt teszünk bele.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - HÚSOS LEVESEK
Szerző:

Recepteket fordította:
Barna Aladár, Ferenczy Amanda,
Fidel Benitez Corales,
Józef Tita Protasiewicz, Klement Diana és Szabó Béla
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.