Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LEVESEK LEXIKONJA - A KARFIOLLEVESEK 1.

2017.01.26

LEVESEK LEXIKONJA

BECSINÁLT KARFIOLLEVES
Elkészítése:
Szárnyas aprólékot szépen megtisztítva, kevés leveszöldséggel, sóval puhára főzünk, azután a csontokról leszedett húst, a zúzákat, májakat apróra vágva, egy tálra tesszük. Egy fehér, kisebb karfiolt rózsáira szétszedünk, vajon zöldpetrezselyemmel és egy merőkanál levessel fedő alatt pároljuk addig, amíg a leves teljesen lefő róla. Ekkor meghintjük sima liszttel, rászűrjük a levest és addig főzzük, amíg a karfiol egészen puha lesz. A tálban egy deci tejfelt elkeverünk egy nyers tojássárgájával. Mikor a karfiol már puha, beletesszük az összevagdalt csirkeaprólékot, és egyet hagyjuk vele lobbanni.
Egy merőkanál levest elkeverünk a tálban levő tojásos tejfellel, azután a többit is hozzáöntjük.

CITROMOS KARFIOLLEVES
Hozzávalók 4 adaghoz:
40 dkg karfiol. 2 dl kefir, 2 dkg liszt, só, fél citrom, borsikafű, petrezselyemzöld

Elkészítése:
a rózsákra szedett karfiolt sós vízben kevés reszelt citromhéjjal és borsikafűvel puhára főzzük. A kefirt a liszttel kikeverjük és behabarjuk a levest.
Tálalás előtt tesszük hozzá az apróra vágott petrezselyemzöldet és a fél citrom levét.

FRANCIA LEVES
Hozzávalók:
1 fej vöröshagyma, 1/4 karfiol (kb. 20 dkg), 1 póréhagyma, 4 sárgarépa, 2 zellergumó (6-6 dkg), 1 karalábé, 30 dkg burgonya, 80-100 dkg leveshús csonttal, 1 1/2 l víz, só, 1 babérlevél, 5 dkg disznózsír, 30 dkg mélyhűtött borsó, frissen őrölt bors, 1/2 csomó petrezselyem-zöld

Elkészítése:
A hagymát megtisztítjuk, és összevágjuk. A karfiolt megtisztítjuk, megmossuk és szétszedjük rózsáira. A póréhagymát megtisztítjuk, megmossuk, és felszeleteljük. A sárgarépát, a zellert és a karalábét meghámozzuk. A burgonyát megmossuk, meghámozzuk, és a sárga- répához, zellerhez és karalábéhoz hasonlóan kockákra vágjuk. A húst megmossuk. Kuktába tesszük a levesnek valókat: a húst a hagymával, a zeller felével, a babérlevéllel és a felkockázott répa negyedével. Megsózzuk, majd 25 percig főzzük. Másik edényben felolvasztjuk a sertészsírt, ebben kissé megpároljuk a maradék zöldséget. A már megpárolt zöldséget feleresztjük a kuktában lévő húslével, majd hozzáadjuk a borsót. Tetszés szerint sóval és borssal ízesítjük, és 10 percig közepes hőmérsékleten lefedve gyengén főzzük. Közben a megfőtt leveshúst kicsontozzuk, és éles késsel felkockázzuk. A petrezselyemzöldet megmossuk, lecsepegtetjük, szárazra töröljük és összevágjuk, majd a hússal együtt a leveshez adjuk. Az elkészült zöldséges ételt azonnal tálaljuk.
Ehhez a leveshez más konyhakerti növény is felhasználható, például kelkáposzta.

Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - A KARFIOL LEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.