Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LEVESEK LEXIKONJA - KARALÁBÉLEVESEK 2.

2018.10.08

LEVESEK LEXIKONJA

KARALÁBÉLEVES 03.
Hozzávalók:
2-3 zsenge karalábé, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 dl tejszín, 1 dl tejföl, 1 evőkanál olaj, 1 evőkanál liszt, 1 csapott evőkanál só, 1 teáskanál cukor, 1 mokkáskanál őrölt fehér bors

Elkészítése:
A karalábét vékonyan meghámozom és megtisztítom az esetleges fás részeitől. 0,5 cm-es lapokat vágok belőle, majd a lapokat csíkokká, a csíkokat pedig kis kockákká aprítom. A felhevített olajon megpirítom, közben állandóan kevergetem. Rászórom a finomra metélt petrezselyemzöld felét, és a liszttel meghintem. Együtt pirítom tovább 1-2 percig, majd ráöntök (apránként) 1 l vizet. Megsózom, megborsozom és felforralom. Addig főzöm, amíg a karalábé megpuhul.
A lisztet a tejszínnel és a tejföllel simára keverem, ezután beleöntöm a forrásban lévő levesbe.
Jól felforralom, végül rászórom a megmaradt petrezselyemzöldet, és a cukorral ízesítem.

KARALÁBÉLEVES 04.
Elkészítése:
Egy nagy karalábét vékony hasábokra vágunk. Az apróra vágott hagymát megfonnyasztjuk a forró olajon, majd belekeverjük a pirospaprikát. Ezután rátesszük a karalábét, felöntjük kb. 8 dl vízzel. Hozzáteszünk egy leveskockát, majd felrakjuk főni. 2 dl tejfölben elkeverünk egy kanál lisztet, majd a forrásban levő levesbe öntjük. Sóval, cukorral ízesítjük, majd beleszórjuk a petrezselymet.

KARALÁBÉLEVES 05.
Elkészítése:
A kis kockákra vágott tisztított karalábét zsíron, kevés kristálycukorral megpároljuk. Vigyázzunk, hogy a cukor ne karamellizálódjon. Felöntjük csontlével vagy hideg vízzel. Petrezselymes világos rántással besűrítjük. Sóval, törött borssal ízesítjük.
Tálalás előtt tejföllel átforrósítjuk.
Betétként vajgaluskát adunk hozzá.

KARALÁBÉLEVES 06.
Elkészítése:
Készíthetjük csak karalábéból, de még jobb, ha új sárgarépával és új zöldborsóval együtt főzzük. 4 db kisebb karalábét 4 db sárgarépát és 30 dkg zöldborsót megtisztítunk. A karalábét és a sárgarépát lehetőleg egyforma nagy kockákra vágjuk. 1 l vízben, 1 zöldségleveskockával puhára főzzük. (Kb. 20 perc.)
Benne főtt petrezselymes galuskával tálaljuk.
Nagyon élvezetes tavaszi leves.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - KARALÁBÉLEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.