Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LEVESEK LEXIKONJA - KÖMÉNYMAGLEVESEK 5.

2019.02.01

LEVESEK LEXIKONJA

KÖMÉNYMAGOS LEVES 04.
Hozzávalók:
olaj és liszt a rántáshoz, 1 kanál köménymag, só

Elkészítése:
Az olajon a lisztet sötétbarnára pirítjuk, vigyázva, hogy meg ne égjen. Köménymagot teszünk bele, és rögtön felengedjük vízzel. Megsózzuk, és jól felforraljuk.
Tálaláskor pirított zsemlekockát adunk hozzá.
Tálalás előtt a levest leszűrjük.

KÖMÉNYMAGOS LEVES 05.
Hozzávalók:
2 evőkanál olaj (vagy 2 dkg zsír), 2 dkg liszt, 1/2 kávéskanál köménymag, só, pirospaprika, pirított zsemle/kifli kockák

Elkészítése:
Az olajból és a lisztből zsemleszínű rántást készítünk, hozzáadjuk a köménymagot, mellyel kb. 2 percig pirítjuk. Lehúzzuk a tűzről, meghintjük pirospaprikával és felengedjük hideg vízzel. Kb. 20 percig főzzük, majd leszűrjük. Pirított zsemlekockával tálaljuk.

KÖMÉNYMAGOS LEVES 06.
Hozzávalók:
2 evőkanál olaj, 2 evőkanál liszt, 1 teáskanál kömény, 1 mokkáskanál pirospaprika, 1 leveskocka (füstölt is lehet), só

Elkészítése:
Az olajon megpirítjuk a lisztet, rászórjuk a köményt, azzal még egy kicsit pirítjuk. A tűzről levéve, beletesszük a pirospaprikát, felöntjük 1,5 l vízzel. Sózzuk, beletesszük a leveskockát, majd kb. 15 percig főzzük. Ha köménymagot tettünk bele, akkor a végén leszűrjük.
Pirított zsemlekockákkal, vagy kenyérkockákkal tálalhatjuk.

KÖMÉNYMAGOS LEVES 07.
Hozzávalók:
1 kanál zsír, 3 kanál liszt, 1 kanál köménymag, só

Elkészítése:
A zsírt feltesszük a liszttel pirítani. Folytonos kevergetés mellett szép sötétbarnára pirítjuk, vigyázva, hogy meg ne égjen. Köménymagot teszünk bele, és rögtön föleresztjük vízzel. Megsózzuk, és jól felforraljuk. Azután levesszük a tűzről, mert ha tovább forr, kellemetlen íze lesz.
Tálaláskor pirított zsemlekockákat adunk hozzá.
Tálalás előtt a levest leszűrjük.

KÖMÉNYMAGOS LEVES 08.
Hozzávalók:
1 ek zsiradék, 1 ek liszt,1 tk egész kömény, pici piros paprika, 1,5 l víz, só, bors, 2 szelet pirítós

Elkészítése:
A zsiradékból (ami hol olaj, hol zsír) és a lisztből világos rántást készítek. Hozzáadom a köménymagot, és egy picit azzal is pirítom a rántást. Leheletnyi piros paprikával is meghintem, majd hideg vízzel felengedem. Persze keverni kell, folyamatosan, különben csomós lesz, és lehet kezdeni elölről az egészet.
Sózom, borsozom.
A pirított kenyeret kockára vágom, és tálaláskor adom a leveshez.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - KÖMÉNYMAGLEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.