Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LEVESEK LEXIKONJA - KÖMÉNYMAGLEVESEK 4.

2018.11.20

LEVESEK LEXIKONJA

KÖMÉNYMAGLEVES
(RÁNTOTT LEVES)
Hozzávalók:
3 evőkanál olaj, 5 dkg liszt, 1 teáskanál köménymag, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, 1 csapott evőkanál vegeta; a levesbetéthez 1 zsemle vagy 1 szelet kenyér, 1 evőkanál olaj

Elkészítése:
Az olajat gyengén felhevítem, majd a lisztet rászórom, és állandó, folyamatos keverés közben barnára pirítom. Ezután belekeverem a köménymagot, és a tűzről lehúzva, de folyamatosan kevergetve kipattogtatom. A pirospaprikát is belekeverem, felöntöm 3 dl hideg vízzel, és simára keverem. A tűzre visszateszem, és jól felforralom. Ezután átszűröm. Közben egy kis fazékban felteszek 8 dl vizet, beleszórom a vegetát, és beleöntöm a leszűrt, köménymagos rántást. Kevergetve felforralom.
A zsemlét apró kockákra vágva az olajon barnára pirítom.
Tálalás előtt közvetlenül a tányérokba osztom, és rámerem a forró levest.
(Bizonyos szigorú diéta esetén a rántott levest úgy is készíthetjük, hogy a lisztet csak szárazon pirítjuk, majd húsleveskockával ízesített vízzel felengedve, összeforraljuk. A már kész levesbe keverjük az evőkanálnyi hideg olajat.)

KÖMÉNYMAGOS LEVES 01.
Elkészítése:
Fél evőkanál zsírban egy púpos evőkanál lisztet halvány sárgára pirítunk, ehhez egy csapott kávéskanál köménymagot teszünk és pirítjuk tovább a rántást, míg szép világosbarna lesz, ügyelve, hogy oda ne égjen, egy késhegynyi rózsapaprikát és annyi vizet öntünk hozzá, hogy hat-hét tányér levesre elég legyen. Most egy-egy nagy szál sárgarépát, petrezselymet, paszternákot, fél tisztított karalábét, egy kisebb vöröshagymának a felét héjával együtt, néhány szál zöldpetrezselymet, egy nagy paradicsomot feldarabolva, három tisztított és reszelt burgonyát, sót és 4-5 szem borsot teszünk belé és 2 1/2-3 órai főzés után leszűrve tálaljuk.
Igen ízletes, jó leves; hozzá apró kockára vágott és zsírban megpirított zsemlyét vagy kenyeret tálalunk.

KÖMÉNYMAGOS LEVES 02.
Hozzávalók:
2 ek liszt, kis olaj, késhegynyi pirospaprika, só, köménymag

Elkészítése:
Olajon a liszttel sötétebb színű rántást készítünk. Félrehúzzuk, kis paprikát szórunk rá, majd kevés vízzel simára keverjük. Beletesszük a sót, köménymagot. Felengedjük 6 dl-re és 1/4 órát lassú tűzön főzzük.
Pirított zsemlekockával tálaljuk.
Törött borsot is szórhatunk rá.

KÖMÉNYMAGOS LEVES 03.
Elkészítése:
Egy diónyi vöröshagymát vágjunk apróra, rakjuk egy nagyobb zománcozott edénybe, szórjunk rá egy csipet sót, adjunk hozzá 1 mokkáskanál köménymagot, és 3 evőkanál olajon dinszteljük pár percig. Utána tegyünk hozzá 2 evőkanál lisztet, és élénk tűzön pirítsuk zsemleszínűre. Amikor a rántás átforrósodott, szórjunk rá egy kis csokor apróra vágott petrezselymet, majd vegyük le a tűzről, és tegyünk bele 1 mokkáskanál fűszerpaprikát. Ha langyosra hűlt, lassan engedjük fel 1,3 liter vízzel, adjunk hozzá 1 kávéskanál sót, és időnként megkeverve forraljuk fel. Ezután verjünk fel 1 egész tojást, és keverjük bele a forró levesbe. A keverést mindaddig folytassuk, amíg a tojás egyenletesen szét nem oszlik a fűszeres lében. Végül főzzük még kb. 5 percig, amíg a tojásfehérje megalvad. Melegen, pirított zsemlekockával tálaljuk. A zsemlekockát hagyjuk a leves tetején, ne keverjük bele, mert hamar elázik.
Hűtőszekrényben tároljuk.
Nyáron még a petrezselyem valamint a fűszerpaprika hozzáadása előtt süssünk a rántásba egy kisebb méretű paradicsomot is négyfelé vágva, majd szűrjük át a levest egy másik edénybe, és csak utána üssük bele a tojást.
Ebben az esetben a petrezselymet az átszűrt levesbe keverjük.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - KÖMÉNYMAGLEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.