Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


KARALÁBÉLEVESEK 7.

2019.07.15

LEVESEK LEXIKONJA

VÖRÖSBOROS KARALÁBÉLEVES
Hozzávalók:
4 zsenge karalábé, 10 bazsalikomlevél, 10 zsályalevél, 5 dl félszáraz vörösbor, 10 dkg kolozsvári szalonna, 1 fej hagyma, 1 liter húsleves, 10 dkg rizs, 1 csomó petrezselyem, 5 dkg juhsajt, só, bors

Elkészítése:
Előző este a meghámozott karalábékat apróra felkockázzuk, és tálba tesszük.
Felöntjük a vagdalt zöld fűszerekkel elkevert vörösborral, és a hűtőbe tesszük.
Másnap az apró kockákra vágott szalonnát kisütjük, zsírjában megfonnyasztjuk a hagymát. Hozzáadjuk a karalábét a páclével együtt, majd felöntjük a húslevessel.
Fedő alatt, mérsékelt lángon puhára főzzük.
Beleszórjuk a rizst, ízlés szerint fűszerezzük, és gyakran kevergetve készre főzzük.
Ügyeljünk arra, hogy a rizs ne főjön szét!
Lehúzzuk a tűzről, fedő alatt 5 percet pihentetjük.
Tetejét meghintjük vagdalt petrezselyemmel, és azonnal tálaljuk.
A reszelt sajtot külön kínáljuk hozzá.

ZÖLDBORSÓS KARALÁBÉLEVES
Hozzávalók:
2 zsenge karalábé, 1 csomó petrezselyem, 40 dkg zöldborsó, 3 szál újhagyma, 1,2 liter csontleves, 1 evőkanál olaj, 2 tojás, só, bors, 1 piros húsú paprika

Elkészítése:
A hámozott karalábékat apró kockákra vágjuk.
Két zsenge karalábélevél vastag erét kivágjuk, a maradékot vékonyan felcsíkozzuk.
A petrezselymet apróra vagdaljuk.
Az olajban üvegesre pároljuk a finomra vágott hagymát.
Rádobjuk a karalábélevelet, a petrezselyem felét, valamint a karalábét és a zöldborsót.
Élénk tűzön 1-2 percet pirítjuk, majd felöntjük a csontlevessel.
Fedő alatt, mérsékelt lángon puhára főzzük.
A kemény tojások sárgáit villával összetörjük, a fehérjét apróra vagdaljuk.
A fehérjét összekeverjük a maradék petrezselyemmel, és a levesbe öntjük.
Tálaláskor megszórjuk a tojássárgájával, és a kockára vágott piros paprika húsával.

ZSENGE KARALÁBÉLEVES CSIRKEMÁJJAL
Hozzávalók:
40 dkg karalábé, 5 dkg vaj, 12 dkg csirkemáj, 4 dkg liszt, 1 dl tejszín, 1 evőkanál ételízesítő, 1 db tojás, fél csokor petrezselyemzöld, só, cukor, őrölt bors

Elkészítése:
A megtisztított karalábét szép, egyforma kockákra vágjuk.
Vajon kevés cukorral, őrölt borssal, ételízesítővel fűszerezve, roppanósra pároljuk.
Liszttel megszórjuk, kicsit hevítjük még, majd felöntjük vízzel és puhára főzzük.
A tojásból liszttel, csipet sóval csurgatott tésztát készítünk, és a levesbe szaggatjuk.
Ezután hozzáadjuk a csirkemáj darabokat is, és még három percig főzzük.
A végén a tejszínt és az apóra vágott petrezselyem zöldet is hozzátéve már tálalhatjuk is.
Elkészítési idő: 60 perc

Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - KARALÁBÉLEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.