Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


KÖMÉNYMAGLEVESEK 6

2019.03.05

LEVESEK LEXIKONJA

KÖMÉNYMAGOS LEVES PIRÍTOTT ZSEMLEKOCKÁVAL
Hozzávalók:
rántás, köménymag, só, kevés tej, zsömle, olaj vagy vaj

Elkészítése:
A sötétpiros rántást megszórjuk köménymaggal, sózzuk, öntsünk bele vizet. Felfőzzük. Ha szeretnénk, a levest tejjel ízesítjük. Olajon vagy vajon a kockára vágott zsömlét megpirítjuk, majd a leves tetejére szórjuk.

KÖMÉNYMAGOS RÁNTOTT LEVES CSURGATOTT TOJÁSBETÉTTEL
Elkészítése:
1 evőkanál zsíron 2-3 evőkanál lisztet aranybarnára pirítunk. 1 teáskanál köménymagot benne kipattogtatunk.1 kis fej finomra vágott vöröshagymát és 1 gerezd szétnyomott fokhagymát fonnyasztunk rajta, 1 teáskanál pirospaprikát keverünk bele és kb. 1 liter vízzel felöntjük. Sóval, őrölt borssal, babérlevéllel ízesítjük. Jól kiforraljuk. A végén 1 felvert tojást csurgatunk a forrásban lévő levesbe. Pár csepp ecettel ízesíthetjük. Ha van kéznél és szeretitek, akkor a paprikás rántásra-finomra vágott petrezselymet is lehet dobni. Ugyanezt a levest tojás helyett szárazon pirított kenyérkockával is tálalhatjuk.

KÖMÉNYMAGOS, VAGY RÁNTOTT LEVES
Elkészítése:
Nem nagyon kedvelt, de annál egészségesebb s beteg gyomornak nagyon ajánlatos leves. A készítése is nagyon egyszerű s azért még sem éppen könnyű. Egy kanál zsírt felolvasztunk egy megfelelő lábasban s egy kanál lisztet hozzákeverve a rántást, egyenletesen sötétbarnára pirítjuk. Ha már sötétedni kezd a rántás, folyton kavargatnunk kell addig, míg sötétbarna színt nyer. Akkor egy evőkanálnyi köménymagot keverünk a rántáshoz s felöntjük tiszta meleg vízzel, megsózzuk, s egy jó órát főzzük még. Leves szűrőn átszűrjük a tálba; apróra vágott zsemlyekockákat, melyet előbb zsírban pirítottunk, adunk külön hozzá.

MATYÓ KÖMÉNYMAGOS LEVES
Elkészítése:
Egy kanál lisztet kevés zsírban megpirítunk, ebbe fél evőkanálnyi köményt szórunk. Kevergetve pirosra pirítjuk. Vízzel feleresztjük, megsózzuk, és besűrűsítjük. Átszűrjük és pirított kenyérkockával tálaljuk.

NAGYKUNSÁGI KÖMÉNYMAGOS LEVES
Hozzávalók 4 személyre:
2 evőkanál olaj, 1 evőkanál liszt,1 kiskanál köménymag, késhegynyi őrölt pirospaprika, só,1 kis fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 szelet apró kockára vágott, pirított kenyér, 1,5 liter víz

Elkészítése:
Az olajat felhevítjük, hozzáadjuk a lisztet, és aranysárga rántást készítünk úgy, hogy beletesszük a köménymagot és 1-2 percig, együtt pirítjuk. A pirospaprikával meghintjük, megsózzuk, a vízzel felengedjük, majd hozzátesszük a kétféle szeletelt hagymát. Addig főzzük, amíg a hagyma meg nem puhult, 15-20 perc. Tálalás előtt leszűrjük, tányérba rakjuk a pirított kenyérkockákat, és arra merjük a forró levest. Tápláló étel, lábadozó betegeknek is készítették.

ÖRMÉNY KÖMÉNYMAGLEVES
Hozzávalók:
10 dkg füstölt sonka, 2 tojás, köménymag, 1 evőkanál liszt, só, bors, pirospaprika

Elkészítése:
Az olajon kipattogtatjuk a köménymagot, rántást készítünk, amelybe pirospaprikát, sót és csipetnyi borost teszünk. A sonkát apró darabokra vágjuk és betesszük a vízzel felengedett köménymagos rántásba. Forrás után beleeresztjük a két tojást. Vigyázzunk, nehogy nagyon szétfolyjon! Azonnal tálaljuk.

PARASZTOS KÖMÉNYMAGLEVES
Hozzávalók 4 személyre:
60 g füstölt szalonna, 30 g liszt, 1 db vöröshagyma, 1 mk köménymag, 2 db zsemle kockának, só

Elkészítése:
A szalonnát apró kockákra vágjuk, és kisütjük a zsírját. A szalonnatepertőt kivesszük, és félrerakjuk. A visszamaradt zsírból a liszttel sötétbarna rántást készítünk, amikor barnulni kezd, akkor hozzáadjuk a köménymagot. Végül felengedjük hideg vízzel, megsózzuk, beletesszük az egészben hagyott hagymát, és felforraljuk. Lassú tűzön főzzük, majd eltávolítjuk a hagymát, és beletesszük a szalonnatepertőt. Forrón pirított zsemlekockával tálaljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - KÖMÉNYMAGLEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.