Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


KÁPOSZTALEVESEK 12.

2019.12.05

LEVESEK LEXIKONJA

KOLBÁSZOS KÁPOSZTALEVES 02.
Hozzávalók:
40 dkg savanyú káposzta, 25 dkg vegyes leveszöldség, 1 kis szál füstölt kolbász, 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál liszt, 2 dl tejföl, 1 kis fej vöröshagyma, 1 babérlevél, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, csipetnyi cukor, ízlés szerint törött bors és só

Elkészítése:
A savanyú káposzta levét leszűrjük, és félretesszük.
A káposztát nagyon apróra vágjuk, a zöldséget tisztítás után vékonyka csíkokra aprítjuk.
A vöröshagymát finomra metéljük, majd a felforrósított olajon üvegesre fonnyasztjuk, a tűzről lehúzzuk, és rászórjuk a paprikát.
Gyorsan összekeverjük, és azonnal ráöntünk 2-3 evőkanál vizet.
Ezután a tűzre visszatesszük, és rádobjuk a zöldséget.
Párpercnyi pirítás után hozzáadjuk a káposztát, és együtt pirítjuk további 5 percig, közben folyamatosan kevergetjük, hogy ne éghessen le az alja. Kétliternyi vizet ráöntünk, és felforraljuk. Közben a kolbászt meleg vízben megmossuk, így könnyen lehúzhatjuk a bőrét. Karikákra vágjuk, és hozzátesszük a forrásban lévő leveshez.
Beletesszük a babérlevelet is.
A levest csak akkor sózzuk meg, ha a kolbász legalább 5 percet főtt.
(A füstölt kolbász sós, vigyázzunk, nehogy elsózzuk!)
Meg is borsozzuk, majd addig főzzük, amíg a zöldség is, meg a káposzta is megpuhul. A lisztet fél dl vízzel és a tejföllel simára keverjük, ezután a forrásban lévő levet behabarjuk vele. Folyamatosan kevergetve, 5 percig forraljuk.
Megkóstoljuk, majd a félretett savanyúkáposzta-lével és csipetnyi cukorral pikánsra ízesítjük.
(Ha a káposzta nagyon savanyú, szűrőben, hideg víz alatt mossák át. )

KOLBÁSZOS KÁPOSZTALEVES 03.
Hozzávalók:
3 evőkanál olaj, 2 nagy fej vöröshagyma, 2 csípős hegyes paprika, 2 marhahúsleves-kocka, 40 dkg káposzta, 3 sárgarépa, 2 szem burgonya, 20 dkg zöldborsó, 50 dkg füstölt kolbász, 2 csokor friss kakukkfű, só, frissen őrölt fekete bors

Elkészítése:
A finomra vágott hagymát és a felszeletelt hegyes paprikát olajon megpároljuk, beletesszük a vékonyra vágott káposztát, a karikára vágott répát, a felkockázott krumplit és az apróra vágott kakukkfüvet.
Felöntjük a húslevessel, és 20 percig főzzük. Hozzáadjuk a borsót, a kolbászt, fűszerezzük, és még 10 percig főzzük.
Friss kenyérrel kínáljuk.

KOLOZSVÁRI GULYÁS
Ez az étel kicsit hosszadalmasan készül, de mindenképp megéri a fáradtságot, mert nagyon laktató, és önmagában is elég, nem kell hozzá még második féle is.
Olyankor fogjatok bele, amikor huzamosabb ideig otthon vagytok, akár hétvége, vagy egy délelőtt. Ha pedig nagyobb adagot készítenétek belőle, az jó másnap is, és akkor már nincs is a főzéssel semmi dolog, csak a mosogatás.

Hozzávalók:
40 dkg marhalábszár, 15 dkg vöröshagyma, 5 dkg sertészsír, 60 dkg burgonya, 40 dkg fejeskáposzta, fűszerpaprika, fokhagyma, köménymag, só, lecsó vagy friss zöldpaprika, paradicsom, fél csomó petrezselyemzöld

Elkészítése:
A marhahúst megmosom, kis kockákra aprítom.
A vöröshagymát finomra vágom, és a zsírban üvegesre párolom.
Közben a burgonyát megtisztítom, a húshoz hasonló nagyságú kockákra, a káposztát pedig cikkekre vágom.
A megpárolt vöröshagymához hozzáadom a fűszerpaprikát, gyorsan összekeverem, kevés vizet öntök rá.
Ezután hozzáteszem a húst, 1-2 gerezd fokhagymát (aki szereti, szét is nyomhatja), késhegynyi köménymagot.
Sóval, esetleg vegetával ízesítem, lecsót, vagy friss paprikát-paradicsomot adok hozzá.
Párpercnyi pirítás után fél liter vízzel majdnem puhára párolom.
Ezután beleteszem a burgonyát, a káposztát, és készre főzöm. Ha szükséges, még utána sózok.
Tálaláskor felszeletelt zöldpaprikát, paradicsomot és finomra vágott petrezselyemzöldet szórok a tetejére.

KORHELY KÁPOSZTALEVES
Hozzávalók:
fél kiló darált sertéshús, 1-1 szál sárgarépa és gyökér, 1 kis fej zeller, 2 vöröshagyma, 2 tojás, fél szikkadt zsömle, csokor petrezselyem, lestyánlevél, 1 liter savanyúkáposzta-lé, zsír, só, bors

Elkészítése:
Az egyik aprított hagymát zsírban üvegesre pároljuk, összekeverjük a hússal, a beáztatott és kifacsart zsömlével, a két tojással és sózzuk, borsozzuk.
A petrezselymet apróra vágjuk, és szintén belekeverjük.
A másik hagymát a hasábokra vágott zöldséggel együtt hideg vízben föltesszük főni.
Hozzáöntjük a káposztalét, és felfőzzük.
Vizes kézzel apró gombócokat formálunk a húsból, és a levesbe tesszük őket.
Meghintjük lestyánnal, és puhára főzzük.

KORHELYLEVES 01.
Hozzávalók:
25 dkg kicsontozott nyers füstölt hús, 20 dkg füstölt kolbász, 30 dkg savanyú káposzta, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 dl tejföl, 2 evőkanál olaj, 1 púpozott teáskanál liszt, 1-1,5 dl savanyúkáposzta-lé, 1 evőkanál piros fűszerpaprika, 1 mokkáskanál szárított csombor (borsikafű), ízlés szerint só és törött fekete bors

Elkészítése:
Az előző nap hideg vízbe áztatott füstölt húst másnap 1 liter tiszta vízbe teszem, és nagyon lassú forralással majdnem puhára főzöm.
Közben a kolbászt bőrétől megfosztva felkarikázom.
A megtisztított és finomra vágott vöröshagymát a forró olajon megfonnyasztom, majd a tűzről lehúzva belekeverem a pirospaprikát.
Két evőkanál vizet ráöntök, a tűzre visszateszem, és belerakom a közben apróra vagdosott savanyú káposztát.
Párpercnyi pirítás után felöntöm 5 dl vízzel.
Beleszórom az összes fűszert és puhára főzöm. Ha a hús is megfőtt, levéből kiveszem, és jó éles késsel kis kockákra vágom.
A levébe visszatéve összekeverem a káposztával és annak levével.
A tejfölben simára keverem a lisztet, majd behabarom vele a forrásban lévő ételt.
Állandóan kevergetve, felforralom, végül beleteszem a kolbászkarikákat, és együtt forralom még 5 percig.
Ezután a savanyúkáposztalével kellemesen savanykásra ízesítem, és jó forrón tálalom.

KORHELYLEVES 02.
Hozzávalók:
30 dkg savanyú káposzta, 1 közepes fej vöröshagyma, kis olaj, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, 20 dkg szafaládé, krinolin vagy lecsókolbász

Elkészítése:
A savanyú káposztát vízzel 5-6 decire felöntve feltesszük főni.
Közben apróra vágott hagymát olajon megdinszteljük, télen Piros Aranyat, nyáron paprikát, paradicsomot adunk hozzá.
Együtt pároljuk, majd beletesszük a káposztába.
Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a karikára vágott virslit vagy szafaládét, esetleg füstölt kolbászt és jól összefőzzük.
Végül belekeverjük a tejföl.
Nemcsak másnaposoknak.

KORHELYLEVES 03.
Hozzávalók:
50 dkg savanyú káposzta, 20 dkg füstölt tarja, 10 dkg szalonna, 1 fej vöröshagyma, 2 dl vörösbor, 4 pár virsli, só, pirospaprika, egész bors, babérlevél, 2 dl tejföl, 1 evőkanál liszt

Elkészítése:
A szalonnát kockákra vágjuk, kiolvasztjuk, és megpirítjuk rajta az apróra vágott vöröshagymát.
Hozzáadjuk a kockára vágott füstölt tarját.
A tűzről levéve elkeverjük benne a pirospaprikát, felöntjük a vörösborral, és hozzáadjuk a fűszereket.
Visszatesszük a tízre, beletesszük a kimosott káposztát, és felengedjük annyi vízzel, hogy jól ellepje.
Kb. egy-másfél óráig főzzük, ha szükséges, utánízesítjük.
A virslit karikára vágjuk, és hozzáadjuk a leveshez.
Tejfölös habarást készítünk, belekeverjük a levesbe, és jól átforraljuk.

KORHELYLEVES 04.
Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg savanyú káposzta, 15 dkg füstölt kolbász, 1 evőkanál zsír, 2 evőkanál liszt, 1 teáskanál pirospaprika, 4 tojás, 2 dl tejföl

Elkészítése:
A savanyított (hordós) káposztát a karikákra vágott füstölt kolbásszal együtt feltesszük főni.
Ha kész, a zsírból és a lisztből zsemleszínű, vékony rántást készítünk, szegedi pirospaprikát teszünk bele, kevés hideg vízzel feleresztjük, és a rántást a káposzta közé öntjük.
Tálalás előtt pár perccel minden személyre egy egész tojást ütünk a levesbe, ezzel már nem főzzük sokáig, nehogy túl keményre főjön a tojás.
Tálaláskor bőven megtejfölözzük.

KORHELYLEVES 05.
Elkészítése:
Egy fazékba teszünk egy jó marék savanyú káposztát, melyre kevés káposztalevelet öntünk.
Teszünk bele karikára vágott kolbászt, sót, egy liter vizet. Ha a káposzta elég puha, készítsünk szép rántást, tegyünk bele apróra vágott vereshagymát, kevés paprikát, eresszük föl a káposztalével. Ha jól összeforrt, föltálaljuk.
Ha tejfölt teszünk bele tálalás előtt, javítjuk az izét.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK A NAGYVILÁGBÓL - KÁPOSZTALEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.