Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


KÖMÉNYMAGLEVESEK 7

2019.04.24

LEVESEK_LEXIKONJA

RÁNTOTT LEVES
Hozzávalók:
8 dkg liszt, 6 dkg zsír, 1 db zsemle, 1,2 l víz, só, köménymag

Elkészítése:
Mély jénai tálban zsírt olvasztunk, ebben a lisztet 2-2,5 percig hevítjük, hozzáadjuk a köménymagot, majd vízzel felengedjük. Sóval ízesítjük, ezután 2-3 percig forraljuk. Pirított zsemlekockával tálaljuk.

SZILVESZTERI KÖMÉNYMAGOS LEVES
Hozzávalók:
egy diónyi vöröshagyma, só, köménymag, olaj, liszt, petrezselyem, pirospaprika, víz, tojás, pirított zsemlekockák

Elkészítése:
A hagymát vágjunk apróra, rakjuk egy nagyobb zománcozott edénybe, szórjunk rá egy csipet sót, adjunk hozzá 1 mokkáskanál köménymagot, és 3 evőkanál olajon dinszteljük pár percig. Utána tegyünk hozzá 2 evőkanál lisztet, és élénk tűzön pirítsuk zsemleszínűre. Amikor a rántás átforrósodott, szórjunk rá egy kis csokor apróra vágott petrezselymet, majd vegyük le a tűzről, és tegyünk bele 1 mokkáskanál fűszerpaprikát. Ha langyosra hűlt, lassan engedjük fel 1,3 liter vízzel, adjunk hozzá 1 kávéskanál sót, és időnként megkeverve forraljuk fel. Ezután verjünk fel 1 egész tojást, és keverjük bele a forró levesbe. A keverést mindaddig folytassuk, amíg a tojás egyenletesen szét nem oszlik a fűszeres lében. Végül főzzük még kb. 5 percig, amíg a tojásfehérje megalvad. Melegen, pirított zsemlekockával tálaljuk. A zsemlekockát hagyjuk a leves tetején, ne keverjük bele, mert hamar elázik.
A pörkölt köménymagból felszabaduló illóolajok elűzik az álmosságot, a leves zsírtartalma pedig segít lebontani az alkoholt.

TIRPÁK KÖMÉNYMAGOS LEVES (ROSZTYÓKA)
Hozzávalók:
1 kávéskanál köménymag, kicsi liszt, só, pirospaprika, zsír

Elkészítése:
Piros rántást készítünk, ebbe tesszük a köménymagot, majd azzal együtt is pirítjuk. Hideg vízzel felengedjük, 15 percig főzzük, leszűrjük. A kenyeret kockára vágjuk, megpirítjuk, és a levesbe tesszük.

TOJÁSOS KÖMÉNYMAGLEVES ANYÓK@ MÓDRA
Hozzávalók:
2 evőkanál olívaolaj, 1 hagyma négybe vágva, 3 gerezd fokhagyma, 1 babérlevél, 6 szem feketebors, 1 mokkáskanál őrölt kömény, 1 evőkanál liszt, só, 1 teáskanál pirospaprika, 2 szál zeller zöld, 1 evőkanál finomra vágott petrezselyem, 4 db tojás

Elkészítése:
Egy literes lábasban, a megforrósított olajon a hagymát, fokhagymát, babérlevelet, fekete borsot és az őrölt köményt megpattogtatom. Ha színesedik a fokhagyma, leszórom a liszttel, megsózom, és kásásodásig kevergetem. (Ez a fehér habzáson túl van, a barnán meg innen.) Lehúzom a tűzről, rászórom a paprikát, összekeverem, és felöntöm fél liter vízzel. Visszateszem a tűzre es kis lángon főzöm, míg kezd a hagyma puhulni. Botmixerrel krémesítem az egészet, majd szűrőn át beletöltöm a leveses fazékba. Felöntöm annyi vízzel, amennyi levest szeretnék. Hozzáteszem a petrezselymet és a zeller zöldjét.
Feltöröm a tojásokat, majd a felforrt levesbe óvatosan beleengedem egyenként.
Csendes tűznél főzöm keményre a tojásokat.

TOJÁSOS KÖMÉNYMAGOS LEVES
Elkészítése:
Kb. egy kanálnyi köménymagot elkezdek pirítani kevés olajon (bár most fűszervajat használtam) elkezdek pirítani, míg pattogni nem kezd. Ekkor megszórom fűszerpaprikával (így télen csípős is kerül bele) és egy kevés liszttel, majd felengedem vízzel. Míg felforr, két-három tojást simára keverek, és keverés a forró levesbe csorgatom. Rengeteg apróra vágott petrezselymet szórok bele, és már kész is.
Van, aki a tojás hozzáadása előtt átszűri, hogy a köménymagok ne maradjanak benne.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - KÖMÉNYMAGLEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.