Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


KÁPOSZTALEVESEK 11

2019.06.24

LEVESEK LEXIKONJA

KÁPOSZTALEVES SAVANYÚ KÁPOSZTÁBÓL
Elkészítése:
A káposztát kb. háromszoros mennyiségű vízben felrakod főni.
Beleraksz egy fej finomra vágott hagymát, egy darabka vékonyra karikázott kolbászt, ha van kb. félliternyi sonkalét.
Puhára főzöd, belekeversz fél liter sovány tejfölt, ha felfőtt, egy híg pirospaprikás rántással kissé besűríted. Ízlés szerint sózod.
Ha csípős paprikát raksz a rántásba, csak javít az ízén, kellemesen csípős lesz.
Ámbár főzhetsz bele enyhén csípős kolbászt is.

KÁPOSZTA, VAGY KORHELY LEVES
Elkészítése:
Vegyünk jó savanyított hordós káposztát, azaz inkább káposzta levét, kevés vagdalt káposztával s főzzünk bele disznóhúst, bordás részét, frisset, vagy füstöltet, szalonnát, s ha mindez puha, készítsünk rántást hagyma és paprikával, öntsük fel a káposztalével és hússal és hagyjuk mindezzel még jól elfőni.
Jó tejfelt teszünk bele két-három kanállal, darabokra vágott megfőtt füstölt kolbászt, vagy virslit s tálalás előtt beleütünk még tojást, minden személyre egy tojást számítva.
Egyszer-kétszer forrni hagyjuk a levessel, azután betálaljuk.

KÍNAI KÁPOSZTALEVES
Ezt az ételt lehet tálalni levesként és főételként is.
Hozzávalók:
40 dkg sertéshús, 1 db rák vagy 10 dkg fehér rák konzerv, 2,5 dkg üvegtészta (10 percig áztatva majd megszárítva) 2,2 liter alaplé, 15 db szárított rák (10 percig áztatva, majd megszárítva).. 4 db szárított kagyló (20 percig áztatva, majd leszárítva és felvágva), 4 db szeletelt gyömbérgyökér, 3-4 db újhagyma apró szeletekre vágva, 40 dkg kínai keserű káposzta apróra vágva. 20 dkg marhahús (felszeletelve). 2 evőkanál száraz sherry, 2 kávéskanál só, nagy csipet paprika

Elkészítése:
Főzzük a sertéshúst alaplében 30 percig, majd szűrjük le, hűtsük ki és vágjuk apró szeletekre.
Ha egész rákot használunk, nyissuk ki az ollóját és vegyük ki a lágy részét.
Vágjuk 6 db-ra.
A tésztát vágjuk 10 cm-es csíkokra.
Tegyük a rákot egy nagy serpenyőbe a kagylóval, a gyömbérrel és az újhagymával együtt és forraljuk fel, majd vegyük ki.
Kevés olajon süssük a káposztát, a sertéshúst és a rákot, majd takarjuk le és pároljuk 20 percig, azután tegyük bele a marhahúst, a tésztát, a sherryt, a sót és a paprikát.
Lassú tűzön süssük, amíg a hús meg nem pirul.
Melegen tálaljuk, körítésként szójaszósszal.

KÍNAI KÁPOSZTALEVES ÜVEGTÉSZTÁVAL
Hozzávalók:
2 evőkanál olaj, 1,25 kg káposzta, 3 cm-es csíkokra vágva, 6 db gomba, feldarabolva (ha szárított, előtte vízben kell áztatni), 225 g sertéshús kockára vágva. 1-2 evőkanál garnélarák (konzerv), 1 l tyúkhúsleves, 1 teáskanál só, 100 g üvegtészta, 1 evőkanál szójaszósz, 1-2 evőkanál vörösbor ecet, 2 szál tavaszi hagyma, 2 cm-es darabokra vágva, 1-2 teáskanál szezámmag olaj, őrölt fekete bors

Elkészítése:
A felforrósított olajba tesszük a káposztát, gombát, sertéshúst és a garnélarákot.
Kb. 3 percig, nagy lángon sütjük, majd felengedjük a húslevessel, ekkor adjuk hozzá a sót is.
Együtt felforraljuk, és kis lángon 5 percig főzzük.
Hozzáadjuk a tésztát és a szójaszószt. Újra felforraljuk, majd takarékon 20 percig főzzük.
Ecet, hagyma és szezámmag olaj hozzáadása után még 2-3 percig főzzük.
Melegen tálaljuk, tálalás előtt feketeborssal ízesítjük.

KLASSZIKUS KORHELYLEVES
Elkészítése:
Savanyú káposzta leszűrt levét felforraljuk (ha túl savanyú, kevés vízzel hígítjuk).
Vékony barna rántást készítünk, pirospaprikával színezzük, és apróra vágott vöröshagymával (nem pirított) ízesítjük.
Felöntjük a káposzta levével, hozzáteszünk fél kiló savanyú káposztát, 30 dkg karikára vágott füstölt, puha kolbászt, sózzuk, borsozzuk, összeforraljuk.
Tálaláskor tejföllel ízesítjük.

KOLBÁSZOS KÁPOSZTALEVES 01.
Hozzávalók:
40 dkg savanyú káposzta, 2-3 dl savanyú-káposztalé, 15 dkg kolbász vagy debreceni (esetleg virsli), 2 dl tejföl, 3 evőkanál olaj, 2 evőkanál liszt, 1 kis fej vöröshagyma, 1 csapott evőkanál só, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, 1 babérlevél, 1 mokkáskanál szárított csombor (borsikafű), 1-1 késhegynyi őrölt koriander és mustármag

Elkészítése:
A savanyú káposztát (csak ha túl savanyú) kimosom, majd apróra vágom.
A kolbász bőrét lehúzom, és a kolbászt felkarikázom.
A nagyon finomra vágott vöröshagymát a felhevített olajon sárgára fonnyasztom, majd rádobom az apró káposztát, és állandó keverés közben megpirítom.
Ezután ráhintem a lisztet, és együtt pirítom tovább néhány percig.
A tűzről lehúzva belekeverem a pirospaprikát.
Ráöntök 3 dl vizet, és gyorsan simára, csomómentesre keverem. Ezután a tűzre visszatéve még ráöntök 7 dl vizet, felforralom, és pár percig főzöm. Beleteszem a kolbászkarikákat, és beleszórom az összes fűszert. Fedő alatt, kis lángon főzöm. Ha a káposzta megpuhult, akkor a levesből kiveszek egy kis merőkanálnyit, amit a tejföllel simára keverek, és visszaöntve ismét felforralom.
Ezután annyi káposztalével öntöm fel, amennyitől kellemesen savanykás (de nem savanyú) lesz.
(Ha nincs káposztalé, kevés citrommal vagy ecettel ízesítem a levest.)
Egy csipet cukor biztosan jót fog tenni az ízének.
Ugyanez a leves elkészíthető kapros változatban is, akkor viszont nem teszek bele csombort, koriandert és mustármagot, hanem csak egy jó nagy csokor friss zöld kaprot.
Az említett fűszerek elnyomnák a kapor friss aromáját.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK A NAGYVILÁGBÓL - KÁPOSZTALEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.