Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SZÉKELYGULYÁSOK, SZÉKELYKÁPOSZTÁK 2

2019.08.05

LEVESEK LEXIKONJA

ERDÉLYI SZÉKELY-GULYÁS
Elkészítése:
Egy nagyobb lábasba tegyünk egy tojásnyi zsírt, a zsírba egy fej apróra vágott vereshagymát és egy bádog-kanál paprikát.
Ha ezek már jól felmelegedtek, tegyünk bele falatokba vágott másfél kiló kövérrel vegyes, friss sertés húst; kevéssé sózzuk meg, fedjük be és pároljuk kevés vízzel töltögetve, fél óráig.
Akkor tegyünk a hús közé hat tele fakanál savanyú káposztát, keverjük jól össze a hússal, főzzük tovább még fél óráig; akkor tegyünk bele négy deci jó édes tejfelt, főzzük a tejfellel is 5 percig; akkor tálalhatjuk mély tálban.

HAJDÚKÁPOSZTA
Elkészítése:
Egy kis fej vöröshagymát közepesre metélve zsírban megpirítunk, színes paprikázzuk, és beleteszünk egy-másfél kiló, levétől alaposan kifacsart, tapodott káposztát.
Körülbelül fél órát fedő alatt pároljuk.
Ez alatt fél kiló füstölt húst vagy kolbászt összedarabolunk, és pörkölt módján elkészítjük.
A káposztához keverjük, és még egy keveset együtt is főzzük, amíg a leve teljesen elfő.

IGAZI SZÉKELYGULYÁS
Elkészítése:
Marhahúsból, melynek tovább kell főni, disznó- és borjúhúsból paprikával és sok vöröshagymával jó gulyást készítünk.
Savanyú káposztát főzeléknek jól elkészítünk, ha megpuhult, a gulyással összekeverjük, még Kotányi paprikát, paradicsomot s tejfölt teszünk reá és föltaláljuk.

KÁPOSZTAGULYÁS
Hozzávalók:
15 dkg császárszalonna, 2 evőkanál olaj, 1 nagyobb vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál köménymag, 1 csapott evőkanál pirospaprika, 1 kiskanál só, fél kiskanál darált cseresznyepaprika, 1 húsleveskocka, 50 dkg savanyú káposzta, 50 dkg burgonya, 1-2 dl tejföl

Elkészítése:
A császárszalonnát egy centis kockákra vágjuk és az olajon kevergetve, kissé megpirítjuk, 2-3 perc elteltével a lehéjazott, fölaprított vöröshagymát, majd 1-2 perc múltán a zúzott fokhagymát és a köménymagot is hozzáadjuk.
A pirospaprikával megszórjuk, elkeverjük, majd azonnal nehogy a paprika megégjen, 1,5 liter vízzel fölöntjük.
Megsózzuk, a cseresznyepaprikával ízesítjük, a leveskockát belemorzsoljuk.
A savanyú káposztát néhány vágással fölaprítjuk, a levesbe szórjuk.
Ha újra forr, kis lángra állítjuk, kb. 25 percig főzzük.
Ez alatt a burgonyát megtisztítjuk, akkora kockákra vágjuk, mint a gulyásleveshez szokás, és a félpuha káposztához adjuk. Lefödve, úgy 25 perc alatt készre főzzük.
Tálaláskor a tejfölt külön kínáljuk hozzá.

KÁPOSZTÁS GULYÁS
Elkészítése:
Zsírban megfonnyasztunk 1 fej finomra vágott vöröshagymát.
Meghintjük pirospaprikával, hozzáadunk 60 dkg kockákra vágott marhalábszár húst.
Sóval, 1 gerezd fokhagymával, köménymaggal ízesítjük, felengedjük vízzel, és majdnem puhára pároljuk a húst.
Ekkor hozzáadunk 25 dkg egyszer átmosott savanyú káposztát és felengedjük annyi vízzel, hogy az ellepje.
Az egészet puhára főzzük, és tálalás előtt tejfölözzük.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - SZÉKELYGULYÁSOK, SZÉKELYKÁPOSZTÁK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.