Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


KARALÁBÉLEVESEK 5.

2019.04.09

LEVESEK LEXIKONJA

KARALÁBÉLEVES VILMA NÉNI MÓDRA
Elkészítése:
Éppen úgy készítjük, mint a zöldborsólevest, személyenként 5 dkg karalábét és 1 dkg rizst vagy tarhonyát számítunk. Ha puhára főtt, egy tojássárgáját elkeverünk, felhígítjuk 2 dl tejjel, ráöntjük a levesre és levesszük.

KARALÁBÉPÜRÉ-LEVES
Elkészítése:
Készítését lásd "Karalábélevesek" 2. számát [10]. A különbség az, hogy tálalás előtt áttörjük vagy turmixoljuk.

RÉSZEGES KARALÁBÉLEVES
Hozzávalók:
4 zsenge tavaszi karalábé, 1 közepes fej hagyma, 1-1 szál borsmenta és bazsalikom, 15-20 zsályalevél, 5 dl félszáraz vörösbor, 100 g füstölt szalonna, 1 l húsleves (kockából), 100 g rizs, só, bors, 1 kis csokor petrezselyem, 50 g reszelt sajt

Elkészítése:
Előző este megtisztítjuk a karalábét, apróra felkockázzuk, egy mély porcelán- vagy üvegtálba tesszük. A hagymát meghámozzuk, az illatos füveket megmossuk, leveleiket lecsipkedjük, a hagymával együtt finomra vágjuk, a karalábéhoz adjuk, ráöntjük a bort, lefedjük, és a hűtőszekrénybe tesszük. Másnap megdaráljuk, vagy egészen apró kockákra vágjuk, a szalonnát, zsírjára pirítjuk, hozzáadjuk a "pácolt" karalábét levével együtt, feleresztjük a húslevessel, és fedő alatt, mérsékelt tűzön félpuhára főzzük. A rizst megmossuk, a leveshez adjuk, sózzuk, borsozzuk, és gyakran megkevergetve puhára főzzük (a rizsnek nem szabad szétfőnie).
A tűzről levéve fedő alatt 5 percig pihentetjük. Forrón tálaljuk, a tetejét meghintjük finomra vágott petrezselyemmel, és külön tálkában kínáljuk hozzá a reszelt sajtot.
Változat: 1-2 evőkanál tejföllel, cukor nélkül felvert tejszínhabbal "finomítva" is tálalhatjuk.

TEJFÖLÖS KARALÁBÉLEVES 01.
Hozzávalók:
1 zsenge, nagy karalábé, 2 dl tejföl, 1 kis fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 marhahúsleves-kocka, 1 evőkanál finomliszt, 2 evőkanál olaj, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, kevés só, csipetnyi cukor

Elkészítése:
A karalábét megtisztítjuk, és vékonyka hasábokra vágjuk. A hagymát hámozás után nagyon finomra metéljük, majd fazékba tesszük, és a forró olajon sárgára fonnyasztjuk. A tűzről lehúzva belekeverjük a pirospaprikát, és azonnal ráöntünk 1 evőkanál vizet. Ezután a karalábét is rátesszük. A fazekat visszatoljuk a tűzre, és a karalábét néhány percig pirítjuk, majd felöntjük 8 dl-nyi vízzel, hozzátesszük a leveskockát és felforraljuk. 10 percig főzzük, közben a tejfölt és fél dl vizet a liszttel simára keverjük. A forrásban lévő levesbe öntjük, és kevergetve további öt percig forraljuk. Sóval és a cukorral ízesítjük, végül beleszórjuk a megmosott, lecsöpögtetett és nagyon finomra vágott petrezselyemzöldet. Jól összekeverjük, de már nem forraljuk tovább. Tálaláskor a tetejére külön is pöttyentünk kevés tejfölt. Ha a karalábé már fás, karalábé-krémlevest készíthetünk belőle. Ilyenkor a karalábét reszeljük meg, és a továbbiakban a recept szerint készítsük. A habarás előtt turmixoljuk össze, majd nyomjuk át szitán, hogy a karalábé rostos szálai ne kerüljenek a levesbe.

TEJFÖLÖS KARALÁBÉLEVES 02.
Hozzávalók:
2 fej zsenge karalábé, 2 szál zsenge sárgarépa, 1 tojássárgája, 1 tyúkhúsleves-kocka, 1 evőkanál liszt, 1 dl tejföl, 1 evőkanál olaj, vaj, só, 1 csokor petrezselyem

Elkészítése:
A megtisztított, kis kockára vágott karalábét és a felkarikázott sárgarépát megforrósított vajon megfuttatjuk. Felöntjük 8 dl vízzel és belemorzsoljuk a tyúkhúsleves-kockát. Fedő alatt megfőzzük. Serpenyőben olajat forrósítunk és megpirítjuk a lisztet, majd belekeverjük a felaprított petrezselymet is. Hideg vízzel felöntjük, csomómentesre keverjük. A levest berántjuk, majd belekeverjük a tojássárgájával dúsított tejfölt is.
Aki gazdagabban akarja adni a karalábélevest, főzhet bele apró galuskát is.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - KARALÁBÉLEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.