Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


KARALÁBÉLEVESEK 6.

2019.04.26

LEVESEK LEXIKONJA

TEJSZÍNES KARALÁBÉLEVES 01.
Hozzávalók:
8-10 zsenge, friss, tavaszi karalábé, 5 dkg vaj (vagy margarin), 2 dl tejszín, 1 evőkanál liszt, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 csapott mokkáskanál törött fehér bors, ízlés szerint só, csipetnyi cukor

Elkészítése:
A karalábékat tisztítás után megmosom. Egyforma kis kockákra vagy hasábokra vágom, és a felhevített vajon sóval, borssal, fedő alatt, saját levében párolom néhány percig. Ezután aláöntök 5 dl vizet, és belekeverem a finomra vágott petrezselyemzöld felét. Puhára párolom, végül a liszttel simára kevert tejszínnel behabarom. Jól kiforralom, csipetnyi cukorral erősítem az ízét, és a megmosott, apróra vágott petrezselyemzölddel meghintve tálalom.

TEJSZÍNES KARALÁBÉLEVES 02.
Hozzávalók:
3 közepes fej karalábé, 1 kisebb fej vöröshagyma, 5 dkg vaj, 1,5 dkg liszt, 2 gerezd fokhagyma, 10 dkg zöldborsó (lehet mirelit is), 1 l kész marhahúsleves, 1 csokor petrezselyem zöldje, só, fehér bors, 3 tojás sárgája, 2 dl tejszín

Elkészítése: A vajat felforrósítjuk és az apró kockára vágott hagymát, a liszttel együtt világosra pirítjuk benne. Felöntjük a húslevessel, simára főzzük, majd hozzáadjuk a megtisztított, hasábokra vágott karalábét és lassú tűznél fél puhára főzzük. Ezután beletesszük a zöldborsót, a fokhagymát, a petrezselyem zöldjét, 1-2 zsenge karalábélevelet és néhány percig tovább főzzük. Sóval, borssal ízesítjük, majd a tűzről levéve besűrítjük a tojásos tejszínnel (ezzel már nem forraljuk, nehogy összefusson a tojás sárgája).
Apróra vágott petrezselyemmel meghintve forrón tálaljuk.

TURBOLYÁS KARALÁBÉLEVES
Hozzávalók:
4 zsenge (tavaszi) karalábé, 2-3 szál turbolya, 1 csokor újhagyma, 2 ek olaj, 1 l húsleves (kockából), őrölt szerecsendió, só, bors, 1 dl tejföl, 1 kis csokor petrezselyem

Elkészítése:
A karalábét meghámozzuk, megmossuk, felkockázzuk, 4-5 zsenge karalábélevelet és a turbolyát apróra megvágjuk. A hagymát karikákra vágjuk, az olajon üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a karalábét, a megvágott leveleket, a turbolyát, ízlés szerint sót, borsot, szerecsendiót és mérsékelt tűzön, saját levében, ha kell, még húslevessel pótolva, fedő alatt 15-20 percig pároljuk. Felöntjük a húslevessel, simára keverjük a tejföllel és összeforraljuk. Szükség szerint utána sózzuk, borsozzuk. Tálaláskor meghintjük vágott petrezselyemmel. Apró levestésztával (cérnametélt, eperlevél stb.) dúsíthatjuk.
Forrón kínáljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - KARALÁBÉLEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.