Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


KENYÉRLEVESEK 2.

2020.02.10

LEVESEK LEXIKONJA

HOLLAND TOJÁSGOMBÓCOS KENYÉRLEVES
Hozzávalók:
30 dkg barna kenyérbél, fél l tej, 2, 5 dl tejszín, 4 tojás, 1 l marhahúsleves, 1 l tyúkhúsleves, szerecsendió, só, bors

Elkészítése:
Morzsoljuk szét a kenyérbelet, áztassuk be a tejbe. Ha jól megszívta magát, alaposan csavarjuk ki, tegyük egy porcelántálba, egyenként adjuk hozzá a tojásokat és keverjük habosra.
Egy fazékba összeöntjük a kétféle húslevest, hozzáadjuk a tejszínt, beleszűrjük a tejet, amelyben a kenyér ázott, sóval, borssal, őrölt szerecsendióval ízesítjük, és 20-25 percig lassú tűzön forraljuk, hogy az ízek jól összeérjenek.
Tálalás előtt 10 perccel, egy evőkanállal beleszaggatjuk a forrásban lévő levesbe a tojásos masszát, ha a galuskák megfőttek, átszedjük őket egy levesestálba, ráöntjük a levest és azonnal tálaljuk.
Tetejét meghintjük finomra vágott petrezselyemmel.

KENYÉRLEVES 01.
Hozzávalók:
1-2 sárgarépa, 1 újhagyma, 2 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1/2 csomó petrezselyemzöld, 4 paradicsom, 2 tojás, 40 g olajbogyó, 4 szelet fehér kenyér, 2 evőkanál olaj. 1/8 l száraz fehérbor, 1 l tyúkhús-alaplé, 1 ágacska, friss kakukkfű, 1 ágacska, friss majoránna, 1 db egész fahéj, 1 babérlevél, 2 evőkanál vaj, 2-3 teáskanál kapribogyó, 1 evőkanál mazsola, 40 g feta sajt

Elkészítése:
A sárgarépát meghámozzuk, megmossuk és felkockázzuk.
Az újhagymát, a vöröshagymát és a fokhagymát megtisztítjuk.
A vöröshagymát karikákra vágjuk, a fokhagymagerezdeket szétnyomkodjuk.
A petrezselymet megmossuk, szárazra töröljük és felaprítjuk.
Egy kevés vizet felforrósítunk, a paradicsomot néhány másodpercre belemártjuk, majd lehúzzuk a héját.
Ezután megfelezzük és felszeleteljük.
A tojásokat keményre főzzük, héjukat eltávolítjuk, és az olajbogyóhoz hasonlóan szeletekre vágjuk.
A fehérkenyér-szeleteket felkockázzuk.
A sütőt előmelegítjük 220°C-ra.
Az olajat lábosban felforrósítjuk, a vöröshagymát néhány percig pároljuk benne.
Hozzáadjuk a fokhagymát és a paradicsomot, majd további 5 percig dinszteljük.
A borral és a tyúkhúsalaplével feleresztjük.
A sárgarépát, kakukkfüvet és majoránnát a fahéjjal és a babérlevéllel együtt adjuk hozzá.
A levest felforraljuk, és 10 percig gyenge hőfokon főzzük.
Ezután kivesszük belőle a fűszereket.
A vajat serpenyőben felforrósítjuk, a kenyeret aranybarnára pirítjuk.
A kenyérkockákat 4 hőálló tálkába tesszük, majd merjük a levest.
Hozzáadjuk a tojásszeleteket, az olíva- és kapribogyót, a mazsolát és a petrezselymet.
A sajttal megszórjuk a levest.
A tálakat 10-1 5 percre betesszük a sütőbe, majd felszolgáljuk a levest.

KENYÉRLEVES 02.
Hozzávalók:
2 szelet szikkadt kenyér, kis olaj, 1 közepes fej vöröshagyma, leveskocka, 15 dkg lecsókolbász

Elkészítése:
A kenyeret kockákra vágjuk.
Olajon megpirítjuk az apróra vágott hagymát, kanállal kiemeljük és a forró olajon megpirítjuk a kenyérkockákat.
Visszatesszük a hagymát, felengedjük 6 dl vízzel, beledobjuk a leveskockát és borsot.
Lassan forraljuk, nehogy a kenyér szétmenjen.
Tehetünk bele kolbászkarikát, vagy üthetünk egy tojást a forrásban lévő levesbe.

KENYÉRLEVES 03.
Hozzávalók:
2 szelet szikkadt kenyér, kis olaj, 1 közepes fej vöröshagyma, só vagy leveskocka, 15 dkg lecsókolbász, bors, 6 dl víz

Elkészítése:
A szikkadt kenyérszeleteket kockára vágjuk.
Margarinon vagy olajon az apróra vágott hagymát megpirítjuk.
Ha elkészült a hagymát kanállal kiemeljük, félretesszük, majd a forró margarinra öntjük a kenyérkockákat is, és szintén megpirítjuk.
Visszatesszük a hagymát, felengedjük 6 dl vízzel, beledobunk egy húsleveskockát és borsot.
Lassan forraljuk, nehogy a kenyér szétmenjen.
Tehetünk bele kolbászkarikákat, vagy egy tojást üthetünk a forrásban lévő levesbe.
Forrón tálaljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - KENYÉRLEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.