Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


KARFIOLLEVESEK 9.

2019.06.20

LEVESEK LEXIKONJA

PORTUGÁL KARFIOL-KRÉMLEVES
Elkészítése:
A portugál karfiol-krémleveshez - mivel azt akarjuk, hogy a leve is zamatos legyen - hideg vízben tegyük fel főni a megtisztított, rózsáira szedett kb. fél kilónyi karfiolt, mégpedig annyiban, hogy éppen ellepje.
Két húsleveskockával ízesítjük, és lefedve, takaréklángon nagyon puhára főzzük.
Utána langyosra hűtjük, és az egészet turmixoljuk.
A fazékban a tűzre visszarakjuk, és két deci tejszínnel meg annyi vízzel engedjük fel, hogy 1,2 liternyi legyen.
Három deka vajat dobunk bele, csipetnyi reszelt szerecsendióval ízesítjük, és 1-2 percig forraljuk.
Két nagy fej vöröshagymát megtisztítunk, karikákra vágjuk, lisztben megforgatjuk, és bő, forró olajban hirtelen szép pirosra sütjük.
Külön tálkában kínáljuk a leveshez, hogy ki ki a tányérján szórja meg vele levesét.
Hagymakarikák nélkül, hidegen is kínálhatjuk a karfiol-krémlevest, de akkor összevagdalt petrezselyemmel szórjuk meg a tetejét.

TEJFÖLÖS KARFIOLLEVES
Hozzávalók:
40 dkg tisztán mért karfiol, 8 dl csontlé (vagy 2 tyúkhús leveskocka), 2 dl tejföl, 2 evőkanál olaj, 1-1 evőkanál finomliszt és vágott petrezselyemzöld, 1 mokkáskanál piros fűszerpaprika, 1 késhegynyi őrölt borókabogyó (gyógynövényboltban kapható), ízlés szerint só és csipetnyi cukor

Előkészítése:
a megtisztított karfiolt kis rózsáira szedem, meleg vízben megmosom, majd lecsöpögtetem.
Beleteszem a csontlébe (vagy a húsleveskockákból készített levesbe).
Beleszórom a borókabogyót, és felforralom. 5 percig főzöm.
Közben a tejfölt 2 evőkanál vízzel simára keverem.

Elkészítése:
a felforrósított olajon világosra pirítom a lisztet, és a tűzről lehúzva belekeverem a pirospaprikát.
Apránként felengedem 2 dl hideg vízzel, és gyorsan simára keverem.
A keveréket a forrásban lévő levesbe öntöm, közben habverővel addig kevergetem, amíg fel nem forr.
Legalább 5 percig forralom.
Egyetlen percre sem lehet otthagyni, pillanatok alatt kifuthat!
Kevés sóval és cukorral ízesítem, ezután beleöntöm a tejfölt, és belekeverem a petrezselyemzöldet.
Egy pillanatra ismét felforralom.

TEJFÖLÖS KARFIOLLEVES KOLOZSVÁRI SZALONNÁVAL
Hozzávalók:
1 l füstölt-húslé, 50 dkg karfiol, 10 dkg kolozsvári szalonna, 1 ek liszt, fél fej vöröshagyma, fél csokor petrezselyem, 5 dkg rizs, 2 dl tejföl, 1 tojás sárgája, negyed citrom, őrölt bors, só

Elkészítése:
A füstölt-húslében a rózsáira szedett karfiolt majdnem puhára főzzük, borssal, sóval ízesítjük.
A szalonnát apró kockákra vágjuk, üvegesre pirítjuk.
Meghintjük kevés liszttel, hozzáadjuk a reszelt vöröshagymát, a finomra vágott petrezselymet, és 1-2 percig pirítjuk.
Ezzel a levest besűrítjük.
A levesbe keverjük, az előzőleg megfőzött rizst és felforraljuk.
Közben a tejfölt a tojás sárgájával finomra keverjük, majd állandó kevergetés mellett a tűzről levett leveshez adjuk.
Citromlével ízesítjük.

TÚRÓS KARFIOLLEVES
Hozzávalók:
50 dkg karfiol, 2 evőkanál olaj, 4 dkg liszt, 2 dl tej, 10 dkg túró, só ízlés szerint, 1 csokor petrezselyemzöld, ételízesítő ízlés szerint

Elkészítése:
A megtisztított, rózsáira szedett karfiolt a sóval, ételízesítővel ízesített vízben megfőzzük.
Az olajból, lisztből, petrezselyemzöld felével ízesített világos rántást készítünk.
Ezzel besűrítjük, végül az áttört, tejjel simára kevert túróval dúsítjuk a levest.
A petrezselyemzöld másik felével díszítve tálaljuk.

Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - KARFIOLLEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.