Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LEVESEK LEXIKONJA - KARALÁBÉLEVESEK 3.

2018.11.21

LEVESEK LEXIKONJA

KARALÁBÉLEVES 07.
Elkészítése:
15 dkg megtisztított és kockára vágott karalábét zsíron átpirítjuk, 1 dkg liszttel megszórjuk és felengedjük 3 1/2 dl csontlevessel vagy vízzel, megsózzuk és puhára főzzük. Betét aprógaluska.

KARALÁBÉLEVES 08.
Hozzávalók 4-5 személyre:
60 dkg karalábé, 4 dkg zsír, 6 dkg liszt, 1 kisebb csokor petrezselyem, bors, só, 1,5 l csontleves (vagy víz)

Elkészítése:
A meghámozott és kis kockákra aprított karalábét a csontlében (ha nincs, akkor sós vízben) főzd puhára. Közben a zsírral, a liszttel és a petrezselyemmel készíts világos rántást, s azt add a leveshez. Jól forrald össze, s ha még szükséges, sózd, borsozd.
(A karalábélevest olykor belefőzött galuskával kínáljuk.)
Ha a karalábé még zsenge, akkor a főzésnél jobb megoldás az, ha a karalábét a zsiradékon előbb puhára pároljuk, majd megszórjuk liszttel, vágott petrezselyemmel, végül felöntjük a csontlével és ízesítjük, majd jól összeforraljuk.

KARALÁBÉLEVES 09.
Hozzávalók:
2 db karalábé, 1 szál petrezselyemgyökér,1 szem burgonya, 1 fej vöröshagyma, 1 evőkanálnyi zsír, 1 evőkanálnyi liszt, 1 kis gerezd fokhagyma, só, pirospaprika

Elkészítése:
A karalábét meghámozzuk, csíkokra vágjuk. Fás részét sem dobjuk el hanem darabolás nélkül főzzük a levesbe. (nyáron a zsenge leveleket is aprítsuk bele.) Finomra metéljük a megtisztított petrezselyem gyökeret, zöldjét, a fokhagymát, és a vöröshagymát. A karalábét a hozzávalóval zsíron fedő alatt puhára pároljuk, zsírjára pirítjuk. Megszórjuk a liszttel, gyorsan elkeverjük, kevés pirospaprikával színesítjük, liternyi vízzel apránként feleresztjük.
Belereszeljük a burgonyát, s a tejföllel kiforraljuk.

KARALÁBÉLEVES 10.
Elkészítése:
4 adaghoz 30 dkg zsenge karalábét vékony metéltre vágunk. 2 kávéskanálnyi meleg olajon megpirítjuk, de vigyázzunk, hogy szép fehér maradjon. Megszórjuk finomra vágott zöldpetrezselyemmel, megpirítjuk, meghintjük 2 kávéskanálnyi liszttel, megpirítjuk. Folytonos keverés közben hozzáöntünk 1-1,2 l forró vizet vagy csontlevet és puhára főzzük a karalábét. Csontlé helyett a főzővízbe tehetünk 1 db tyúkhúsleves kockát. Tálalhatjuk személyenként 1 evőkanál tejföllel vagy tejszínnel is.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - KARALÁBÉLEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.