Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


KARFIOLLEVESEK 8.

2019.03.11

LEVESEK LEXIKONJA

KARFIOLLEVES JULI-SULI MÓDRA
Hozzávalók:
1 szép nagy fej karfiol (hófehéret vegyetek, tudom, hogy az télen drága, de teljesen más az íze, mint a sárgás-barnásnak); kevéske főzőmargarin vagy vaj (4-5 dkg). 1-2 leveskocka (ez lehet marha vagy tyúk is, tetszés szerint), 1 kis fej vöröshagyma, 20 dkg vegyes zöldség (sárgarépa, fehérrépa, burgonya). 2 dl tejföl, 2 evőkanál liszt, 1 evőkanál búzadara, 1 tojás, só és fehérbors ízlés szerint, 2 babérlevél és petrezselyem jó bőven

Elkészítése:
A margarinon az apróra vágott vöröshagymát és a kockára vágott vegyes zöldséget megpirítjuk, ízesítjük sóval, borssal, hozzáadjuk a petrezselyem 3/4 részét, felöntjük vízzel, amennyi levest gondolunk készíteni. Ha felforrt az alaplé, leveskockát és babérlevelet beletesszük.
A karfiolt rózsáira szedjük, sőt még kisebbekre is lehet, hogy minden kanálba jusson étkezéskor.
Készítünk darás nokedlit: liszt, búzadara, tojás, só, 1/4 rész petrezselyem apróra vágva.
Amikor a levesben a zöldségek majdnem puhára főttek, beletesszük a karfiolt, amikor újraforrt, akkor pedig apró galuskaszaggatóval a levesbe szaggatjuk a darás nokedlit.
A levest behabarjuk liszttel elkevert tejföllel. (Én ebbe szoktam tenni a petrezselyem nagyobbik részét, mert így már nem fő ki a C-vitamin a petrezselyemből.) Összeforraljuk, és már lehet is tálalni.
Ez olyan leves, amely jó akár hidegen, akár melegen is.

KARFIOLLEVES KRUMPLIVAL
Hozzávalók:
3 evőkanál vaj, 1 vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 kis fej karfiol, 2 dl tej, 1 dl tejszín, só, őrölt bors, csipet szerecsendió
Az öntethez:
1 nagy krumpli, só, 1,5 dl tej, 3 teáskanál vaj, 5 dkg füstölt sajt, 1 tojássárgája A tetejére: 5 dkg márványsajt

Elkészítése:
A fazékban felolvasztott vajra dobja rá a vékonyra szeletelt hagymát és a zúzott fokhagymát. Közepes hőmérsékleten kevergetve párolja üvegesre. Öntse rá a tejet, tegye bele a rózsáira szedett karfiolt, és fűszerezze ízlése szerint. Fedő alatt, gyöngyözve főzze húsz percet. A melegről levéve öntse hozzá a tejszínt, és mixerrel pépesítse. Közben a nagy és kemény burgonyát vágja nyolc gerezdre. Sós, gyöngyöző vízben főzze meg, szűrje és öblítse le. Hagyja kihűlni, majd adja hozzá a tojássárgáját, a reszelt füstölt sajtot, a vajat - majd kézzel dolgozza össze. Az újra felforrt levesbe tegyen diónyi gombócokat a krumplis keverékből. Azonnal tálalja. Az elmorzsolt kéksajtot a leves tetejére szórva kínálja.

KEFIRES KARFIOLLEVES
Elkészítése:
A karfiolt a hagyományos módon, vízben, kis ételízesítővel ízesítve tesszük oda főni. Törött borssal ízlés szerint megszórjuk. Kevés sárgarépát, még kevesebb fehérrépát, zellert is adhatunk hozzá apró kis kockákra, illetve karikára vágva.
Amikor megpuhult, formás kis galuskákat szaggatunk bele kávéskanállal, majd kefirrel behabarjuk az egészet.

KELVIRÁGLEVES DUBARRY MÓDRA
Hozzávalók:
1 közepes karfiol, 2 db tyúkhúsleves-kocka, 5 dkg vaj, 3 evőkanál liszt, 3 dl tej, 3 dl tejszín, 1 kávéskanál só, 2 csipetnyi só, 1 db reszelt szerecsendió

Elkészítése:
A karfiolt kis darabokra vágjuk, és a leveskockából készített levesben (6dl) 5 percig főzzük. Leszűrjük, a levét félretesszük, a karfiolt tányérba rakjuk. Egy edénybe megolvasztjuk a vajat. Belekeverjük a lisztet, és egy-két percig aranysárgára pirítjuk.
Lassan hozzáöntjük a húslevest és a tejet, s addig keverjük, amíg csomómentes mártássá nem áll össze. Állandó kevergetés közben felforraljuk, és öt percig főzzük. Visszatesszük bele a karfiolt, hozzáöntjük a tejszínt, és forrásig hevítjük. A tűzről levéve sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük, pirított, megvajazott kenyérszeletekkel tálaljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - KARFIOLLEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.