Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


KENYÉRLEVESEK 1

2021.06.29

BRASSÓI SAVANYÚTEJES KENYÉRLEVES
Hozzávalók:
5 dl savanyú juhtej, 1 ek liszt, 1 fej hagyma, 50 dkg fekete kenyér, 5 dkg vaj, só

Elkészítése:
5 dl savanyú juhtejet szitán áttörünk, a liszttel jól elkavarjuk, felöntjük 1-1,5 liter enyhén sós vízzel és egyszer fellobbantjuk.
A vékony szeletekre vágott fekete kenyeret 3-4 ujjnyi vastag rétegben tálba rendezzük. A lobogó levet rátöltjük, és 10 percig lefedve, gőzön állni hagyjuk. A vajban az apróra vágott hagymát világosra pirítjuk, és azon forrón az ételhez adjuk.
Azonnal tálaljuk.

DÁN SÖRÖS KENYÉRLEVES
Hozzávalók:
0.5 liter húsleves és búzasör, 6 dkg vaj, 4 dkg liszt, 1 dl tejszín, pirospaprika, őrölt szerecsendió, pirított kenyérkockák

Elkészítése:
Lisztből vajjal világos rántást készítünk, húslevessel, sörrel felöntjük, felfőzzük, sózzuk, és 10 percig kiforraljuk. Tejszínnel, szerecsendióval ízesítjük, pirított kenyérkockákat adunk hozzá, és paprikával megszórva tálaljuk.

ÉDES KENYÉRLEVES
Hozzávalók:
50 dkg kenyér, 1,5 - 2 liter tej, 6-7 tojássárgája, cukor

Elkészítése:
A vékony szeletekre vágott kenyeret 3-4 ujjnyi vastag rétegben tálba rendezzük. 4-5 tojássárgáját cukorral összekavarjuk, és állandó keverés mellett a forró tejbe csurgatjuk. A forró levet a kenyérszeletekre töltjük, pár percig lefedve állni hagyjuk, majd tálaljuk.
Változatok:
Egyes helyeken a tojásfehérjét is belefőzik a levesbe.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - KENYÉRLEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta