Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


JOGHURTLEVESEK 5

2019.08.21

LEVESEK LEXIKONJA

HIDEG, KAPROS JOGHURTLEVES
Hozzávalók:
6 dl joghurt, 2 dl víz, 1 csokor friss zöld kapor, 1 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál méz, 1 mokkáskanál só, 1 mokkáskanál törött fehér bors

Elkészítése:
Turmixgép poharába öntöm az összes hozzávalót, a fokhagymát természetesen összezúzva, a kaprot pedig finomra vágva. Addig keverem, amíg az egész habos, egynemű lesz.
Leveses csészékben azonnal tálalom.
Jó, ha a joghurtot előzőleg alaposan lehűtjük.

MANDULÁS JOGHURTLEVES
Hozzávalók:
8 dl (4 pohár) joghurt, 10 dkg darált mandula, 2 gerezd fokhagyma, késhegynyi őrölt fehér bors, 1 evőkanál olaj, ízlés szerint só

Elkészítése:
Az olajon megpirítom a darált mandulát, majd turmixgépbe öntöm a joghurttal együtt.
Hozzáadom a tisztított, zúzott fokhagymát, a sót, az őrölt fehér borsot, és habosra keverem.
Előhűtött csészékben töltöm és jégkockával kínálom.

PERZSA JOGHURTLEVES
Hozzávalók:
6 dl joghurt, 2 evőkanál tejföl, 2 dl víz, 4 kicsi uborka, 1 evőkanál finomra vágott kapor, 5 dkg lehéjazott, fehér mandula, 5 dkg mazsola, 1 csapott teáskanál só

Elkészítése:
Két uborkát meghámozunk, és kisebb darabokra vágjuk. Turmixgép poharába tesszük a fele elforgácsolt mandulával, a sóval, a tejföllel és egy deci vízzel. Sűrű, pépes masszává keverjük, ezután pedig felöntjük a joghurttal és a maradék vízzel, valamint beleszórjuk a kaprot is. Az egészet habosra keverjük, majd hozzáadjuk a mazsolát. Lefedve betesszük a hűtőszekrénybe, és egy napig hűtjük.
Másnap leveses csészékben elosztjuk a maradék héjas, megmosott és kis kockákra vágott uborkát, végül ráöntjük a jégbe hűtött levest, amit előzőleg jól felkevertünk.

SZÍR JOGHURTLEVES
(YOGHURT SHORBASI)
Hozzávalók:
1 l erőleves, 5 dkg liszt, 1 kávéskanál apróra vágott fodormenta, só, bors, 5 dkg vaj, 2 dl joghurt, 1 kávéskanál pirospaprika

Elkészítése:
Habverővel verjük habosra a joghurtot, keverjük hozzá a hideg erőlevest. A vajból és lisztből készítsünk világos rántást, öntsük rá a joghurtos levet, és főzzük 6-7 percig. Fűszerezzük sóval, borssal, fodormentával.
A paprikát a legvégén tegyük bele.

ZÖLDSÉGES JOGHURTLEVES
(MACNABRDOS)
Hozzávalók:
8 dl joghurt, 2 tojás, 40 dkg uborka, 1-1 csomag zöldpetrezselyem, koriander zöldje, kapor, zöldhagyma

Elkészítése:
A joghurtot 1:1 arányban felhígítjuk vízzel. Apróra vágjuk a friss uborkát, a főtt tojást, a zöld-fűszereket. Összekeverjük a joghurttal (aki kedveli, tejfölt is tehet hozzá), sózzuk, majd jól összekeverjük.
A levest hidegen tálaljuk, a jobb hatás kedvéért beletéve néhány kocka jeget.

 
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - A JOGHURTLEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.