Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


KENYÉRLEVESEK 3.

2020.03.30

LEVESEK LEXIKONJA

KENYÉRLEVES 04.
Hozzávalók:
2 dkg élesztő, 3 evőkanál liszt, egy marék szárított gomba, köménymag, 2 evőkanál vaj, 1 fej hagyma, 4 tojás

Elkészítése:
Félliteres edényben, egy deci langyos vízbe morzsolom az élesztőt, és csomótlanul elkavarom benne a lisztet.
Nagydarab kenyérhéjat teszek bele, letakarom, és másnapig meleg helyen hagyom.
Másnap sós vízbe odateszem főni a gombát, amibe köménymagot is teszek.
Amikor megpuhult, a megkelt tésztából kis galuskákat szaggatok bele.
Együtt főzöm tovább, és megszórom vajon aranybarnára pirított hagymával.
Közben vajon híg rántottát készítek, majd tálaláskor minden tányérra teszek ebből.
Erre merek a forró levesből.

KENYÉRLEVES TOJÁSSAL
Hozzávalók:
50 dkg fekete kenyér, 2 liter húsleves, 2 fej hagyma, 1 tojás személyenként, só, bors

Elkészítése:
A kenyeret vékony szeletekre vágva tálba rendezzük, körülbelül 3-4 ujjnyi rétegben.
Az elrendezett kenyérszeletekre személyenként egy tojást ütünk szép kör alakban, vigyázva, hogy sárgájuk épp maradjon.
Ízlés szerint sót, borsot szórunk reá, és a négybe vágott hagymákat óvatosan beletesszük.
A lobogó húslevest óvatosan rátöltjük, és pár percig befödve, gőz fölé állítjuk.
Tálalás előtt a hagymát a levesből eltávolítjuk.
Változatok:
A kenyér közé szórhatunk egy pár vékonyra vágott kolbászt vagy virslit is.

Megjegyzés:
A szász gazdaasszonyok előszeretettel készítik ezt az ételt lábadozó betegek számára.
Ilyenkor a borsot elhagyják belőle.

NÉMET KENYÉRLEVES
Elkészítése:
Szikkadt barna kenyeret felszeletelünk, hat szeletet leöntünk másfél liter vízzel.
Belenyomunk egy fél tubus zöldségkrémet, és egy húsleveskockával, csipet törött borssal, késhegynyi reszelt szerecsendióval ízesítjük.
Lassú tűzön, fedő alatt 15 percig főzzük (ha kell, utána sózzuk), majd áttörjük.
(Turmixgépben pillanatok alatt elkészül.)
Simára keverünk két tojássárgáját két deci tejföllel, a levesestálba öntjük, és lassan, állandóan kevergetve szűrjük rá a forró levest, nehogy a tojás összekapjon.
Tetejét frissen összevágott zeller-zölddel és olajban ropogósra sütött zsemlekockákkal hintjük meg.
Csak frissen jó.

OLASZ KENYÉRLEVES
Hozzávalók:
1 póréhagyma szeletelve, 1 evőkanál olívaolaj, 20 dkg káposzta apróra vágva, 1 kelvirág vagy brokkoli aprítva, 1 db burgonya hámozva, összevágva, 3 db paradicsom hámozva, szeletelve, 1 liter zöldséglé, 1 korpás kenyér aprítva, pirítva

Elkészítése:
A póréhagymát olívaolajon világosbarnára sütjük, hozzátesszük a káposztát, és egy percig pároljuk.
A maradék zöldséget belekeverjük, és a zöldséglével felöntve jól összeforraljuk, míg a zöldségek megpuhulnak.
A tálalóedény aljába tesszük a pirított kenyeret, majd rámerjük a levest.
Elkészítési idő: kb. 20 perc

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - KENYÉRLEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.