Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LEVESEK LEXIKONJA - A KARFIOLLEVESEK 6

2018.10.20

LEVESEK LEXIKONJA

KARFIOLLEVES 07.
Hozzávalók:
60 dkg karfiol, 4 dkg liszt, 2 ek étolaj, 2 dl energiaszegény tejföl, só, bors, petrezselyemzöldje

Elkészítése:
A rózsáira szedett karfiolt vízben feltesszük főzni. Sózzuk, törött borsot szórunk rá és majdnem puhára főzzük.
Világos, tejfölös, petrezselymes rántással berántjuk, és jól felforraljuk.

KARFIOLLEVES 08.
Hozzávalók:
1 kg karfiol, 3 ek olaj, 3 dkg liszt, petrezselyemzöld, 4 ek tejföl, só

Elkészítése:
A karfiol megtisztítom, és rózsáira szedem. Sós vízben puhára főzöm. A lisztből és az olajból világos rántást készítek és felengedem a főzőlével. Hozzáadom a petrezselymet és a karfiolt.
Levesbetétként vajas galuskát főzök bele.
Tálaláskor tejfölt adok mellé.

KARFIOLLEVES 09.
Elkészítése:
Üvegben eltett karfiolból főzöm. A zöldséget apró hasábokra vágom, és felrakom főni. Amikor már majdnem megpuhult, hozzáöntöm a karfiolt, összefőzöm, ha kell, még ízesítem, az apróra vágott petrezselymet a levesbe szórom, belekeverem a tejfölt, összefőzöm, és már mehet is az asztalra.

KARFIOLLEVES 10.
Elkészítése:
A karfiolt alaposan letisztítom, leszedem leveleit, a torzsáját levágom, hibás részeit kivágom. A torzsát meghámozom, karikákra vágom, a vastag levélereket ugyancsak meghámozom, feldarabolom. A zöldségeket apró hasábokra vágom. Az apróságokat kétliteres fazékba rakom, ráültetem az egész karfiolt, majd felöntöm annyi vízzel, hogy a karfiolt ellepje. Sózom, rakok bele ételízesítőt, és addig főzöm, míg a nagy karfiol puhulni nem kezd.
Ekkor egy lapáttal kiemelem a fazékból, tányérra rakom, és éles késsel levágok egy 2-3 centis darabot az aljából.
Ezt a levágott darabot aprítom fel kisebb darabokra, és megy vissza levesbe.
Innentől kezdve ugyanúgy fejezem be a főzést, mint az előzőnél.

KARFIOLLEVES 11.
Elkészítése:
Nettó fél kiló szép karfiolt 1 1/2 liter sózott, leszűrt csontlevesben 2 kockacukorral puhára főzünk. A rózsákat leszedjük a torzsáról, és tányérra tesszük. A torzsát szitán áttörjük. Vajból, lisztből aranysárga rántást készítünk, belevetjük az áttört torzsát, sok finomra vágott zöldpetrezselymet, ezt egy-két percig kevergetjük a tűzön, azután felengedjük a csontlével, amiben a karfiol főtt. Körülbelül negyed óráig főzzük együtt.
Két perccel a tálalás előtt beletesszük a megfőtt karfiolrózsákat, hogy jól átmelegedjenek.
A levesestálban elkeverünk egy deci tejfelt 2 tojás sárgával és egy merőkanál levessel, azután hozzáöntjük az egész levest.

KARFIOLLEVES 12.
Hozzávalók:
60 deka, leveleitől megtisztított karfiol, 4 deka vaj, 3 deka liszt, kis csomó zöldpetrezselyem, 30 deka borjúcsont, 2 deci tejföl, só

Elkészítése:
A kelvirágot rózsáira bontjuk, a torzsáját is körülfaragjuk, és vékony szeletekre felvágjuk. A jól kifőtt csontlében egy kevés sóval megfőzzük.
Ez alatt világos rántást készítünk, hozzákeverjük a finomra vágott zöldpetrezselymet, simára keverjük egy kevés hideg vízzel, és a levesbe adjuk.
Apró galuskákat főzünk bele, és mielőtt levennénk a tűzhelyről, belekeverünk 2 deci tejfölt.

Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - KARFIOLLEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.