Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LEVESEK LEXIKONJA - KÖMÉNYMAGLEVESEK 3

2018.09.20

LEVESEK LEXIKONJA

KÖMÉNYMAGLEVES 04.
Elkészítése:
1 evőkanál zsírt lábosba teszünk. 3 evőkanál liszttel sárgára pirítjuk. Beleteszünk egy evőkanál köménymagot, és folytonos kavarással barnára pirítjuk a rántást. Kevés paprikát teszünk bele, és hideg vízzel felöntjük.
Ízlés szerint sózzuk, forrástól számítva 15 percig főzzük.

KÖMÉNYMAGLEVES KLEMI MÓDRA
Hozzávalók:
3-4 ek olaj, 1 púpozott ek köménymag, 1 közepes fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 ek liszt, pirospaprika, 2-3 tojás, vagy/és 2-3 szelet kenyér, olaj a pirításhoz

Elkészítése:
Az olajban pattogásig pirítom a köménymagot, megszórom a liszttel, és barnulási tovább pirítom. Meghintem, majd összekeverem a pirospaprikával és felöntöm 1-1.5 l vízzel. Belekeverem a felaprított hagymát és a fokhagymát, majd 15-20 percig főzöm, közben sóval, ételízesítővel ízesítem. Átszűröm egy másik edénybe, majd a tojásokat vagy csak simán összekeverem, vagy szétválasztom a fehérjét és a sárgáját, a fehérjét belecsurgatom, és közben folyamatosan keverem a levest.
Ha a fehérje "megszálkásodott", óvatosan belecsúsztatom a sárgákat is.
Pirított kenyérkockákat is adok mellé, hogy halmozzuk az élvezeteket!
A maradék kenyérkockákat sózom, megszórom granulált fokhagymával és elnasizom.

KÖMÉNYMAGLEVES TOJÁSRÁNTOTTÁVAL
Hozzávalók 5 adag:
1,5 l víz, 100 g hagyma, 5 g köménymag, 20 g liszt, 5 ml étolaj, 5 tojás, 5 g ecet, 3,5 g őrölt bors, 10 gr zöldséglevél

Elkészítése:
A négyfelé vágott hagymát és a köménymagot vízben főni tesszük. Mikor a hagyma jól megfőtt a levet sűrű szitán átszűrjük. Külön egy lábasba beleöntjük az olaj felét, amelyben megpirítjuk a lisztet, majd a hagymás lével felöntjük. Ráöntjük a köménymagos léhez, 3-4 szer fellobbantjuk majd félrehúzzuk.
Egy serpenyőben 5 tojásból rántottát készítünk és hozzáadjuk az őrölt borsot. Mikor a rántotta mindkét felén megpirult egy tányérba kiborítjuk, feltekerjük és laskaformákra vágjuk. Az így elkészített omlett-laskát beleöntjük a köménymaglevesbe, ízlés szerint ecetezzük.
Apróra vágott petrezselyemlevelet adagolunk hozzá.

Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - KÖMÉNYMAGLEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.