Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LEVESEK LEXIKONJA - KARALÁBÉLEVESEK 4

2019.01.22

LEVESEK LEXIKONJA

KARALÁBÉLEVES 11.
Hozzávalók:
2 karalábé, 1 kisebb vöröshagyma, 1 csomó petrezselyemzöld, 2 evőkanál langyos zsír, 2 evőkanál rizs, 2-3 evőkanál tejföl, 1 tojássárgája, 1 evőkanál liszt, só

Elkészítése:
A karalábét megtisztítjuk, apró kockára vágjuk, zsíron megpároljuk kevés reszelt hagymával. Megszórjuk a liszttel és a finomra vágott petrezselyemzölddel, elkeverjük és fölengedjük annyi vízzel vagy csontlével, hogy másfél liter legyen. Megsózzuk. Ha a leves forr, akkor a rizst beleszórjuk, néhányszor megkeverjük, hogy le ne süljön.
Ha a karalábé és a rizs már puha, a tojássárgáját elkeverjük a tejföllel, és lassan rámerjük a levest.

KARALÁBÉLEVES 12.
Hozzávalók:
karalábé, olaj, petrezselyemzöld, pirospaprika

Elkészítése:
A meglangyosított olajon a felaprított karalábét és a petrezselyemzöld egy részét megpároljuk kis sóval. Megszórjuk a pirospaprikával, ízesíthetjük zöldpaprikával, felöntjük vízzel, puhára főzzük. Betéttel, vagy a nélkül tálaljuk. A petrezselyemzöldet tálaláskor adjuk hozzá.
Felhasználjuk a friss nyári karalábé leveleit, és zsenge, apróra vágott levélszárait is. Behabarhatjuk tejfellel, vagy joghurttal.

KARALÁBÉLEVES MÁJGALUSKÁVAL
Hozzávalók:
4 primőr karalábé, 5 dkg vaj, 2 evőkanál liszt, 1 csomag petrezselyem, só, őrölt bors, 10 dkg csirkemáj, 1 tojás, 1 teáskanál majoránna, 1 evőkanál zsemlemorzsa

Elkészítése:
A májat (szív nélkül) ledaráljuk, kevés sóval, borssal, fél csomó finomra vágott petrezselyemmel, majoránnával, tojással, zsemlemorzsával összegyúrjuk. A karalábét meghámozzuk, apró kockákra vágjuk. A karalábét kevés sóval, olvasztott vajjal addig pirítjuk, míg a kioldódott nedvek el nem párolognak. Megszórjuk a liszttel és néhány másodpercig együtt pirítjuk, majd a maradék vágott petrezselymet hozzáadjuk és felengedjük egy liter vízzel. Ha a karalábé megpuhult, beleszaggatjuk az összegyúrt májgaluskát.
További öt perc forralás után tálaljuk.

KARALÁBÉLEVES HÚSGOMBÓCCAL
Hozzávalók:
4 szép tavaszi karalábé, 1 fej vöröshagyma, 25 dkg darált hús, 10 dkg rizs, zsír, liszt, petrezselyem, csombor, só, bors, 1-2 tojás

Elkészítése:
A karalábét apróra, a levelét laskára vágjuk. Másfél liter vízben puhára főzzük. A húst rizzsel, tojással és vágott petrezselyemmel összegyúrjuk. Sóval, borssal ízesítjük, és lisztes kézzel gombócokat készítünk belőle. Beletesszük a fövő levesbe, csombort szórunk rá, majd világos rántással besűrítjük.
Tálaláskor tejfölt és petrezselymet keverünk bele.

KARALÁBÉLEVES PIRÍTOTT KENYÉRKOCKÁKKAL
Hozzávalók:
5 dkg vaj, 1 vöröshagyma, 2 szál sárgarépa, 2 fej fiatal karalábé, 1,4 dl csirkeleves, csipet szerecsendió, fél kávéskanál só, negyed kávéskanál őrölt bors, 2 szelet száraz barna kenyér, fél dl whiskey

Elkészítése:
A vaj felét olvassza fel, s ebben párolja puhára, a finomra vágott hagymát. Amikor kezd üvegesedni, dobja hozzá a vékonyan szeletelt répát és felkockázott karalábét. Fűszerezze, majd amikor kezd kissé lepirulni (ne féljen attól, hogy leég - viszont kissé karamellizálódik a zöldség), akkor öntse fel a levessel. Fedő alatt forralja, majd gyöngyözve főzze 8-10 percet. A maradék vajon a kis kockákra vágott kenyeret pirítsa zsemleszínűre.
Vegye le a melegről, öntse rá a whiskeyt, és azonnal gyújtsa meg.
Amikor elaludt a láng, a kockákat szórja a levesre és azonnal tálalja.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - KARALÁBÉLEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.