Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LEVESEK LEXIKONJA - A KARFIOLLEVESEK 2.

2017.03.18

LEVESEK LEXIKONJA

FRANKFURTI KARFIOLLEVES
Hozzávalók:
1 csomag mirelit karfiol, 30 dkg burgonya, 1 húsleveskocka, 2 pár virsli, só 1 csomó petrezselyemzöld

Elkészítése:
A burgonyát meghámozzuk, karikára vágjuk, leöntjük 1,5 l vízzel és beledobunk egy húsleveskockát. Lefedve, kis lángon félig puhára pároljuk, ekkor teszünk bele a karfiolt. Teszünk bele fejenként egy szál virslit, és meghintjük apróra vágott petrezselyemzölddel.
Ezzel már csak 2-3 percig forraljuk,

HIDEG KARFIOLLEVES
Elkészítése:
Sós vízben puhára főzünk egy szép, tömör, kb. 60 dekás karfiolfejet, majd a levéből kiszedve, szétturmixoljuk. Belekeverünk két deci tejszínt, és annyi karfiol főzővízzel engedjük fel, hogy egy liternyi legyen. Beledobunk egy leveskockát, és addig főzzük, amíg el nem olvad. Kihűtjük, habverővel simára keverjük és néhány csepp citromlével ízesítve, jégbe hűtve tálaljuk. Adhatjuk forrón is, de akkor vajban pirított zsemlekockát hintünk tálalás előtt a tetejére.

KARFIOL-KRÉMLEVES
Elkészítése:
Kb. 75 deka karfiolt rózsáira szedünk, megmossuk, majd annyi vízzel öntjük le, hogy ellepje. 1-1 szál sárga- és fehérrépát meg egy húsleveskockát rakunk bele, és lefedve kis lángon puhára főzzük. Utána szűrőlapáttal néhány karfiolfejet kiszedünk, a többit a zöldséggel együtt turmixoljuk. A lábasba visszaöntve két deci tejszínnel meg annyi vízzel öntjük fel, hogy másfél liternyi legyen, sóval, őrölt fehér borssal ízesítjük, és 1-2 percig forraljuk, majd a félretett karfiolrózsákat belerakjuk. Egy csokor összevagdalt petrezselymet meg négy deka vajat is dobunk bele, de a lángot azonnal elzárjuk.
Amikor a vaj elolvadt már tálalhatjuk is.

Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - A KARFIOLLEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.