Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LEVESEK LEXIKONJA - KÁPOSZTALEVESEK 10

2018.10.03

LEVESEK LEXIKONJA

KÁPOSZTALEVES SAVANYÚ KÁPOSZTÁBÓL
Elkészítése:
A káposztát kb. háromszoros mennyiségű vízben felrakod főni. Beleraksz egy fej finomra vágott hagymát, egy darabka vékonyra karikázott kolbászt, ha van kb. félliternyi sonkalét. Puhára főzöd, belekeversz fél liter sovány tejfölt, ha felfőtt, egy híg pirospaprikás rántással kissé besűríted. Ízlés szerint sózod. Ha csípős paprikát raksz a rántásba, csak javít az ízén, kellemesen csípős lesz. Ámbár főzhetsz bele enyhén csípős kolbászt is.

KÁPOSZTALEVES SAVANYÚ KÁPOSZTÁBÓL
Elkészítése:
A káposztát kb. háromszoros mennyiségű vízben felrakod főni. Beleraksz egy fej finomra vágott hagymát, egy darabka vékonyra karikázott kolbászt, ha van kb. félliternyi sonkalét. Puhára főzöd, belekeversz fél liter sovány tejfölt, ha felfőtt, egy híg pirospaprikás rántással kissé besűríted. Ízlés szerint sózod. Ha csípős paprikát raksz a rántásba, csak javít az ízén, kellemesen csípős lesz.
Ámbár főzhetsz bele enyhén csípős kolbászt is.

KÁPOSZTA, VAGY KORHELY LEVES
Elkészítése:
Vegyünk jó savanyított hordós káposztát, azaz inkább káposzta levét, kevés vagdalt káposztával s főzzünk bele disznóhúst, bordás részét, frisset, vagy füstöltet, szalonnát, s ha mindez puha, készítsünk rántást hagyma és paprikával, öntsük fel a káposztalével és hússal és hagyjuk mindezzel még jól elfőni. Jó tejfelt teszünk bele két-három kanállal, darabokra vágott megfőtt füstölt kolbászt, vagy virslit s tálalás előtt beleütünk még tojást, minden személyre egy tojást számítva.
Egy-kétszer forrni hagyjuk a levessel, azután betálaljuk.

KÁPOSZTÁS KRUMPLILEVES
Hozzávalók:
40 dkg burgonya, 25 dkg savanyú káposzta, 15 dkg puha, füstölt kolbász, 1 kis fej vöröshagyma, 5 dkg füstölt szalonna, 1 csapott evőkanál finomliszt, 1 evőkanál vegeta, ízlés szerint kevés kristálycukor, 1 mokkáskanál csombor (borsikafű), 1 mokkáskanál törött fekete bors, 2 dl tejföl, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, csipetnyi csípőpaprika (vagy paprikakrém, esetleg néhány csípős hegyes paprika-karika)

Elkészítése:
A burgonyát meghámozom, és kis kockákra vágom. A savanyú káposztát is felaprítom. A megtisztított vöröshagymát finomra metélem, a füstölt szalonnát felkockázom. A füstölt kolbászt megmosom, bőrét lehúzom és felkarikázom. A szalonnát kis lángra teszem, és zsírját kiolvasztom, közben kevergetem, hogy egyenletesen "izzadjon". A pörcöt szűrőkanállal kiszedem és félreteszem. A visszamaradt zsíron zsemleszínűre pirítom a lisztet, majd a tűzről félrehúzom és belekeverem a pirospaprikát meg a hagymadarabkákat. Ezután felöntöm három deci hideg vízzel, és folytonos keverés közben felforralom. Ha már sima a hagymás-paprikás rántás, akkor hozzáöntök még öt deci vizet és beleteszem a nyers burgonyakockákat. Beleszórom a vegetát, a borsot, a csombort és a csípős paprikát, majd nagyon kis lángon (hogy ne futhasson ki a leves) puhára főzöm. Csak ezután teszem bele az apró savanyú káposztát és a kolbászkarikákat.
Ha a káposzta is megfőtt, ízlés szerint ízesítem a cukorral, esetleg kevés sóval, végül beleöntöm az egy deci vízzel simára kevert tejfölt.
Az egészet jól összeforralom.
Ez a leves másnapra lesz igazán finom!

Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.