Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


KÁPOSZTALEVESEK 1

2021.07.06

A fejes káposzta vagy édes káposzta (Brassica oleracea convar. capitata var. alba) a vadkáposzta - Brassica oleracea - egy termesztett változata. Szinte egész évben fogyasztható.
A káposzta több mint 4000 éve áll termesztésben.
C-vitamin-tartalma 40–50 mg/100 g.
A télre eltett savanyított káposzta nyersen fogyasztva szinte a teljes C-vitamin-tartalmát megőrzi, miként a B1- és B2-vitamint is, ezért nagyon fontos vitaminforrásunk.
Az első évben növeszti az ehető fejet,
- a másodikban (ha nem takarították be) pedig a becőtermést a magokkal, amikről szaporítható.

 

Fajták
A tenyészidő hossza szerint négy típusát különböztetjük meg:
- a rövid tenyészidejű (55–70 nap) fajtákat korai, friss fogyasztásra termesztik;
- a közepes tenyészidejű (70–120 nap) nyári fajtákat szintén friss fogyasztásra termesztik;
- az őszi és téli fajtákat ipari feldolgozásra és téli tárolásra;
- az áttelelő fajtákat ősszel ültetik ki és tavasszal takarítják be.
A káposztatermelés hagyományait bemutató egyik legnagyobb magyarországi rendezvény a Demecseri Káposztás Napok (szeptember 26-28).

Termesztése
- A hideget jól tűri, de a −4 °C alatti hőmérsékletet csak az úgynevezett áttelelő fajták viselik el. Az árnyékot, félárnyékot nem tűri. A hibrid fajtákat öntözni kell. Nagy termést csak tápanyagdús talajon hoz.
- A káposzta jól megművelt földet, sok nedvességet kedvelő növény. Magját tavasszal melegágyba vetik, majd a palántákat nedves, tápanyaggal dúsított talajba ültetik. Az első nyáron fejlődik ki a gyökér és a leveles szár (a káposztafej). A levelek rövid, vaskos szárból erednek, amelyet torzsának nevezünk. A levelek és a torzsa sok tápanyagot raktároznak. Ha nem takarítják be, a második nyáron hosszú szárat hajt (kétéves növény), amelyen virágok, a virágokból száraz - éretten kétfelé nyíló - becőtermés, s benne a magok fejlődnek.

 

Felhasználása
- Egész évben tárolható, felhasználható, finom és változatos ételek készíthetők belőle.
- Nyersen, főzve, tartósítva, savanyítva egyaránt ízletes.
- Enyhe zamatával és ropogós állagával egyike a legfinomabb zöldségeknek. A korai káposztafejeknek fényes és szorosan tapadó leveleik vannak.
- A gyalult káposztából sóval és fűszerekkel - tormával, babérlevéllel, kaporral - érlelik a savanyú káposztát. Az érlelés alatt a káposzta bő levet ereszt, cukortartalma tejsavvá alakul át, ez adja jellegzetes ízét.
- Saját levében hónapokig is eláll a hűtőszekrényben.
- Nagyon magas a C-vitamin tartalma.

Káposzta (nyers) - Tápanyagtartalom 100 g-ban

Fontosabb kártevői és betegségei
Kártevői
- tavaszi káposztalégy,
- keresztesvirágúak földibolhája,
- káposzta levéltetű,
- káposztalepke,
- káposztapoloska,
- dohánytripsz,
- káposztamoly

 

 

 

Betegségei
- káposzta fuzáriumos sárgasága,
- káposzta xantomonászos feketeerűsége,
- káposztaperonoszpóra,
- káposzta plazmodiofórás gyökérgolyvája,
- káposzta botritiszes betegsége,
- káposzta szklerotíniás betegsége

Források
- MEK - Fejeskáposzta
- Agroline - Káposztafélék növényvédelme
- Tankönyvtár - Fejeskáposzta
- WikiSzótár - Fejeskáposzta
- Gasztroabc - Fejeskáposzta

További információk
- Káposztás ételek

 

wikipedia

 

 

ANGOL KÁPOSZTALEVES FÜSTÖLT HÚSSAL
Elkészítése:
Egy kis fej, apróra vágott vöröshagymát kevés vajon megpirítunk. Föleresztjük 1,5 liter vízzel és 3040 deka füstölt húst téve bele, 1,5 óráig lassan főzzük. Ez alatt metéltre vágunk 1 kis fej - kb. l/2 kiló - káposztát, 2 kis sárgarépát, fél fej zellert és fél vörösrépát. Mikor a füstölt hús puhára főtt, kivesszük a fazékból, átszűrt levében puhára főzzük a fenti zöldségeket.
Ha ezek is puhák, ráöntjük az időközben szintén metéltre vágott füstölt húsra és így tálaljuk.

BABOS KÁPOSZTALEVES
Hozzávalók:
20 dkg száraz fehérbab, 2 evőkanál olaj, 1 fej vöröshagyma,1 kiskanál pirospaprika, só, 2-3 db babérlevél, 30 dkg savanyú káposzta, 2 gerezd fokhagyma
A tálaláshoz:
1 dl tejföl

Elkészítése:
A babot egy éjszakára beáztatjuk. A felforrósított olajon üvegesre pirítjuk az apróra vágott vöröshagymát és az összezúzott fokhagymát.
Pirospaprikával meghintjük, majd egy liter vízzel felöntjük. Hozzáadjuk a babot, és sóval, babérlevéllel ízesítve félpuhára főzzük. Ekkor beletesszük az összevágott savanyú káposztát, és készre pároljuk. Tejföllel megöntözve forrón tálaljuk.
Aki gazdagabban szeretné adni, 10-15 dkg karikára vágott füstölt kolbászt vagy virslit is főzhet bele.

BURGONYÁS KÁPOSZTALEVES
(SCSÍ)
Hozzávalók 4-5 személyre:
50 dkg burgonya, 50 dkg gyenge fejes káposzta, 20 dkg paradicsom, 50 dkg hús, 4-5 szál sárgarépa, egy darabka petrezselyemgyökér, 1 fej vöröshagyma, kapor és zöldpetrezselyem, só ízlés szerint

Elkészítése:
A húst hideg vízben feltesszük főni. Forrástól számítva takaréklángon még másfél-két órát főzzük. A leveshez hozzáadjuk a megtisztított és felvágott sárgarépát, petrezselyemgyökeret, hagymát és a csíkokra vágott káposztát. Végül hozzáadjuk a megtisztított burgonyát, megsózzuk, és puhára főzzük. Tálalás előtt a kész levesbe szeletekre vágott paradicsomot teszünk.
Minden tányérba jusson torzsa.

BURGONYÁS KÁPOSZTALEVES
Hozzávalók:
1/2 kg savanyú káposzta, '/z kg burgonya, 1/2 liter aludttej, 3 dkg liszt, 5 dkg füstölt szalonna, víz, só

Elkészítése:
A káposztát vízben feltesszük főni. Amikor majdnem puha, hozzáadjuk a karikára vágott burgonyát, és készre főzzük. Az aludttejet simára keverjük a liszttel, a leveshez öntjük, és összeforraljuk.
Tálaláskor beletesszük a kockára vágott, kisütött szalonnát.

CSOMBOROS KÁPOSZTALEVES HIDEGEN
Hozzávalók:
60-70 dkg sovány füstölt hús (ebből a levesbe csak 8-10 dekát használunk), fél fej édes káposzta (60 dkg), 1 kisebb vöröshagyma, 1 ág friss (1 mokkáskanál szárított) csombor, vagy szurokfű, 2 dl joghurt, fél citrom leve, 1 mokkáskanál ecet

Elkészítése:
A füstölt húst megfőzzük, lecsöpögtetve kihűtjük, levét azonban megőrizzük. A káposztát - miután kitorzsáztuk - vékony csíkokra metéljük. A hagymát megtisztítjuk, félbe hasítjuk, vékonyan fölszeleteljük, és a káposztával együtt lábosba szórjuk.
A füstölt levet zsírtalanítjuk - hidegen a legkönnyebb, mert a tetején kicsapódik -, majd annyit öntünk a zöldségekre, amennyi ujjnyira ellepi. Finomra aprított friss, vagy szárított, morzsolt csomborral fűszerezzük, és szinte teljesen puhára főzzük.
A káposzta felét szűrőlapáttal kiemeljük, és a tálaláshoz félretesszük. A többit a levével meg a joghurttal együtt turmixoljuk és átszűrjük.
A citromlével és az ecettel pikánsra ízesítjük, ha kell, utána sózzuk, a káposztametéltet beleszórjuk, 2-3 hajszálvékony szelet füstölt hússal ékesítve (a maradékot másra használjuk el), jól behűtve tálaljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - KÁPOSZTALEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta