Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LEVESEK LEXIKONJA - A KARFIOLLEVESEK 7.

2018.11.23

LEVESEK LEXIKONJA

KARFIOLLEVES DU BARRY MÓDRA
Hozzávalók 4 személyre:
1 l húslé, 1 közepes fej karfiol, 3 dkg vaj, egy kanál liszt, 2,5 dl tej, 1 tojás, 2 dl tejszín, reszelt szerecsendió, só

Elkészítése:
A megtisztított, rózsáira szedett karfiolt a hideg húslében tegyük fel főni. Kb. 10 perc múlva leszűrjük, a karfiol kétharmadát átpasszírozzuk és hozzákeverjük a leveshez. A vajból, a lisztből és a tejből világos rántást készítünk, a berántott levest sóval és szerecsendióval fűszerezzük és összeforraljuk.
A tojássárgát a tejszínnel simára keverjük, és óvatosan a leveshez keverjük (a tojással forrnia már nem szabad).
Az egészben hagyott karfiolrózsákat visszatesszük, és a levest forrón tálaljuk.

KARFIOLLEVES HAMIS "HÚSGOMBÓCCAL"
Hozzávalók:
1 közepes fej karfiol, 2-3 db sárgarépa, 1-2 db fehérrépa, 1/3 csésze rizs, 1/3 csomag szójagranulátum, 1 db tojás, 1/2 pohár tejföl, 1 evőkanál liszt, csipetnyi pirospaprika, 1-1 késhegynyi hagyma és fokhagymakrém, 1 késhegynyi őrölt bors, 1 teáskanál só

Elkészítése:
A szójagombócokhoz a granulátumot (ne áztassuk) összekeverjük a teljesen megfőtt rizzsel, a tojással, a sóval, a borssal, a pirospaprikával, a hagyma és fokhagyma-krémmel, majd állni hagyjuk. (Ha túl darabosnak tűnik, kevés vizet önthetünk hozzá.) Kb. másfél liter vízben az ízesítőkkel együtt főzni kezdjük a megtisztított, szeletelt zöldségeket és a rózsáira szedett karfiolt. Amikor félig megfőtt (kb. 10-15 perc) vizes kézzel apró gombócokat formálunk a szójamasszából, és a fövő levesbe tesszük, majd 10-15 percig hagyjuk főni.
A tejfölt a liszttel és kevés vízzel simára keverjük, majd a levesbe öntjük.

KARFIOLLEVES INDIAI MÓDRA
Hozzávalók:
1 kis fej karfiol (kb. 50 dkg), 1 fej hagyma, 1 dl tejszín, 2 evőkanál vaj v. margarin, 1 evőkanál liszt, só, fehérbors, curry

Elkészítése:
A karfiolt megtisztítjuk, rózsáira szedjük és megmossuk. Forrásban lévő sós vízben 10 percig főzzük.
Lecsöpögtetjük, a levét felfogjuk.
A hagymát megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk, és a megforrósított zsiradékon üvegesre pároljuk. Meghintjük a liszttel, és kissé megpirítjuk. Felöntjük a tejszínnel és hozzáadunk 5 dl-t a karfiol főzővizéből.
A lecsöpögtetett karfiolból kétkanálnyit félreteszünk, a többit visszahelyezzük a levesbe. Összeforraljuk, fehérborssal és curryvel ízesítjük, majd kb. 2 percig főzzük.
A levest össze turmixoljuk és a félretett karfiolrózsákkal díszítve tálaljuk.

KARFIOLLEVES JOGHURTTAL
Hozzávalók:
1 karfiol (kb. 500 g), 1/2 l víz, 2 evőkanál vaj vagy margarin, 2 evőkanál mandula, 1 fej vöröshagyma, 1 evőkanál liszt só, frissen reszelt szerecsendió 200 g joghurt, 1/4 l tej, 1-2 szál petrezselyemzöld

Ez a leves rendkívül alkalmas előétel sült csirkéhez vagy bárányhúsból készült ételekhez.

Elkészítése:
A karfiolt megtisztítjuk, rózsáira szedjük és megmossuk. Vízben feltesszük, erős lángon felforraljuk. Majd a hőfokot csökkentjük, az edényt lefedjük, és kb. 810 perc alatt puhára főzzük. Miután a levet leöntöttük róla, mindkettőt félretesszük.
Ugyanabban az edényben a vajat közepes hőmérsékleten felolvasztjuk. A manduladarabkákat 1-2 percig pirítjuk benne. Szedőkanállal kiszedjük és félrerakjuk. A hagymát megtisztítjuk, összevágjuk, és ugyanabban a vajban azonos hőfokon 5 percig puhára pároljuk.
Lisztet, sót és szerecsendiót teszünk bele, és jól összekeverjük. A félretett főzővizet hozzáadjuk, és addig főzzük a levest, míg be nem sűrűsödik. Levesszük a tűzhelyről, beletesszük a karfiolt és a joghurtot, majd az egészet pépesítjük.
A tejet belekeverjük, a levest közepes hőfokon felforrósítjuk, de már nem főzzük. A petrezselymet közben megmossuk, felitatjuk róla a nedvességet és összevágjuk.
A levest tányérokba merjük.
A pirított, mandulával és a petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - KARFIOLLEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.